Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Štáva se kazí

Od: blesik® odpovědí: 25 změna:

Pomóóóc! Začaly se mi kazit nevařené štávy, dá se to ještě nějak zachránit? Na hladině plavou bílé kousky. Díky všem za odpověď.

 

 

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ria*

5x

Dobrý den, zkuste vyfotit, jestli je to plíseň tak ta mrcha má "chapadýlka" už po celé štávě, takže sesbíráním z hladiny se nic neřeší, raději neriskujte zdraví a vylijte..

 

krasula

2x

Jednu otevřete. Nejspíš bude mít zkvašenou chut a to bílé bude pěna z toho kvašení. V začátcích se to dá zachránit,tím, že se to povaří. Ale jak to v puse šumí a má to octovatou chut, tak už je to na vylití. Pokud jsou ty bílé kousky kolečka plísní, tak to není na konzumaci. Obsah je již kontaminovaný. Taky vylít.

 


1x

jestli je to plíseň tak už nic nezachráníte... a co jiného by to mohlo být... koukněte, zda je to "závoj" na hladině, ten se udělá i z pylu nebo zda je to počátek plísně a jsou to fakt cucky.

 


1x

Jo,jo,štáva ,,zastudena,,to je prevít! Jako mladá jsem udělala z bezinek asi 10 litrovek,zašpuntovala a po pár dnech--no to si nepřejte vidět ! Vše zkvasilo a přitom toho cukru co v tom bylo! a ,,vybouchlo,,ve špajzu.Komplet vymalováno fialově,všechny zásoby a věci ve špajzu fialové,ani 3 nátěry bílé tu fialku na stěnách nepřekryly! To bylo poprvé a naposledy.:--)) Ale štávu s plísní na povrchu bych už ani po převaření a scezení rozhodně nepila.

Růže, taky mi jednou vybouchlo několik štáv ve špajzu a než jsem doběhla do sklepa, tak i tam. Byla to malá trgedie.


Tak děkuji všem, kteří mi věnovali svůj čas. Asi to je počínající bílá plíseň, zatím jen drobné bílé. kousíčky, tak 3-4 mm. Vím, že jednou napadená poživatina se má nemilosrdně zneškodnit, ale přece je to živý organismus a nějak se musí dát i zničit! Zajímalo by mne jak. Že by se plíseň dala vařit do nekonečna a stále žila? Nebo je to tak, že i když nežije, zůstává toxin toxinem a basta? Pro pobavení, nic mi nevybuchlo, štáva není zkvašená, zakopla jsem a sama jsem si ji vylila po sporáku i kuchyni! Vytírala jsem 5x a stále podlaha lepí. Že jsem to rovnou nevylila do WC! Ale byla tak moc dobrá, že mi ji bylo líto a taky jí bylo hodně - a z černého rybízu, ach jo. Máte někdo radu, co přidat do štávy, aby se nekazila a bylo to zdravé? Nic takového neznám a myslím, že ani neexistuje. Nebo nemám správné informace? Alemůžu poraditr ostatním fígl mojí matky, který jsem nemohla sama použít, protože jsem neměla lahve, pouze kompot. sklenice.Máma vystřihne z pergam. papíru kolečka velikosti víčka. Do víčka dá trochu toho prášku proti kazivosti, zakryje to tím kolečkem pergamenu a zavíčkuje. Nic se jí nekazilo. Dělá to tak celý život. Jen si nevzpomínám, jak se ten přípravek jmenuje, ale byl to ten nejběžnější a snad i jediný za totáče.

mate59

Múže to být sorban draselný,nebo benzoan /kyselina benzoová/.


Ptala jsem se na zdravotnjě nezávadné, i kys. citronová škodí. Proto se divím, že by bylo něco zdravého, čím zabránit zkažení štávy, či jiné zavařeniny. Ale díky za ochotu.

krasula

Do plastové láhve, ale nechat vzduchovou rezervu. A do mražáku. Já tak skladovala mošty. A dobré.


Krasulo, to má jen jednu chybu, Narvaný mrazák!

bruno*

Kyselina citronová neškodí, to bychom nemohli jíst spoustu druhů ovoce, že? Navíc to není konzervant. Na ty bezpečné se podívejte zde: dtest.cz/...


Bruno, škodí, ale ještě o tom nevíš. Tedy ta umělá, citron samozřejmě ne.

 


0x

mně se to taky stalo - asi od špatně vymytého víčka - tak jsem odlila vrchní část s bílým kouskem a štávu převařila, nalila do nové vyvařené láhve a OK

pb®

Ovšem mykotoxiny se varem neodstraní, tak dobrou chut. Já si vždycky říkám, jetsli těch pár korun, kolik zkažená potravina stála, je opravdu důležitějších než zdraví.

Přesně tak. Jak se objeví plíseň, tak je jediné správné řešení - vše vyhodit.

pb- správný názor, ale ono jde i o tu práci, jen než natahám a umyju ty sklenice a víčka, co času a práce je se zavářením! Jsem zvyklá se v životě nevzdávat, tak to zkouším ukecat, ale někdy člověk musí "porážku" přijmout. Čo narobíš, s dětmi nezakúríš..."

 


A leží tam v komoře, nožky má nahoře? Svádí tom ale jed se vařením nezničí, plísně produkují toxiny. Nemám asi odvahu ,i když jsem momentálně děsně lakomá a při pohledu na to množství štávy, bych to chvílema i zkusila, ale pak zvítězí pud sebezáchovy. Mindo, budu Vás "vědecky pozorovat", případně zkoumat Vaše ostatky, abych plísni ve štávě konečně přiřadila tu správnou důležitost. Možná se takové nmalé drobkiy zbytečně přeceňují.

 

bruno*

0x

Příště použít konzervanty. Bez obav - existují i bezpečné, neškodlivé.


Které jsou neškodlivé konzervanty?

bruno*

blesik: pokoušel jsem se znovu najít stránku na téma éčka, která tabulkově zahrnovala asi 600 položek, bohužel jsem nebyl dost trpělivý. Určitě nejdokonalejší stránka na toto téma, je i konzervantech.


Děkuju za pomoc. Až budu mít víc času tak ji rozhodně pročtu. Pomohl jste mi a ušetřil spoustu času stráveného hledáním a to je milé. Právě se nacházím v totálním blázinci, sype se na mne všechno a ze všech stran. Zdravím! Blešík.

 

jabraka*

0x

Plíseň sebrat z povrchu a sklenici vložit do mikrovlnky až obsah začne vařit.Pak rychle zavíčkovat a nechat vychladnout víčkem dolů.Nakonec rychle zkonzumovat.

¨JABRAKA

hahanaj*

no fuj přeci se ví, že jakmile se objeví plíseň je znehodnocené vše - fůůůůůůůůůůůůůůůůůůůj


Jabrako, odpo vídám až teď. Nejste Vy masový vrah?/ Soudě dle zděšení ostatních/.

 


Zatím díky všem za ochotu poradit, ještě poslídím.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]