Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Chci se zeptat, jaký je rozdíl v celozrnných moukách?
žitná x pšeničná x pohankovná
Která se hodí na co? (pečení sladkého, pečení pečiva, vaření, atp)
Díky za tipy a vysvětlení
Pohankovou neznám, nikdy jsem z ní nepekl. Rozdíl je stejný jako mezi hladkou žítnou a pšeničnou, Jen jsou v ní semleté klíčky. Díky klíčkům, které jsou mastné, mouka mnohem hůř kyne, a špatně se s ní pracuje, Je nutné do pšeničné celozrnné přidat alespoň 20% hladké mouky. Jinak se hrozně špatně vyvaluje. Těsto se musí nechat poctivě v teple dlouho kynout, jinak z toho budete mít brousek.
Nejvíc možností použití má pšeničná celozrnná, ale připravte se na to, že je z toho úplně jiné pečivo než z bílé mouky. Záleží na tom, co z toho chcete péct.
Špaldovou teď prodávají i v Lídlu,takže mám všechny druhy co tam maj.Peču buchty i pečivo s kombinace žitné,špaldové,ovesné,pohankové...Prostě tam sypnu trochu té,trochu té...buchta šla i jen z žitné,ale je taková splasklá,těžká,ale dávám tam hodně lněného semínka nebo máku a nevadí,že není"nadýchaná".Mám tak chutná a je potom taková"mokrá"to máme rádi.
Žitná mouka je těžká,nenakyne,proto kvásek(omládek)do pečiva dělám s ovesné,ječné nebo špaldové jinak by nenakynul.Až potom dávám žitnou s dalšíma moukama+kvásek,semínka a jsou z toho housky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.