Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kastany -nasladko nebo na slano?

Od: aceton odpovědí: 8 změna:
Nevite jak je delaj na stancich? :D

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

pb®

0x

Řekla bych, že ani jedno. Kaštany jen opečou, nijak nedochucují. Takový kaštan je mírně sladký, mně chutí připomíná sladkou bramborovou kaši. Mám je ráda a dělám si je doma i sama, problémje ovšem koupit kaštany kvalitní, neplesnivé.

aceton

A jak je delate doma? Nikdy jsem to nedelala ale chtela bych to zkusit

 


0x

Chodím si je sama nasbírat do lesů, koncem září, začátkem října. Tak vím, že jsou opravdu kvalitní a chutné. Z obchodu bývají občas naplesnivělé /dlouho někde ležely/.

Kaštany rozříznu na tlustší straně do kříže. Pozor, občas se na hladkém povrchu rád smekne nůž a zajede do prstu. Pro lepší oloupání je ještě trochu říznu na špičce. Tím se z nich bude uvolňovat pára a nebudou bouchat a lítat ke stropu. Pečou se buď na el. plotýnce sporáku, nebo v troubě na suchém plechu. Oloupou a jedí. Žádná sůl, ani žádný cukr. Mám je moc ráda.

Dělala jsem z nich asi 2 x i kaštanový dort, se šlehačkou, chutnal jako oříškový. Ale kaštany se vařily v mléce, loupaly, bylo to dost pracné. Dělá se z nich i polévka, nebo nádivka k masu. A také pěkné cukroví, máčené v čokoládě.

Ještě před 20 lety jsem dokázala s rodinou nasbírat třeba 50 kilo za sezónu. Teď se přemnožila černá zvěř, pod stromy je to často rozryté a kaštanů málo. Všechno ti kanci stačí sežrat. Jaga.

aceton

ale vzdyt v lese nejsou jedle..ne?

To si nerozumíme. Stejně, jako když houbaříte, měla byste vědět, která houba je jedlá a která ne. U kaštanů je to stejné. Vy znáte asi klasický JÍROVEC MAĎAL /někdy se také nazývá kaštan koňský/, s velkými vějířovitými listy, jehož plody jsou nejedlé. Děti je sbírají do školy /krmení zvěře/, nebo z nich dělají zvířátka. Používají se i v kosmetice.

Sem patří i šlechtěné odrůdy, jako je jírovec žlutý, j. pletový či krásně červeně kvetoucí pávie červená. Nic z toho nemá plody jedlé.

Ale pak je ještě KAŠTANOVNÍK SETÝ - a to je to pravé. Bývá většinou uměle vysazovaný. Schránky plodů má oproti jírovci velice pichlavé, drobné jehličky, které se snadno zabodnou do prstů. Proto manipulace s nimi jedině v pevných rukavicích. Výhodou je silný vítr. Ten schránky naruší a na zem padají jen čisté plody. /Jenže tam čekají ti mizerové kanci. Moc jim to chutná, stejně jako nám./

Takže já sbírám plody kaštanovníku setého, které následně jím. Podívejte se na internet na rozdíl mezi oběmi stromy a jejich plody. Jaga.

 

lucie*

0x

Nedávno jsem tu psala podobný dotaz.Taky poprvé.-)nevěděla jsem jak na ně... a nakonec byly výborné!Dala jsem na radu,že nejlepší jsou pečené,jen mi nikdo neřekl,že se mají péct nepřikryté.Dělám vše v Remosce a pohoda,ale jak jsem je zkontrolovala a chtěla znova přikrýt víkem,tak jeden bouchl.Rána jak z děla,lekla jsem se šíleně a všude po kuchyní rozdrcený kaštan,ale byly skvělé.Známá je pekla jen na pánvi.Takže dejte si je pečené,ale buď do trouby jen na chvíli nebo na pánvi a hlavně do kříže naříznout ,aby se dobře loupaly.


doplněno 29.12.15 15:29:

...no kdyby mi předtím poradila jaga ,tak není doma s kaštany tak rušno.Ještě dlouho se mi klepaly ruce,jak bouchl

To mi připomělo jednu příhodu s vejcem. Když bylo dceři nějakých 15 let, dostala úžasný nápad, že si ohřeje na tvrdo uvařené, neoloupané vejce v mikrovlnce. Vejce ohřev kupodivu vydrželo... Tedy do chvíle, kdy si dcera sedla ke stolu a tukla do skořápky lžičkou. Následovala docela slušná rána. Dcera seděla s vytřeštěnýma očima na židli, v pravé ruce lžičku a v levé zbytky skořápky. Zbytek vejce byl po celé kuchyni. Myslel jsem tenkrát, že se smíchy umlátím .

Jo, ale jinak mám kaštany nejradši syrové.


doplněno 30.12.15 18:28:

Suzymon - dobré, či nedobré, to je relativní. Mně to chutná. Kaštanů sním vždycky jen pár, nepřežírám se s nimi, takže mě břicho po nich nikdy nebolelo.

Ale kdysi mi jeden spolužák dal koňský kaštan a tvrdil, že je to ten jedlý. Nikdy jsem před tím jedlý kaštan neviděl, tak jsem ho půlku snědl (víc to nešlo). Bože, jak mě bylo tenkrát zle...

Magdon, už jste to tady jednou psal, tenkrát jsem nereagovala, ale teď se zeptám. Já jsem také jednou syrový kaštan ochutnala, ale bylo to trpké a strašně nedobré. Nebolí Tě z toho pak břicho? Jinak se přidávám k ostatním, naříznout a upéct na suchém plechu. Ale chutově jsou nejlepší ty pečené na tom řeřavém uhlí...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]