Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny .Mám takový malý problém . Po velké úrodě hroznů jsem zkusil dělat domácí víno . Vše podle návodu proběhlo dobře , víno vykvasilo a ted je v demižonu ale je kalné . Co s tím aby víno bylo čisté a nezkalené?
Děkuji za každou odpověď.
Víno při správně nastaveném kvašení musí po dokončení kvašení zůstat čiré,dole zůstanou usazené kvasinky.Kvašení by mělo trvat 5 - 6 týdnů podle teploty.Tu rapidní chemii bych raději nepoužíval,je to jako o tom vtipu s vománkovým keříkem.Jednak síření vína je krajní možnost ,jak zastavit další kvašení a jiné biologické procesy.Bentonit je neutralizace,je to uhličitan hořečnaty,který zastaví kyselinotvorné(octové) kvašení.Ale kdo by to pak pil?Lépe je to vypálit a pít tak trochu vinjak
JABRAKA
Pokud mělo dostatečnou cukernatost, obsahuje již dostatek alkoholu (konzervace) je třeba zastavit kvašení. Tekutou sírou - http://6b.cz/cMo. Nachystat si jinou nádobu, víno bez kalu u dna stočit. Pův. nádobu vymýt, ošetřit sirným knotem (desinfekce, prevence) a víno vrátit zpět. Po čase zopakovat. Dbejte na to, aby byla nádoba plná a víno neoxidovalo. Pokud nemáte menší ani čím doplnit, použijte tablety proti oxidaci. Bentonit a jiné vymoženosti doby jsou super pomocníci, ale naši staříci nic takového neměli a nepoužívali a věřte mi, že jejich víno jiskru mělo!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.