Nejste přihlášen/a.
Chlape, budes mit plnou tridu krasnych holek a pracovat s potravinami. Splneny sen. Kdybych nebyl v puberte blbej, mel jsem jit za kuchare.
Škola asi dobrá, to stejné učení co na základce, jazyky, plus třeba technologie, znalosti surovin ...
Praxe - určitě Vás nepostaví k práci, abyste sami udělali kremrole, nebo větrníky, ale začne se pomalu od základu. Vše vysvětlí a ukáží. A pomalu začnou od základních věcí. Seznamování se stroji, se surovinami (druhy mouky, cukrů, tuků atd.), recepty. Bude na vás dohlížet mistr, nebo mistrová a později ukazovat, co je dobře a co špatně, radit a napravovat, co se napravit dá.
V učení v kuchařině i cukrařině je nejdůležitější dodržovat recepturu, umět správně odvážit sypké a odměřit tekuté suroviny, nic nezapomenout a při přípravě vystihnout ten správný čas, kdy přidat další suroviny, zvýšit - snížit teplotu, rychlost apod...
Co si upečete, to si určitě i sníte.
Synovec byl v učení na řezníka a první ročník většinou myli nářadí a přepravky, prostě pomocné práce. A proto tam nevydržel. Přešel do jiného učňáku, ale už bylo pozdě, obor ho nechytl.
Na Vaší škole pomocné práce ale nebudou určitě celý první rok.
----
Jsem vyučená servírka a první dny jsme dosypávali v kuchyni slánky, pepřenky, tekuté koření, na place vyklepávali popelníky, prostírali ubrusy, skládali ubrousky, zakládali příbory, odnášeli špinavé talíře, učili se se nosit dva - tři talíře na jedné ruce, dávali nahřívat talíře do tzv. režonu.
Takže žádné strachy, v každém učení jsou nějaké základní a jednoduché věci, se kterými prvňáky seznámí.
No zkušenosti nemám. Předpokládám, že se neptáte na obsah učiva ale jak se vypořádat s ženským kolektivem, jestli je to tak vážné a co od toho čekat. No, předpoklad, že tam bude drtivá většina holek je tipuju správný, odhaduju ale že na cukráři budou i nějací další kluci, narozdíl třeba od elektrikáře, kde se na holku narazí zřídka. Takže schýzy nejsou opodstatněné.
Přečti si knížku nedávno zesnulého spisovatele pro mladé Stanislava Rudolfa: PUSINKY. Neboj se, je tenká.
Pojednává o životě učenek a učňů na cukrářském učilišti. Je to poučné a přitom psané s humorem. Je tam i o tom, jak byla ve třídě převaha děvčat, jaké se řešily problémy, co všechno učňové zažili. A budeš hned vědět víc. Jaga.
Vybral sis dobrý obor, můžeš ochutnávat. Což takový krejčí, klempíř či truhlář nemůže.
Nakonec, proč se nezeptáš toho nejpovolanějšího? Pan @milancukrař Ti jistě poradí nejlíp ze všech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.