Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Čeření - vlnění

Od: wydra® odpovědí: 5 změna:

Chtela bych se zeptat, zda slovo "čeřit" mohu použít i v případě, že se jedná o vlnění vody těsně před bodem varu. Setkala jsem se s tím několikrát, že se bylinky, nebo koření, eventuelně i maso, má určitou dobu čeřit. Používám to, ale byla jsem napomenuta, že "vlnění" v tomto případě je výraz špatný. Nemohu se s tím smířit, proto hledám nějakou erudovanou odpověď. Přeci čeřit vodu může vítr stejně, jako zahřívání!?

 

 

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

martinaa*

0x

čeřit znamená lehounce (vítr lehce čeří hladinu), a většinou se používá ve významu shora na hladinu... u bylinek ani masa jsem se stímto ještě nesetkala, prostě buď se bylinky mají povařit, nebo ne...

 


0x

Ani čeřit, ani vlnit se zde nedá použít. Asi bych řekla "bublat", "probublávat" atd.

 

tesyk*

0x

čeřit vodu mohou třeba i ryby pod hladinou, nebo ve sklářství je čeření probublávání roztaveného skla velkými bublinami. Ale obecně bych čeření považoval za náhodný pohyb, kdežto vlnění za pohyb který se nějak pravidelně opakuje

 


0x

Asi všichni přede mnou mají pravdu. V kuchyni se namísto těchto podivných slov používá, že se maso ve vodě nechává "táhnout". Znamená to, že je voda těsně pod bodem varu, tedy nebublá. Je to delší procedura, ale všecky látky, které je potřeba z masa a zeleniny dostat do polívky, se vyluhují dokonaleji a zachovají si chut a vůni. Hladina se, v tomto případě, nečeří ani nebublá. Vařím tak všechny vývary. Mám dost času.


Za odpovědˇ děkuji všem, kdo projevili snahu. Odpověd ˇjsem dostala i z ekorektury a to v tomto znění:

Kritériem správnosti či nesprávnosti užívání je míra srozumitelnosti. Pokud se čeří voda varem, každý si určitě je schopný tento obraz spojit s jemným chvěním u hladiny.

Tak jsem si doplnila, že maso necháme ve vodě čeřit varem . Pak je slovo čeřit použito správně.

Bylo mi divné, proč by se použít nedalo, přeci vlnění může být způsobeno různými vlivy, nikoliv pouze větrem.

@babkazova ma samozrejme pravdu, výraz áhnout je v kuchařské terminologii na miste.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]