Těsto na pizzu
Těsto na pizzu je snadné, ale na pravou pizzu trvá kynutí opravdu déle.
Doba přípravy:
5 min
Doba vaření:
60 min
Ingredience:
20g droždí (půl kostky)
1 lžička cukru krupice
1 lžička soli
1 lžíce olivového oleje
250-280ml vlažné vody (dle mouky)
500g hladké mouky extra speciál 00
Postup přípravy receptu:
- Platí 2 zásady pro dobrou pizzu.
- použít mouku "00" extra, ideálně speciální na pizzu, která má větší obsah lepku. Lze koupit např v Makru nebo na internetu. Cena je do 30kč/1kg.
- péct jí krátce na vysokou teplotu - Droždí dobře rozmíchejte ve vlažné vodě, v míse promíchejte všechny ostatní ingredience kromě oleje a přidejte droždí s vodou. Nyní přidejte i olej a promíchejte.
- Pokud je těsto řídké přidejte další mouku.
- Těsto dobře vymíchejte, aby nebylo lepivé. Mísu vymažte olejem a vrate do ní těsto, které také potřete olejem.
- Přikrejte folií a nechejte v lednici kynout přes noc. Pomalé kynutí je to, co dělá tento recept jedinečným. Těsto můžete nechat kynout i 24 hodin. Během tohoto kynutí probíhají enzymatické procesy, kdy se štěpí cukry, bílkoviny i tuky. Vznikne chutné, křupavé těsto s výraznou vůní. Opravdu to vyzkoušejte!
- Druhý den nechejte těsto zteplat a vytvořte z něj 2 pizzy.
- Nemáte čas na dlouhé kynutí? Škoda. Nechejte ho kynout při pokojové teplotě přibližně hodinu než zvětší svůj objem na dvojnásobek.
- Pečte přibližně 10-13 minut při 220°C.
Zpět na další recepty