Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Co je (mistnost) černá kuchyně

Od: hu7 odpovědí: 9 změna:
Co je pojem nazvany černá kuchyně? Nejspis pujde o mistnost a na hradu/zamku.

 

 

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


4x

V rodiném domku máme také místnost černou kuchyň kde kuchám ryby,zabitou drůbež čistíme ovoce zeleninu, kterou zavařujem,vaříme pro drůbež...Aspon si nezašpiníme obytnou část kde máme kuchyň jen pro vaření.

Jé, my to máme zrovna tak. V dolní kuchyni - v jednotce, kde nebydlíme, dělám řízky, zavařuji a apod., abych to zbytečně netahala nahoru do patra. Nebo v létě, když je vedro, tak peču dole, abych neměla nahoře ještě větší vedro.

 

achjo

3x

Vím, že je zakázáno tady radit ve stylu "tady si to najdi," ale Bože můj, to nemůžete použít Google? Lenost nejhrubšího zrna. Je to překvapivě kuchyně, máte skvělý postřeh.

 

ben®

2x

Dobrý den, viz odkaz je krásná černá kuchyně, která si zahrála i v mnoha pohádkách. Zdravím!

itras.cz/...

anonymni357

Ja tam tedy zadnou cernou kuchyni nevidim,jen hrnce na plotne.

Cerna kuchyne byla mistnost,nebo cast mistnosti,vyklenek ve ktere,kterem se varilo na OTEVRENEM OHNI.Nad tim byla klenba,ktera ustila do sirokeho,casto i prulezneho komina.

xx*

 


2x

Kuchyně na hradech byly zpravidla rozlehlé, ne jak v paneláku. A část kuchyně se používala k pečení (nejen masa, ale i chleba a pečiva) v peci (tehdy zpravidla otevřené). Nebyla tam nouze o saze, tak proto černá kuchyně.

 


0x
Černé kuchyni jsme říkali na vojně místnosti,kde zobáci zápasili s velkými špinavými,černými kastroly, pekáči.Ty byly černé od sazí, připálené.Byla to těžká práce v černé kuchyni.

 

liska5

0x

1/ Na hradech, zámcích a ve starých domech to bývala místnost, kde byla pec a pod hrncema čadil oheń a odcházel do komína nad tím. Bokem visely očazené nádoby, u nich lopata na vsázení chleba do pece, koše s poleny... A v rohu stálo vědro s vodou, kdyby něco chytlo...

2/ V mládí jsem dělala brigádu v lázních v kuchyni. Kdo začínal, musel si projít testem - prací v černé kuchyni. To byla vykachličkovaná místnost bez oken s kanálem uprostřed a zde se kartáči, drátěnkami a hadicí myly ty největší hrnce a kastroly, co se nevešly do myčky. Horko, pára, smrad z jídel a samá mastná voda...Pak byla pohoda přejít k práci se zeleninou a k napouštění kotlů na polévku, kde na dně ležely zubaté kravské lebky s vydloubanýma očima...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]