Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dnes jdu sbírat černý jeřáb, slyšela jsem, že je z něho dobrý likér, děláte ho taky? Mohli by jste se podělit o recept? Díky.
Tak já přihodím ten svůj. Stejně ho mám určitě odtud z poradny,hi.
LIKÉR Z Aronie
2 l bobulovin (rybíz, aronie, bezinky)
0,5 l rumu
0,5 l vody
1kg cukru
1 skořice
2 hřebíčky
špetka badyánu
½ lžičky kyseliny citronové
2 kl. kávy
Postup:
Ovoce, 0.5litr vody a koření a kávu, vaříme 30 minut, propasírujeme přes jemné síto, přidáme cukr a provaříme až do jeho rozpuštění. Necháme vychladnout, přilijeme rum a přidáme kyselinu citronovou.
Plníme do lahví, celkem máme asi 2 l likéru. A musí se to nechat alespoň rok(čím dýl tím líp), uležet někde v temnu. Čerstvý není tak dobrý. Nedávno jsem pil u kamaráda ten samý likér z r. 1986. A to teprve bylo pití. Mňam.
Rozhodně to nebude jednoduché.V prvém stupni je nutné vyrobit sirup.Rozemleté(rozmixované) jeřabiny S troškou vody povaříme a přepasírujeme přes jemné síto.pak je možno přidat na 1l 1 kg cukru a znovu povařit.Získaný sirup zalkoholizovat asi na 30% ,tedy na 1l sirupu 1 l vodky.Lépe 0,7 sirupu a 0,3 l čistého lihu.Pak přes pláténko přefiltrovat.
Druhá možnost je vyrobit(zkvasit) jeřabiny na víno,Na 2 kg 5 l vody a vinné kvasinky a 0,7 kg cukru.Po 6 týdnech kvašení zcedit a přidat cukr 0,7 kg.a opět doplnit čistý líh na rozumnou míru.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.