Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Proč časem křehne cukroví?

Od: alzbetka odpovědí: 9 změna:

Ahoj, co způsobuje to, že cukroví časem zkřehne?

Způsobí to, že do sebe nasaje vlhkost ze vzduchu, protože v troubě se vysuší a je tvrdé?

CO se tam děje za chemický proces? Tohle mi nikdo neumí vysvětlit

 

 

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

bruno*

1x

Nasátím vlhkosti ze vzduchu pečivo určitě nezkřehne, spíš změkne. O žádný chemický proces se nejedná. Záleží na relativní vlhkosti vzduchu. Je-li vzduch suchý, cukroví vysychá a křehne.

alzbetka

my máme cukroví tvrdé-kokosové, jinak rohlíčky a linecké jsou v pohodě. Tak nevím

bruno*

To kokosové pečivo po upečení není až tak "dýchající" a schopné přijímat vlhkost ze vzduchu jako jiná klasická těsta. Nic jiného mě nenapadá. Hezké Vánoce!

To kokosové cukroví bude dobré také, ale potřebuje delší čas na uležení. Proto se některé druhy cukroví dělají s předstihem. Já to teda nedělám, klidně si v tom množství jiného cukroví počkám, až se ty druhé rozleží. Ale můžete to uspíšit tím, že je dáte v uzavřené krabici třeba na balkon, chladný a vlhký vzduch působí, i když je cukroví v uzavřené krabici.

 

mecik*

1x

Když necháte cukroví v panelákovém bytě, ve dvaceti stupních, budete mít na vánoce tvrdé sušánky. Cukroví do sebe musí nasát vlhkost , zvlášt některé druhy. Chemik jsem nikdy nebyl , moje chemie je na jazyku. Když chutná a chutná skoro vše a pořád, nedumám o chemických procesech.

 

72mona3*

0x
Vidím to tak. Při pečení se vlhkost sníží na minimum-těsto tzv.zvoní. Cukry (i soli) v něm obsažené ji však zase ze vzduchu časem natáhnou. M.

 


0x

ano, cukroví do sebe natáhne vlhkost - proto se doporučuje přidat k němu půlku jablka, ale hlavně ho dát do chladna - do komory, za okno...

My to vždycky dáváme na balkón ale to pytle. Natažení vlkosti považujeme za žádoucí Je to potom křehčí a lépe se rozplyne na jazyku. Určitě neskladovat v komoře kde je pokojová teplota.

 


0x

Absorbuje vlhkost ze vzduchu. Cukroví je pevné po upečení když v něm není vlhkost, není to žádná záhada. Když to namočíš, tak se to taky rozsype.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]