Nejste přihlášen/a.
Otázka> je lepší koupit 800 gramů křehčených mražených kuřecích prsou,
nebo 500 gramů obyčejných mražených kuřecích prsou?
Nejde mi o cenu, ale o kvalitu a jaký je mezi nima rozdíl?
Děkuji, Váš Pavel Bobek.
Žádné maso křehčené nekupujte, místo masa nakoupíte 70 procent masa a třicent procent vody.
=====================================================================
V Globusu je možné koupit chlazené kuřata, á 40,-kg. Kuřata jsou pěkně velká i 1.70kg.
Když si kuřecí prsíčka oddělíte, propíchnete na několika místech potřete olejem a solí, necháte do dalšího dne,
máte maso křehké a není suché./ můžete přidat i koření/ Druhý den ho můžete upravovat, jak chcete.
Křehčené maso _ informace z Google
Za šunku platím samozřejmě víc než za vepřovou plec, ale jak je to s cenou křehčeného masa? Je ho víc Zhruba před 15 - 20 lety - na konci minulého tisíciletí se rozšířila metoda, že se do masa přidává voda. Nepochybně dostat vodu, sůl případně nějaké další složky do masa vede ke zkřehnutí. Kdo rád šunku, tak ví, že šunka se nemůže dělat suchá, je to vepřové maso, sůl, fosfát, dusitan, dneska i kyselina askorbová event. nějaká rozumná éčka. A bude křehká - na rozdíl od vepřového řízku, do kterého jsme žádnou vodu nepřidali. Jestliže ale přidáme do svalů z vepřové kýty vodu a sůl, bude řízek z takového masa vynikající, křehký. Od šunky se bude lišit jen barvou.
Více ale než pro relativně křehké maso z vepřové kýty to platí pro sušší svalovinu z vepřové pečeně nebo drůbeží prsní svalovinu.
, protože je v něm voda...
Ano, v tom mase je voda, ale je tam také sůl a vyžaduje to práci. Maso stojí x, voda je za minimální náklady, sůl stojí taky pár korun a přidáme práci a manipulaci. Kolik nám z toho vyjde?
Když jsem se nad tím zamýšlel, tak jsem si vzpomněl, jak se dělá vinný střik. Litr vína stojí dejme tomu stovku, vinný střik bude půllitr vína (50 Kč) a půllitru vody (ta je za minimum). Nemohu ale chtít vinný střik za padesát, ale ani za 150. Na podobném principu je postaveno křehčení masa -průměr materiálových nákladů plus práce, energie a odpisy zařízení navíc. Není to proto možné brát tak, že maso za 100 Kč se v křehčeném stavu bude prodávat za 80 korun, to nejde. Nemám to propočítané, ale stejné maso křehčené, byt by dostalo novou kvalitu, by mi za 150 Kč připadalo drahé. Na druhou stranu máme smluvní ceny, nemusím to kupovat.
Tyhle ekonomické zásady jsou jasné, ale spotřebitelé zjištují, že víc vody, než je zdrávo, je například v uzeném mase, debrecínské pečeni atd. Kolik vody je v křehčeném mase?
Asi tak do dvaceti procent, budeme-li hovořit o technologicky slušné výrobě.
Nejlepším příkladem je vepřová pečeně (to kolečko z kotlety). Jde často o velmi suché maso, na rozdíl od krkovice, z níž lze udělat chutnější "kotlety". Když půjde o maso z klasického českého čuníka, který má maso mramorované, bude to dobré. Ti, kdo se bojí tuku a koupí proto maso z "moderního" superlibového plemene, ucítí to - maso je suché, křehčení tady opravdu pomůže.U kuřecího řízku, který chutná bez křehčení či zvláštní kulinární úpravy jako sláma, takové vylepšení opravdu chut zvedne na vyšší úroveň.
Osobně jsem se s tímhle pojmem setkala výlučně u drůbežího masa. A i když kupuji i vepřové, určitě jsem informaci, že jde o křehčené maso, nikde neviděla.
Pro drůbež je křehčení typické. Osobně nevím, kolik vepřového se tímto způsobem upravuje, ale setkal jsem se s tím a bylo vynikající. Na druhé straně je vepřová pečeně ideální surovina pro výrobu debrecínky, cikánky atd., tam je přidaná hodnota vyšší. Debrecínská pečeně je totéž maso, tatáž voda a sůl, navíc koření, složky solicí směsi E 250 a E 450, tepelně se opracuje - je tam hodně přidané práce. Masokombináty zpracují tedy maso raději do debrecínky, kterou pak prodají za vyšší cenu, než jen křehčenou surovinu.
A když to zabalíte do papíru, tak ho máte mokrý...
Přijde na to, jaká je to debrecínka, kolik obsahuje čistých svalových bílkovin (to je to ČSB na etiketě). Pokud je jich tam pouze deset procent, tak je jasné, že z debrecínky voda dost pravděpodobně poteče. Znám debrecínku se značkou Czech made, výrobce měl deklarováno min. 13 % ČSB a skutečnost byla 16 % (špičková kvalita) . U drůbeže věřím, že se budou křehčit krůtí prsa, což je velmi kvalitní surovina, ale trochu suchá. Křehčené maso je ideální polotovar, kuchař to vezme z přepravky a může rovnou sázet na pánev.
Co je vlastně křehčené maso?
V případě takto upraveného masa, už nehovoříme o mase, ale podle vyhlášky se jedná o masný polotovar, protože je do masa přidávána voda, sůl a různé chemické stabilizátory. Na etiketě tak často objevíte ve složení, že obsah masa je např. pouze 70%, zbytek tvoří voda, sůl a tzv. "zlepšovadla".
Křehčené maso| Parazit v zrcadle
Křehčené maso- Wikipedie
doplněno 06.12.11 19:24:
Proč nekupovat křehčené maso?
Proč semasokřehčí?
Výrobci se údajně snaží nabídnout štavnatější a chutnější produkt, kterým samy o sobě například kuřecí prsní řízky nejsou. Nemají v sobě příliš tuku a jak je všeobecně známo, prsní drůbeží svalovina bývá po upečení či osmažení sušší. Není tedy žádným překvapením, že proces křehčení nejčastěji podstupují právě krutí a kuřecí prsa. Jak princip křehčení vypadá? Do masa se aplikuje voda, sůl a dalšími dochucovadla abarviva. Údajně se dá správným postupem hmotnost masa těmito uměle vpravenými látkami zvýšit až o 30%, což také někteří ziskuchtiví výrobci praktikují. Podle vyhlášky se takto upravené maso musí nazývat "masný polotovar", to však bývá na výrobku uvedeno hodně malým písmem.
Chut a úprava křehčeného masa
Na první pohled (nebo spíše dotek) maso poznáte podle mazlavější konzistence. Místo úhledných kostiček z něj po nakrájení vzniknou spíše neforemné hrudky. Ještě horší je to u mraženého a zároveň křehčeného drůbežího masa. Křehčené maso také většinou bývá přidanými látkami již dostatečně ochucené, proto s kořením zacházejme opatrně. Chut a vůni takového masa mnozí přirovnávají dokonce k umělé hmotě.
Klasické neupravené drůbeží či vepřově maso můžeme doma také snadno "zkřehčit". Nejčastěji se doporučuje štáva zkiwi, pomůže ale i naklepání, které naruší svalová vlákna.
Jak se vyhnout křehčenému masu?
Křehčené maso rozhodně není zdravotně závadné, žádné potíže nám z něj pravděpodobně nehrozí, pokud si jej ovšem nevědomky nekoupí celiak. V některých křehčících směsích se totiž může vyskytnout alergennílepek, proto pečlivě čtěte etikety. Opatrní buďte také při nákupu masa do dětských příkrmů, některé křehčící směsi mohou být i pálivé. Co některé dámy, ale i pány může určitě rozladit je fakt, že obsažené chemikálie na sebe dobře vážou vodu a pokud se dostanou do organismu, tak vězte, že po křehčených krůtích či kuřecích řízcích budete hůře hubnout.
Pokud o křehčené maso nestojíte, nakupujte přednostně v osvědčených řeznictvích s pultovým prodejem. A příště, až uvidíte v obchodě v akci drůbeží maso, přesvědčte se, zda se nejedná o křehčený masnýpolotovar, pečlivě si přečtěte etiketu a kupujte pouze výrobky s co největším procentuálním zastoupením masové složky.
Nikdy nekupujte křehčené maso. Je napíchané vodou se solí a kdoví čím ještě, aby déle vydrželo a především, aby se zvýšila jeho váha. Na tom se pak vydělává. Když přinesete maso domů a dáte jej rozmrznout, máte pak půl misky vody, kterou vylejete. Vyléváte tím vlastně své peníze.
Nedávno jsem kupovala v Globusu mražená krůtí prsa. Byla v boxu namíchaná, stejný štítek, jen na jednom z nich bylo drobně připsáno "KŘEHČENÁ". Dávala jsem si pořádný pozor, abych si dala do vozíku ty normální.
Jinak, jak píší ostatní, pokud si můžete vybrat, je nejlepší kupovat maso buď chlazené, nebo chodit k dobrému řezníkovi. V těch řetězcích to často není opravdu nic moc a za své peníze si přinesete domů pořádný blivajs. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.