Nejste přihlášen/a.
Zdravím, rád bych vás poprosil o radu s karbonizací dřeva -
- když ukončím zahřívání a zkumavka (retortu se mi nepodařilo sehnat) chladne, začne se tím dovnitř nasávat vzduch a tím i kyslík - dá se nějak zabránit, aby vzniklé dřevné uhlí začalo hořet a nezbyl jen popel? Ještě jsem to nezkoušel.
- je lepší použít třísky (resp. nalámané špejle), nebo spíš jemné piliny?
- kolik gramů dřeva je potřeba použít, aby vzniklo množství dřevného dehtu obsahovalo dost methanolu pro jeho důkaz?
Dík za rady!
Oxidan
Karbonizace dřeva se pioužívala u milířů.Tam se nejprve hromada dřevěných klád zapálila a pak přikryla drny s masnou hlínou.Tento kryt zabránil přístupu vzduchu a po určité době po vyhasnutí milíře vznikla hromada dřevěného uhlí.V malém je tento proces těžko uskutečnitelný.část dřeva shoří a je nutno produkt vyčistit.Průmyslově se v retortě dřevo ohřeje na určenou teplotu a oddestiluje terpentýn a těkavé produkty.V malém množství je nutno zabránit přístupu vzduchu,
JABRAKA.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.