Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Vhodná destilace k ethanolu

Od: lukyn88 odpovědí: 12 změna:

Zdravím chemiky,

vyrobil jsem si doma ethanol v roztoku a, potřebuji poradit, jaká destilace je nejlepší pro jeho získání? Jednoduchá určo ne, tak nevím, zda je lepší frakční, či nějaký "reflux", o kterým si nejsem jist, jak přesně funguje.

A pokud by stačila frakční destilace, tak zda se na varnou baňku nasazuje kolona dle Vigreuxe, Grahamův kondenzátor či Allihnův kondenzátor, či který je na "reflux"? Četl jsem mnoho článků, a všude to je různé, tak se ptám vás.

A samozřejmě vím, že lze získat jen 95% ethanol, že tvoří azeotrop s vodou.

Díky, Lukyn.

 

 

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

jabraka*

3x

Při koncentraci azeotropu etanolu s vodou je potřeba použít několika násobnou destilaci.Totéž je vlastně destilace s použitím rektifikační kolony,kde každý stupeň je další destilace.Lze to nahradit kolonou,trubicí s náplní skleněných korálků,kde reflux-zpětný tok destilátu .obohacuje páry alkoholu.Kolona se nastaví tak,aby na vrcholu kolony se udržovala teplota těsně pod 82 stC.Pak koncentrace par bude zhruba 80 :20.Následuje chladič a výsledná koncentrace alkoholu může být až 80%

JABRAKA

lukyn88

Díky, to je taky dobrá odpověď Prý můžu získat i 95%, ale jak jsi psal, při použití několika destilací.

 


0x
Řád fóra poraďte , zakazuje navádět k porušování zákona a domácí výroba alkoholu je v rozporu se zákonem o lihu. Asi tak
lukyn88
16.03.18 10:46

Ok, chápu

 

kepler*

0x

Je mi jasné, že vydestilovaný alkohol přihlásíš ke zdanění, at z toho stát něco má . Takže klidně destiluj. Předem ale upozorňuju, že destilát z laboratorního skla moc pitelný není. Reflux se nejlíp realizuje zpětným chladičem, tzn. část par se nechá zkondenzovat a vrací se zpět do varné baňky. Páry se tak obohacují o žádaný destilát a lze tak dosáhnout vyšší koncentrace. Čím vyšší refluxní poměr, tím koncentrovanější destilát. Později pozor při zavazování tkaniček, hrozí fraktura jater!

lukyn88

Ale já ho nechci pít Alkohol nepiju, chci ho použít na další pokusy...

 

oxidan*

0x

Používám jako destilační kolonu 60 cm zpětný Dimrothův spirálový chladič a docela to funguje Jinak pozor, první destilující kapalina, "úkap", obsahuje dost methanolu (teplota varu cca 65°C).

lukyn88

Jj, ten by nemusel být špatný. Ale ten nemám, tak to zkusím kolonou dle Vigreuxe, tou by to taky mělo jít. Ještě mám Grahamův kondenzátor a Allihnův, ale myslím, že Vigreuxův bude nejlepší...

Ano, vím, vše co půjde do 65°C, musí jít pryč, to je methyl

jabraka*

Aby se dodržely destilační podmínky,je potřeba mít v místě do vstupu chladiče teploměr.teplotu topení udržovat tak,aby na teploměru byla teplota varu etylalkoholu.Tedy 82 stC.Pokud teče něco a není dosažena tato teplota,destilují níževroucí zplodiny.Jakmile teplota vzroste,pak jde voda.Předky se použijí na mytí,zqadky shromažďujeme a jdou zpoět do příští destilace.Pokud se ale vede kvašení správně,obsah metylalkoholu je minimální.Také na konci kyseliny octové. a vyšších alkoholu.

JABRAKA

alfi

Doporučuji k prostudování knihu "Lihovanictví 2" , je to bezvadná "učebnice" i když ze staré doby, ale postupy , kolony a schémata chemických aparatur vč. popisu jsou velmi OK ! Já na jejím základě třebas postavil "aparaturu" , která dovedla za 20hodin oddenaturovat (3 denaturanty) kontinuálně (bez přečerpávání do jiné jímky) celou cisternu na kamionu 22m3 , etanolu + denat. Vše bylo na dvounápravovém vleku, nezávislé na vnějších zdrojích energie - ale šlo je připojit. Při destilaci (většího objemu) Vás přitlačí ke zdi především cena energie nutné pro ohřev destilace. Já jsem to proto řešil částečnou vakuovou destilací s konstantním podtlakem , a doregulací teploty CCA kolem 35°C - bylo jednodušší regulovat destilační teplotu, než podtlak (to platilo v době před 20ti lety, dnes už je technika snímačů a senzorů jinde...), ale úspora energie byla téměř čtyřnásobná. To bylo super. Hlavně to nezahřívej na otevřeném ohni!

-plynový sporák! Alfi.

 

oxidan*

0x

Ještě jsem kdysi v časopisovém článku četl, že první destilát se nazývá "lutr" a teprve ten se podrobuje druhé destilaci, jejíž destilát se dělí na úkap (methyl), jádro (vlastní destilát) a dokap (složky destilující výše nad teplotou varu EtOH, přiboudliny apod.).

 

oxidan*

0x

A pokud počítám správně, tak když uvážím 1500 ml kvasící směsi v 2 litrové baňce a úmrtí kvasinek cca při 8% etanolu, tak mi při hrubém výpočtu vychází jako výtěžek jen něco okolo deci špiritusu.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]