Nejste přihlášen/a.
Tak jsem se dnes dozvěděla,že krabicové mléko je absolutně nevhodné pro děti,přímo škodlivé.Jenže co jim dávat,když mají rádi mlíko,prosím poradte..
O nevhodnosti kravského mléka jsem se před časem také dozvěděla. Má to své opodstatnění, něco již naznačuje rádce Kejmilos.
Kdo chce, najde si více informací a bude se jimi řídit. Jiný mávne rukou a bude mléko běžně konzumovat.
Já zvolila jakousi střední cestu. Za sebe tedy doporučuji:
Mléko zahleňuje. Nepodávat tedy při nástupu a v průběhu viróz.
Žebříček kvality (já kupuji jen 1 a 2):
1. od farmáře nebo z mlékomatu
2. v jednoduché papírové krabici s trvanlivostí několika dnů
-
3. v plastové lahvi s trvanlivostí několika týdnů
4. v pevné krabici s trvanlivostí několika měsíců
Mléko z mlékomatu stojí 15 Kč za litr. Dá se spotřebovat do poslední kapky. Lehce zkyslé je ideální na zadělávání těsta, někdy nechám záměrně zkysnout a mám tvaroh.
Je škola, že při zavádění mlékomatů se mlékárenské firmy semkly a ústy hlavního hygienika poplašily veřejnost, že pití nepřevařeného mléka z mlékomatu ohrožuje zdraví. Většina mléka totiž končí v zalitých polévkách, omáčkách, kaších, v pečivu...
Děkuji Bimbam...
děkuji zato,že takto reagujete...děkuji zato,že se najde člověk,ktery dokaže použit svuj jeste zdravy usudek...
Vždy sem zastancem středni cesty,,ta se pak odraží na naši pohodě,tedy zdraví...
Doufam jen,že sem nebyl pochopen jako odpůrce piti mleka,to ne.
Ale chci byt pochopen jako odpurce masoveho konzumovani těchto produktu a bráti to jako samozřejmost...
hola hej,pěkny den
To je velmi dobrá odpověď Pod to se podepisuji a dodávám, že většinou kupuji mléko právě z mlékomatu.
Mléko kupuji jen v mlékomatu na místní farmě. Dcera ho měla poprvé tuším v necelých dvou letech (převařené). Převařovali jsme asi měsíc, ale teď už ho pije tak jak ho dovezu... (dcera má aktuálně necelých 28 měsíců) a absolutně v pohodě. Doslova se po něm může utlouct.
Gotrekzagary:
Vedoucí epidemiologického odboru Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Jitka Luňáčková řekla, že lidé přiznali, že mléko po nákupu z automatů nepřevařili a konzumovali jej v syrovém stavu. Na všech automatech je přitom uvedeno, že se má nakoupené mléko před konzumací převařit. Střevní potíže po konzumaci tepelně neopracovaného mléka způsobuje bakterie Campylobacter jejuni, která je považována od sedmdesátých let minulého století za rizikový potravinářský patogen a podle některých odhadů je původcem přibližně dvojnásobného množství případů střevních onemocnění než známější Salmonella. K infekci stačí minimální množství bakterií. (zdroj: aktualne.centrum.cz/...)
To jste tedy odvážný, pro dobrou chut mléka riskujete zdraví své dcery. Pokud ještě není nemocná, neznamená to, že v budoucnu nemůže po konzumaci nepřevařeného mléka onemocnět.
Milá Anzionko...
děkuji za upozornění. O některých upozorněních hygieniků si myslím své (obzvlášt poté, co se ten celorepublikový navezl do mlékomatů pod tlakem mléčné lobby a spousta mlékomatů díky bezdůvodné panice spotřebitelů zmizela).
Osobně tohle mléko bez jakékoliv tepelné úpravy piju po litrech už spoustu let. A pokud jsem měl někdy po mléku střevní potíže, bylo to vždy po té obarvené vodě z krabice (když jsem ji musel v nouzi koupit).
A jen tak na okraj... i kdybych chtěl začít převařovat, tak to můžu rovnou vylít, protože převařené mléko dceři nikdy nechutnalo a dostali jsme do ní sotva pár hltů a víceméně z donucení (končili jsme se sunarem a chtěli jsme přejít na kravské mléko). Poté co ochutnala nepřevařené, ho pije po hrncích a sama ho vyžaduje.
OK, jen jsem vás na to upozornila. Já bych nepřevařené mléko nepila, i kdyby bylo chutnalo výborně, když nejím syrové maso a vejce, nepiji ani syrové mléko. Ale každý si o sobě může rozhodovat sám, nikoho nenutím přestat pít syrové mléko. Anzionka.
V pořádku, já to tak také beru. Nikomu svůj názor nebudu vnucovat a naprosto souhlasím s tím, aby si o sobě každý rozhodoval svobodně sám.
Asi mám v sobě něco z prapředků, protože já si naopak např. na tataráku pochutnám...
Promiňte, ale neodpustím si jednu otázku (byt trošku off-topic). Když připravujete třeba sekanou (karbenátky, apod.) nebo játrové knedlíčky... nikdy neochutnáte, abyste zjistila, zda je jídlo dobře okořeněné? Moje manželka třeba ne, takže tyhle jídla u nás připravuji já, protože mi ochutnání nevadí (právě naopak...).
Gotrek
To je zase nějaké JPP? - HOAX, jinými slovy?
Krabicové mléko určitě není ideální, aleže by přímo "škodlivé"?
BTW - čerstvé mléko je čerstvé...
doplněno 24.08.12 23:11:To Kejmilos: I obarvená voda z ´hranatýho vemene´ je pro zdravého člověka lepší volbou, než ´umělohmotné´ vitamíny rozmíchané v roztoku z geneticky modifikované soji...
Protože mi chybí ta správná odpověď,tak vám to snad uvedu na pravou míru.
Krabicové mléko s dlouhou trvanlivostí,je opravdu dobrota.A to doslova.Je složeno převážně z vody,soji a nějaké umělé bílkoviny.Pokud obsahuje mléčnou bílkovinu,tak jen nějaké vypláchnutí z kotle.Nejlepší složka trvanlivého mléka je fosforečná sůl.jejíž základ se dává do hnojiv,pracích prášků,ropných produktů a výbušnin.Není to můj výmysl,ale fakt,že jsem v takové chemičce dokonce pracoval.Vím,jaké firmy tyto jedy odebíraly a od té doby se vyhýbám co nejvíc potravinám,které tyto dobroty obsahují.
Navíc trvanlivé mléko s dvouletou zárukou bude luxus mezi jedy.A nejen to.Pokud rozkucháte krabici,najdete v zalepeném rohu údaj,kolikrát se vrátilo k výrobci na převaření.Může to být až 4,x.Takže není problém,že pijete blivajz 8,let starý.
Já osobně piju s celou rodinou mléko kravské,plnotučné,neředěné,tepelně upravené na 70.stupňů a šokem zchlazené domácí produkce.Momentálně k mání za 12,kč litr.
A vůbec,pijte si,co chcete.já si budu pít taky svoje.
Hlavně všem tvrďte,jak je mléko z bkrabice lahodné.
Zdar,jdu na pivo
Ano, já si budu pít co chci a vy také. Nikomu netrvdím, že je mléko z krabice lahodné, ale ani nevychvaluji farmářské nepřevařené mléko. Problém se musí řešit ze všech stran.
PS: Ne pro vás Arakaine77, ale pivo se také pasterizuje, ale za chvíli bude módní pít i syrové pivo.
Na nějaký hoax jsem vůbec nemyslel.Vím,co je dobré a žádné blivajzy do mne prostě nedostanete.Zvláště trvanlivé mléko.Bohužel,ani naše kočka se toho nedotkne.
On je dost rozdíl mezi krabicovým a krabicovým trvanlivým mlékem.
Pokud má krabicové trvanlivost 5dnů, tak to snad ještě může být mléko.
Pokud je to ale trvanlivé mléko s trvanlivostí 3měsíce, tak je to voda obarvená na bílo. A toto bych nedal pít ani kočkám.
Tak s tím zrovna nesouhlasím. Aby se výrobek mohl jmenovat "Mléko", nesmí obsahovat žádná dochucovadla ani konzervanty. Trvanlivost mléka se docílí záhřevem na teplotu až 150 °C na dobu max. 2 sec a následným rychlým ochlazením se docílí prodloužené trvanlivosti. Jedná se o UHT záhřev. UHT není pasterizace, ta se u mléka provádí na teplotu klem 72 °C na dobu min. 15 sec. Pasterizací se ale nedocílí takového prodloužení trvanlivosti, jako právě UHT záhřevem. Tedy mléko z krabice uznačené jako trvanlicé nejčastěji najdete v krabicích od výrobců TetraPak nebo Combibloc a neobsahuje žádné konzervanty.
Možná se budete divit,ale v lékarně.Konzultovali jsme variantu sušeného mléka vhodného pro děti nejlevnější vyšel sunar, myslím dvojbal.2x400g něco kolem 180 kč,ale i tak je to síla kupovat dětem nějak častěji,no nevím pak bude jen vítr v kapse teda v peněžence:D
Když naleju úplně to nejlevnější mlíko kočkam ani se ho nevšimnou tak už jsem ho přestala kupovat.Prý je 5 bílých jedů:bílá mouka,mliko,cukr a na ty dvě si už nevzpomínam
My kupujeme mlíko jedině od místního farmáře, to je plnotučné (kolem 4%).
Mlíko z krámu, co má dlouhou trvanlivost je mrtvá bílá voda, takže žádné živiny z něho nejsou. Lepší to je s mlíkem z krámo, co má krátkou trvanlivost, ale už je taky trošku ošetřené. Pokud ochutnáte mlíko přímo z nějaké farmy, tak už do huby nevezmete mlíko z krámu, protože Vám to jako mlíko připadat a chutnat nebude.
Nikdy ale nebylo prokázané, že by bylo mlíko z krámu škodlivé, maximálně nějaké mléko v prášku, to může obsahovat různé škodlivé emulgátory, konzervanty, apod. V Číně do toho dokonce dávali olovo.
Kdyžtak skočte na www.emulgatory.cz a tam si můžete najít seznam všech éček, je tam i sekce nebezpečná éčka. Na sesterském webu www.chemievjidle.cz najdete přímo seznam potravin, co která obsahuje.
Já konzumuji mléko z krabice od dětství a ještě jsem nezemřela, takže škodlivé být rozhodně nemůže. Určitě je lepší mléko, co má kratší dobu trvanlivosti, ale zase se rychleji kazí a určitě je to znát i na ceně. Co si budeme povídat, cena je přece jenom v dnešní době zásadní. Ale pokud nikdy neokusíte mléko z farmy, nebudete vědět oč přicházíte, protože nebudete mít srovnání. Ale zase zaplatíte daň vyšší ceny. V supermarketu máte jeden litr mléka, či obarvené vody, když to tak chcete nazývat, za cca 10 Kč. Když máte čtyřčlenou rodinu, u které každý člen rodiny pije mléko, výdaje za něj jsou i tak vysoké. Kolik stojí farmářské mléko? I kdyby bylo srovnatelné ceny, ne každý má farmu za rohem a dnešní benzín leze k 50 Kč za litr... S nízkým platem si rozmyslíte, zda budete pít farmářské neošetřené mléko nebo zaplatíte elektřinu a vodu.
Ano dozvěděla jste se spravnou věc co se týka krabicového mléka(tedy kravského),jen bych přidal,že je škodlive nejen pro děti,ale i pro dospělého člověka...bližší informace o teto problematice lze určitě najíd na netu...
Doporučuji vyhledat jako nahradu tyto výrobky,osobně je uzivam jako nahradu... apatykarka.cz/...
Ještě maličkost pro zamyšlení...totiž člověk je jediný savec,který pije mléko jiného savce,řek bych,že nikde jinde v přirodě se toto neděje...tak jen tak...
Pokud vím, tak mléko, a to jakékoli, škodí člověku, když má nesnášenlivost na laktózu, tj. střevo neumí mléčny cuk trávit. Ano, pro tyto lidi je kravské mléko nehodné, ale nevidím důvod, proč by ho nemohli pít ostatní "zdraví" lidé. Kdyby bylo kravské mléko tak škodlivé, jak píše Kejmiloš, tak proč by se prodávalo v obchodech, proč by ho lidé pili? A prosím nedělejte tady reklamu na nějaké sojové mléko, kdoví, co je do něho přidáno, z jaké sojy se vyrábí, geneticky upravované? Člověk byl a bude vždy výjimečný, jako jediný pije mléko/mléka jiného savce/savců, ale také jako jediný mluví artikulovanou řečí a píše.
Dobrý den,
nechtěl sem reagovat,ale nakonec jsem se rozhodl,že ano. Prostě co člověk to názor.Zde na poradte to beru tak,že zde odpovidaji lide svymi nazory,ale sem tam s objevi clovicek,ktery tento nazor nezdíli.Je to v pořadku,Ale nejsme zde o tom,abychom se pretohovali kdo ma vlastne pravdu.Pravdu si vzdy musi najid v našich odpovědím... TAZATEL
1.odpovídal sem pani k dotazu dle sveho uvažení,ale nikomu nic nevnujcuji
2.nedělam reklamu sojovemu mleku,ale podal jsem pouze jako informaci,že toto mleko se pouziva jako nahrada za kravske mleko
3.ma uvaha byla jen uvaha o piti mleka člověka,tudíž at si každy uděla svuj usudek,jen malickost pro zamyšleni...nedělejme z komara velbloudy,nic víc...
4.jak sem již zminoval,tak na netu je mnoho psane o škodlivosti kravskeho mleka na lidsky organismus,tak jako uzivani cukru,alkoholu,cigaret a jinych navyku,ktere člověk přijal jako samozřejmost...a jsou v prodeji,tak jako tzv.léky,kterymi jsou tzv.léčena třebas starší populace v naší zemi...několika krabicemi leku,chemii...to nedokaze přece nikoho vylecit...atd
5.vše je obchod,byznys...
Pokud mají děti rády mléko, tak jim dávejte mléko z lahve, nejlépe selské, čerstvé, s červeným uzávěrem. Nejlepší je z farmářské prodejny. Já mléko miluji ve všech formách a nemám žádné následky. Piju ho celý život. Čerstvé, kysané, podmáslí, kefír, acidofilní, kozí mléko, kozí kefír, atd..
Vyzkoušené mám mléko z farmy rodiny Němcovy. Když se ho člověk napije, tak ví, že pije mléko a ne obarvenou vodu. Kdo pochybuje, at si udělá pokus. Koupí si krabicové a čerstvé a zkusí je obě porovnat. To krabicové má v sobě divnou příchut.
Když už krabicové, tak jedině plnotučné.
Nyní v létě je dobré na zahnání žízně naředit jakýkoliv zakysaný výrobek z mléka čistou vodou podle chutě, třeba půl na půl. Já si tak naředím i podmáslí.
Plno hloupých lidí kupuje krabicové mléko,které je vysoce zahříváno/UHT/ a nízkotučné mléko je plné humusu.Lepší je mléko v lahvi,nebo také v krabici ale čtvercového půdorysu nebo biomléko,tam je pasterizace jen 72stupňů.Ostatně jak je zahříváno si každý může přečíst na obalu.Bud je tam UHT nabo pasterizace.
Knopka: Přesně moje slova, kdyby člověk měl všechno hlídat, "ečka", stabilizátory, UTH, apod., to by pak nemohl jíst a pít skoro nic. Pak lidé řeší, zda je trvanlivé mléko jed a že kouří, to už jed není. Nechápu je.
Víte asi ty nemoci musí po něčem být...kdyby všechny potraviny byly zdravé byly bychom taky zdraví ... a kouření zavrhuju na plné čáře!Jídlo k životu potřebujeme ,ale tzv.berli nééééé
no buď použijte lahvové, nebo žádné. kolega mi řekl, že lidi jsou jediní savci, kteří požívají mléko v dospělosti. já jsem se snažila nacpat do dětí mléko, protože tvrdili, že je potřebné k růstu kostí, zubů atd
Dnes odborníci zas říkají, že mléko není až tak zdravé. Co si vybrat? Když ho mají rádi, kupujte lahvové
no to jste mně dostali. já si myslela, že to jen problém, krabice, či sklenice. Nevím, jak s krabicema, ale lahve čistí louhem. To mně stačí. Zkusila jsem mléčné výrobky od farmáře "vezeme vám mléko" a nic mi to neřeklo. Odpírat dětem, co jim chutná, nemá smysl. At je to zdravé, nebo není. Kdo ví?
To vždycky když starší začnou s tím, jaký měli mlíko a tvaroh a syrovátku a že ve smetaně stála lžička a nespadla a krajíc chleba se sádlem a pětiletá slepice, která dala polívce sílu, a po ránu hrnek podmáslí a že to dnešní lidi vůbec neznaj, tak si myslím, že by dnešním lidem bylo blbě spíš z tohodle, než z dnešních "hnusů"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.