Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Máte prosím nějaký dobrý a osvědčený recept na pomazánku na chlebíčky? Došla mi inspirace. Děkuji předem za případné odpovědi.
Mohu potvrdit,opravdu žrádlo,děláme to malinko v jiném poměru a do omáčky přidáváme ještě Worchester (3lžice).Ale neznám nic lepšího. U nás se tomu říká Rumcajs salát.
Dobrý den, ano - nastrouhaný tvrdý sýr, majonéza, česnek a sůl. Tato směs je chutná a dělá hezký dech . Ale, vážně je to moc dobré. Zdravím!
doplněno 22.10.15 10:20:clayman - nemůže přehlušit žádnou jinou chut, protože už tam žádná šunka nebo salám nepatří .
doplněno 22.10.15 10:28:majsterjoe - no, ale dotaz je pouze na pomazánku na chlebíčky a ne na ty obložené (kdy vše odpadává).
doplněno 22.10.15 11:25:eulalie - s tím celerem to neznám, ale proč ne. Zřejmě toho bude více a zmírní to chut česneku.
Ostatně, ten rozetřený česnek se stejně dávkuje podle příležitosti, resp. pro děti to moc není a chlap to snese - a ženská si to nějak zdůvodní .
Do Benovy pomazánky bych ještě přidal nastrouhaný celer (v množství 1:1 vzhledem k sýru). Jinak dobrý
tak tuhle dáváme na jednohubky, na chlebíčky se mi moc nehodí - přehluší chut šunky/salámu. Babička dávala domácí vlašky salát, nic lepšího jsem nejedl. Jak z něj "tekla" majonéza, byly chlebíčky dokonale mokré, nebraly se úplně dobře do ruky, ale byly fantastické a přesto nebyly rozmočené.
Doma děláme klasickou bramborovou pomazánku z brambor, majonézy, sterilovaných okurek + láku, pepř, sůl. Udělá se o něco řidší, aby veka také nasákla. Návštěvy si pomlaskávají... mě to chutná, ale po tom vlašáku se utluču.
1. tvaroh, kapary posekat, česnek, sůl
2. tuňák v oleji (olej slít, aby nebylo moc řídké), velká lučina - rozmixovat
3. olejovky (olej bokem aby nebylo řídké, možno část vrátit do pomazánky), tvaroh nebo velká lučina - rozmixovat, cibulka, lžička hořčice, lžička majonézy
4. tavený sýr, do něj nastrouhat tvrdý sýr, lžíce majonézy, lžička hořčice, cibulka
5. tvaroh nebo lučina, křen, ořechy
To mě tak honem napadlo, všechno je to potřeba dochutit podle svého. A ta první kaparová je skvělá na topinkách.
Oblíbená pomazánka po Velikonocích z přebytku vajíček natvrdo: vajíčka nakrájet na kráječi na kousky, přimíchat trochu hořčice, může se a nemusí dát na kousky nasekaná okurka nebo, nebo i cibulka. Zamíchat a je to dietní a chutné i pro děti.
Pro děti je dobrá i obyčejná, zdravá a chutná pažitková pomazánka: měkký tvaroh, do toho zamíchaná na kousky pokrájená pažitka, případně i najemno nakrájená cibulka. Pokud je moc hustá, dá se přilít maličko mléka.
Podobně pro děti také budapeštská pomazánka: do tvarohu se zamíchá na kouky nakrájená opravdová čerstvá kapie (červená paprika), atd.
Nejhorší chlebíčky jsou ty vrchovaté, přezdobené s bramborovým salátem, kouskem sardinky, půlkou rajčete, půlkou vajíčka natvrdo, kornoutkem salámu a majonézou a ještě listem salátu. Nedá se to strčit do pusy i když je dokořáááán otevřená, a při prvním kousnutí se to stiskne a půlka toho padá na klín, do ruky nebo na sako nebo na zem. Lepší je nižší chlebíček, třeba obyčejný s troškou bramborového (vlašského nebo podobného) salátu, nebo s obyčejnou rybí pomazánkou s kousíčkem petrželky na ozdobení.
Dvě natvrdo uvařená vejce nadrobno nakrájet,,10 dkg šunk.salámu nebo šunky nadrobno,1 menší cibulka nakrájet.Čtyři trojúhelníčky taveného sýra,1 lžíce hořčice,1-2 lžíce majolky.Spatlat.To je jedna dávka,když dělám,tak dělám 2 podle toho,na kolik chlebíčků to potřebuju.Už na ně pak nic nedávám,nanejvýš kousek kyselé okurky.Ještě mám někde napsanou hermelínovou,ale momentálně ji nemůžu najít.
Už jsem ji našla:2 hermelíny a 15 dkg šunky nebo šunkovýho salámu nastrouhat,1 kyselá okkurka a cibulka nadrobno,1 lžíce mléka a 1 majolka.Už jsem tyto pomazánky dlouho nedělala,stejně máme nejraději obyčejnou z másla,několik trojúhelníčků sýra,česneku,někdy do toho nastrouhám i tvrdé sýra,jak mně to zrovna napdne a hlavně co doma zrovna je.
Ještě něco doplním,rychle na odbyt jdou jednohubky s česnekovou pomazánkou-jak píšu v předešlém-a nahoru jen jedno hrozno nebo ještě lepší kousek mandarinky nebo pomeranče.Když dělám klasické jednohubky se sýrem,šunkou atd,tak ty s ovocem mizí rychlostí blesku.A tavený sýr do pomazánek používám Vltavu nebo Veselou krávu bez příchutí,dobře se to zpracovává,případně tav.sýry Pribina máslové takové ty kostky.
Hermelínovou pomazánku dělávám taky podobně jako vy. Zaujala mě ta s tím taveným sýrem a ovocem navrch.
Kamarádka ty jednohubky dělala jako já,ale dala jinou pomazánku bez česneku,ale to nebylo ono,bylo to mdlý,chce to tam dát česnek.ještě doplním na jiný můj dotaz ohledně háčkování-od Toptexu mi nabídka přišla,objednám si Hawai jak jste psala,nejvíc se mi zamlouvá,je s bambusem
Já bych se utloukla po buharské pomazánce. Namlít teplé hovězí z polévky + všechnu zeleninu, která se v polívce vařila, včetně cibule + 2 uvařené, studené brambory. Nechat vychladnout a nastrouhat 2-4 okurky, podle velikosti. Majoneza, rajský protlak. Přisolit, připepřit, když je potřeba, naředit polévkou. Je to úžasná pomazánka a v konečném součtu je jí hodně, nabude všemi těmi ingrediencemi. Je mnohem lepší, když je maso polívkové, žebro, hrudí, šlachy, tuk. Z kvalitního masa se v mlýnku udělá masová rýže.
Eulálie, tuto pomazánku dělávala moje maminka v letech 80, 90. Měla recept od kamarádky z výrobny lahůdek. Takže žádné nastavování nebo šizení. Jednou se mi nechtělo vařit brambory, tak jsem bulharku vyrobila bez. "Nedrželo" to spolu, rozpadalo se to, nebylo to dobré. Honem jsem brambory dovařila a namlela!
Zaujala mě i vaše pomazánka, hlavně to, že je to z takového šlachovitého masa...na polívku je takové nejlepší. Určitě taky někdy vyzkouším.
Matka dělávala pomazánku se šlehačky a nivy-nastrouhat nivu,zalít smetanou na šlehání a vyšlehat.Dobrá ale kalorická bomba.Na obyčejný chleba-škvarková-pomlet škvarky nastrouhat kyselou okurku,nasekat cibulku na jemno,lžíci hořčice,případně nastrouhat vejce na tvrdo.
Ještě mne tak napadlo-tvaroh,cibulka na jemno ,paprika dle chuti přisolit!
- diesel-
To první se kdysi prodávalo pod názvem Třená Niva. Bylo to výborné! Ivan mládek o tom napsal písničku:
Kráva se přežrala třené Nivy,
udělalo se jí nevolno od knihy
Bude muset at bude chtít, nebo nechtít,
kráva ke zvěrolékařům jít
Třenou nivu dělám, ale ne ze šlehačky, anýbrž z tvarohu... Taky dobré a méně tučné.
Diesel, s tvarohem jsou různé pomazánky, dost často doma je dělám. Třrebas tvaroh, postrouhat tvrdý sýr, nakrájet cibulku, sůl, už jsem tam i zelenou papriku strouhala... Ale je fakt, kdo je spíše na maso a paštiky a klobásky, tak si asi na takové pomazánce nepochutná.
nedavno jsem si koupil tycovy mixer se sekackem a delam to uplne ze vseho co me napadne + tvaroh nebo smichane s pomazankovym maslem, nebo i jen hola zelenina nasekana dohromady s trochou jogurtu nebo kostkou luciny
Jojo, s tvarohem jsou dělat hotové divy - na jídlo. Sice to není grilované masíčko, jak tu v jedné otázce vzpomínal Humbucker, ale také je to poživatelné.
Joudic, do vyšší sklenice, nejlépe pivní, nalámejte banán, zalijte mlíkem, ne až plný, ponorák, namixovat, dolít mlíkem a bééézva! Vysoce pitelné!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.