Nejste přihlášen/a.
Ahoj, jaké znáte všechny metody zahuštění polévek?
1)jíška
2)nastrouhaná syrová brambora
3)ovesné vločky
.
.
.?
Znáte ještě jiné?
Hezký večer
Pohanka, kuskus, ječné kroupy...jako dá se vařit z ledačeho. Když je polívka z ječných krupek a zeleniny, tak ty polévku dostatečně zahustí. Kuskus vhozený do hotové polévky ji taky zahustí, protože nabude na objemu.
Ano, vhození rozkvedlaného vajíčka taky polévku pěkně zahustí. Anebo nějaký ten svítek, knedlíčky-nočky do polévky. Já dělám např. knedlíčky z kvasnic a vajíčka.
Já už jíškou nezahuštuji. Používám oves. vločky, pohankovou krupici, jáhlové vločky, brambor a Hrašku .
Ano, Hrašku zná málokdo a přitom to je velice zdravá varianta.
Tím jste mě připoměla, že ve zdravé výživě jsem kupovala instantní kaše - např. pohankovou, rýžovou, kukuřičnou.
A těmito kašemi jde velice dobře a rychle zahustit a hlavně, nemusí se to ji povařovat.
Mám doma právě z Poexu - Instantní kukuřično-rýžovou kaši bez lepku /to je náhoda, jinak lepek mohu. A i na sáčku je napsáno ,,,,,ideální k zahuštění polévek a omáček,,,,
Když čtu vaše zdravá povídání, tak se úplně stydím za ty "jedy", které vařím já. A navíc, mám výčitky svědomí, jak se, sama sebe, vraždím. Na suchou pánvičku nebo kastrůlek kostičky uzeného špeku, vytavit ho a pak, dosypáním hladké mouky jíšku. Miluji ji v zeleninové, v zelňačce, v čočkové, ve fazolové i houbové. Nemůžu si pomoci, nemohu odolat! A co je horší, pak mám výčitky svědomí a někdy se až nenávidím! Chvíli jsem si říkala, že si z vás vezmu příklad a všechny vaše recepty si vezmu k srdci, ale vím, že je to marný, je to marný! Bez zásmažky na špeku neumím žít! Tuhle zásmažku nedávám pouze do vývarů, špenátové, krémové a kulajdy.
Vilíku, děkuji, potěšil jste mě. Chvíli jsem zpytovala svědomí a přišla jsem na to, že cca do litru polévky, kterou jím nějaké 3 dny, použiju 3-5 dkg špeku a 2 lžíce mouky. Co já se trápím?! Není vůbec důvod!
Dělám to zrovna tak... ale do některých čistě zeleninových si zas neodpustím zásmažku z másla a trochy smetany, třeba do bramboračky, květákové a pórkové (v té ještě rozkvedlávám vejce). Do dýňové nebo brokolicové vrazím smetanu celou... mám toho vždycky kotlík... a po rozmixování už nezahuštuji ničím. U nás nejvíc frčí polévky, ve kterých stojí lžíce.
U nás stejně. Někdy kladu na talíře hromadu vařené zeleniny a půl šufánku "vody", tuhle hustou zeleninovou mám nejradši s krajícem chleba.
Já si občas udělám cibulovou jíšku ze sádla do zásoby a pak si z ní ukrajuji a dělám různé polévky /do kterých se hodí, vynikající špenátová/ Cibuli dávám až v jedné třetině smažení jíšky, když je jíška slabě růžová, aby byla cibulka přiměřeně hnědá, ona ještě trochu potom v horkém dojde. Také záleží, na jak velké, nebo drobné kousky je cibule nakrájená.
Pokud se dá opravdu hodně cibule, tak se může použít i k vařenému hovězímu masu - tzv. cibulová omáčka, jídlo chudých, ale to mnoho současných kuchařek nezná a přitom mě to strašně chutná. A ani to v případě koupě hovězího masa dnes levné jídlo není, ale něco jíst musíme, že.
Mindo, cibulová jíška? Pochopila jsem dobře, že místo mouky se osmaží cibule? A tím se zahuštuje?
Oprava: ne Mindo, ale Pohanko. . .
Rozumím tomu tak, že paní napřed smaží mouku, pak přidá cibuli a jíšku dokončí.
Já to u cibulové jíšky dělám obráceně... napřed opražím cibulku do zlatohněda, potom přidám mouku, spolu pražím už jen chvilku.V tomto případě taky výhradně na sádle. Dávám do zelí, naučila mě to tak prababička. Do polévek jsem nezkoušela, ale nemusí to být vůbec marné!
Jenom cibulka to není, jak popisuje ,,jh,, vždy se jedná o mouku, tuk a cibulku.
Také jsem to tak zkusila dělat, jak píše ,,jh,, a do zelí dobré, jenom já chci trošku tu mouku mít opraženou. Když se v tomto případě cibulka déle, tak je moc hnědá, až černá.
Jeden recept tedy ještě přidám. A jedná se o zajíšené brambory. To se udělá opravdu tato cibulová jíška, dá se na misku a v té jíšce se namáčí varené brambory na loupačku, tedy již oloupané. Je to opravdu rychlé jídlo, chudých lidí. Když přišli z roboty anebo z pole. Jednou jsem si to zkusila a vskutku se to dá jíst.
Sice to sem vůbec nepatří, ale připomněla jste mi to... já miluju nové brambory, na ně sýr cottage, posypat čerstvou pažitkou, petrželkou nebo cibulovou natí.
Ještě mě napadá takzvaný kvásek - hladká mouka smíchaná s vodou nebo s mlékem. Pak chléb, když se rozvaří, tak taky zahustí. Pak ještě asi škrob, ale to se spíše používá v Asijské kuchyni.
Kvásek musíte nechat zrát - ten se neudělá jen smícháním vody a mouky. Mně tedy kvásek ze žitné mouky doma kvasil čtyři dny.
Jo to jo, ale my jsme tak říkali smíchané mouce s vodou - kvásek. Samozřejmě vím, že při výrobě třeba chleba se musí ještě nechat kvasit. To je věda.
Mouce smíchané s vodou se říká záklechtka nebo amerika.
Záklechtka neboli Amerika
Název, který už se často nepoužívá, stejně jako samotný proces zahuštování. " Já osobně bych se obloukem vyhnul tomuto domáckému zahuštovadlu, kdy se smíchá jen mouka s vlažnou vodou," říká šéfkuchař Jan Barták. Dříve se záklechtka používala poměrně často, dnes už se s ní moc nesetkáte i díky širším a chutnějším variacím zahuštění. Jejím plusem je ale určitě výrazně nižší kalorická hodnota než u jíšky.
Čtěte více na: dieta.vitalia.cz/...
nejčastěji používám pohankovou nebo jáhlovou kaši.Dělám ji dětem k jídlu a taky s ní zahuštuju polévky.Některé polévky zahuštuju rozmichováním dušené cibule nebo když je luštěninová rozmichuju část těch luštěnin.
Babkazov-myslím,že to kdysi říkal Polreich nebo někdo takový"...lidi se bojí zahuštovat,at nepřiberou,ale to jsou asi dvě-tři lříce mouky.Že si potom dají rohlíky nebo chleba,sušenky apod.kde je daleko větší množství mouky,to je už netrápí."takže buďte v klidu,zas tak nezdraveto není.
A co zkusit rozvařit samotné brambory? At už syrové, nebo i osmažené na pánvi, kdyby byly osmažené na pánvi třeba se slaninou, tak by mohly dodat polévce "šmrnc"?
Polévku zahustí i strouhaný nebi i tavený sýr. Chutná mi to zejména u zeleninové polévky (zelenina jako taková, bez krupek a vůbec).
A co zkusit zahustit v nouzi třeba kukuřičnými lupínky "corn flakes" to je v podstatě kukuřice, akorát teplem zformovaná.
Rozpustí se to v horké polévce, nebo tam zbudou větší rozmočené částečky?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.