Nejste přihlášen/a.
Ahoj, měli jsme smaženého kapra na pánvi, obaleného ve strouhance. Obal chutově výborný, ale samotná ryba bez chuti, jak na to příště? Naložit do marinády, okořenit, osolit?
díky
Dobrý den, potřít před obalováním česnekem. Zdravím!
doplněno 24.12.15 21:31:culdabulda1 - ten česnek zbaví kapra pachuti bahna, což je vcelku fajn. Řada lidí nejí kapra právě kvůli tomu, že jim pachut bahna vadí, tak ten česnek ji stáhne.
bene
- tak jsme to jednou udělali, abychom měli nějakou změnu - a vůbec nám to nechutnalo. Nám chutná jenom obyčejně osolenej, jako každý řízek.
bene
- to je možné - ale nám chut "bahna" nevadí. Musí se to vyzkoušet. Vepřové řízky jsme takto (potřené česnekem) dělali - a ty nám chutnaly. Je docela možné, že se nám ta chut bahna tloukla s tím česnekem - je to už dávno, musela bych si to znovu zkusit - třeba to chtělo česneku míň. Zdravím.
- dalo by se dokonce říct, že právě tou chutí "bahna" je kapr vyjímečnej - jinak si můžu koupit file.
kapr se podélně rozpůlí - zbaví páteře, nakrájí na půlpodkovy a minimálně 2 hodiny před přípravou potře česnekem, nasolí, lze použít také koření na ryby, doporučuji kotányi, také citronovou štávu
nasolením se maso zbaví přebytečné vody, kapří maso přijme chut jakékoliv ingredience
platí zásada, že lepší je ryba přesolená, než nedosolená
strouhanku nepoužívám, kapra obaluji jen v mouce a smažím na vepřovém sádle, které se nepřepaluje a snáší vysoké teploty, zpočátku opeču a pak teplotu ztlumím a smažím do zlatova, je nutné u toho stát a porce obracet. lze použít i těstíčko ze škrobu
osobně to nakládám už den před přípravou, citron dávám cca 2 hodiny před přípravou protože každá kyselina maso devastuje
doporučuji vyzkoušet kapra s kopečkem vařené rýže a sýrovou omáčkou
Lidé rybu neumí připravit, vzpomínám na smaženou rybu ze školní jídelny, kdy se zmražené kousky nasolí těsně před přípravou, slaný je akorát obal a maso jako bláto bez chuti, pak si člověk na dlouhá léta zafixuje představu že nejlepší ryba je řízek...
Ty podkovy podle mě nejsou taky uplně nejlepší. Zbytečně smažíme kosti, které se spíše hodí do rybí polévky. Osobně jsem pro vyfiletování kapra na dvě půlky. Kosti, ploutve (hlavu, jikry, mlíčí - někdo i rozebírá i játra i hlavu) nechám na polévku. Je možné i stáhnout kůži, jenže ta tam pak docela chybí. A že Kapr nemá chut je známé, prostě to v něm musíme hledat.
Ryba se musí solit 2x. Nejlépe kolem poledne, do misky a do ledničky. Před obalováním osušit, líznout, tak se zjistí, že sůl šla do masa, na povrchu slanost není cítit. A pak znovu osolit. Miluji, když kolem poledne místo solení potřu řízky česnekem rozetřeným se solí. Asi tak menší stoužek na půl malé lžičky soli, na cca 4-5 řízků. Nesmí ho být moc, aby pak česnek nečpěl, nepřerazil chut a vůni ryby.
Citron dáváme na stůl, kdo chce, kápne si na svůj řízek.
Všechno jsem udělala, nejsem ve vaření "nímand", letos jsem byla přímo nasra.á kaprem bez chuti a jeho tučným, sádlem prorostlým masem masem. Právě před chvilkou jsem založila na toto téma otázku. O chuti nějakého bahna nemůže být ani řeč, nemá chut ani ryby, natož bahna. Tohle bývávalo, když byli kapři pěstovaní jinak. Dnes jsou asi nahňácaní v nějakých čištěných sádkách a krmení granulemi a bůhví jakým svinstvem. Já jsem letos s kapry skončila. Ještě vloni byl jakž takž v pohodě, ale letos jedna hrůza. Mastné a nedobré...
Kapr nikdy nezklamal, pokud se zabil /koupil/ 23.12. naporcoval, každá porce se z obou stran osolila a vložila do pekáče, přikrýt a do lednice. Druhý den jen slijete vodu a můžete obalit a osmažit. Sůl se přes noc dostane i do hlubších vrstev masa. Ryba má být právě spíše slaná, aby chutnala. Rybí koření na vánočního kapra, podle mne, na štědrý večer nepatří, ale proč ne, pokud chce někdo změnu a chutná mu.
Při servírování na stůl se smažený řízek ozdobí plátky citronu. Kdo má rád, vymačká si pár kapek na trojobal. Řízek je potom lépe stravitelnější.
Hodně lidí nemá kapra rádo a jeho chut přirovnávají k chuti bahna, i když málo kdo bahno skutečně ochutnal. "Bahenní"chut většinou mívají kapři s váhou, která přesahuje dva půl kilogramu. Nedejte na rady prodejců, kterým jde pouze o to, prodat kaprů co nejvíce. Soustřeďte se na kapry vážící zhruba dvě kila. Pokud vaříte pro více lidí, vždy raději kupte více kaprů než jednoho, který váží hodně. Malí kapři mají lahodné maso vždy, ale obsahují velmi malé kůstky, na které si dejte pozor
in: doma.nova.cz/...
A na okraj, není žádná povinnost podávat na Vánoce kappra v trojobalu, ale to vlastně s dotazem moc nesouvisí.
kartaginec -
- jenže v trojobalu - a pokud se umí dobře udělat - je kapr nejchutnější. A zkoušela jsem kdysi různé způsoby.
ria-
mňam !
Jak pro koho. Proti gustu žádný dišputát, ale co takhle kapr na modro, kapr po židovsku... Jistě, kapr v trojobalu je taky dobrý, ale jíst ho každý rok?
Chlapi to už tady vyřešili. Takže dostatečně přiměřene osolit, obalit a smažím zcela ponořeného v řepkovém oleji, sádla je mi na to líto, ikdyž mám domácího dost. Jíme ho ještě další dva dny studeného nebo v mikrovlnce ohřátého. Já kupuji dva šestikilové bez šupin a všichni se olizujou i nad polévkou z hlav uříznutých dva centimetry do masa, ploutví a vnitřností, po uvaření a vystydnutí vše oberu a dám do polévky a osmažím rohlíky na kostičky na sádle. To nemá chybu, ale je to pracné !
Když kapr, tak třeboňské hranolky. Zázvor dávám čerstvý. A nechoďte si pak stěžovat, že vám strávníci utrhli ruce
Babkazov: Vím, ta sojovka zní hodně divně. Osobně běžný sojovky nemám vůbec rád, naopak ryby miluju. Myslel jsem, že toho kapra zničím. Ale aspoň lžičku tam dejte, ono to má takový hodně zajímavý švunk a bez něj to nebude ono.
Já už ze zdravotních důvodů kapra v trojobalu nedělám. Osolím, pokapu citrónem, posypu směsí šalvějě, tymiánu a obalím lehce v mouce. Když se osmaží dozlatova, je lepší jak v trojobalu a hlavně nejím tu mastnou struhanku. Když zdravá ryba, tak proč dodávat zbytečně moc cholesterolu a kalorií?
Doporučuji neobalovat v mouce. Je lepší nejíst tu mastnou mouku ! Když zdravá ryba, tak proč dodávat zbytečně moc cholesterolu a kalorií?!
Joudic, to není o soudnosti, to je vkusu, o chuti. Táta byl rybář, já chytala nějakých 40 let a tak celá naše rodina jsme byly vydry. Ryby jsme mohli a já můžu kdykoliv, ve kteroukoliv denní nebo noční hodinu, v jakékoliv podobě. Je zajímavé, že kapra stále mám jako vánoční jídlo. Nejvíce miluji dravce-štiku, candáta, okouna. Ale na vánoce bych si nic z toho nedala. A česnekem bych natřela jen kapra.
Myslím,že hodně záleží na kaprovi.Mraženého jsme měli jednou a bylo to hnusné,maso bylo jako bláto.Když je to veliký kapr,zase bývá cítit bahnem.Jinak používám klasický trojobal a kapra bez kůže,protože ten tuk pod kůží mi u smaženého hodně vadí.
Několik let po sobě používám následující recept. Porce kapra den předem okořením pomocí nějakého univerzálního koření na ryby, zasypu cibulí nakrájenou na kostičky a zaliju citronovou štávou. Druhý den obalím pouze v mouce a osmažím. Kostky cibule klidně mohou přijít na pánev také. Je sice pravda, že citronová štáva působí na maso, ale dle mého názoru neutrpí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.