Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak vyudit klobásky?

Od: samurraj® odpovědí: 5 změna:

Ahojte. Stále mě bere udělat a vyudit si svoje vlastní domácí klobásy. Na netu je spousta návodů, spíš by mě zajímal Váš názor a hlavně osobní zkušenosti, jaký způsob je nejlepší. Jaké ingredience smíchat, jak dlouho udit, jaké je nejlepší dříví na uzení atd.

Děkuji za pomoc a v létě se do toho dám.

 

 

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

figurek*

4x

Udit klobásy není zas taková věda a když neuděláte pár školáckých chyb, pak je výsledek vždycky dobrý. Nám se povedly hned na první pokus. Mizely rychlostí asi tak jedno kilo za hodinu.

Co potřebujete.

nahrubo vepřové, k němu najemno mleté hovězí (musí v klobásách být, protože funguje jako pojivo), trochu soli, pepře a možná taky papriky podle vaší chuti.

Smíchat, mlýnkem natlačit do střívek, nechat ležet a jít roztápět udírnu. Ta by měla být teplá asi 50-60 stupňů. Víc raději ne, protože byste klobásy usušili a pak byste je řezali tak leda pilkou na železo.

Udit musíte čistým dřevem, zbaveným kůry. Toto je důležitá podmínka, protože jinak klobásy začadíte a ony vypadají škaredě. Nejlepší je dřevo švestky nebo hrušky.

Za pár hodin můžete začít ochutnávat.

Dobrou chut.

Jenom doplním. Chutově dobré je použít na prát (pojiva do klobás) králíka místo hovězího. Udím na buku bez kůry.

cicko*

Jak to dělají maďaři s čabajkama, že se jim po rozříznutí nesypou, když neobsahují žádné hovězí?


Díky moc za radu, akorát problém budu mít s teplotou, protože ve staré udírně žádný teploměr není. Jedině tam nějaký koupit a chodit to neustále sledovat.

 


Všem děkuji za radu.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]