Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Arónie - černý jeřáb - recept na likér

Od: delta® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, dnes jdu sbírat černý jeřáb, slyšela jsem, že je z něho dobrý likér, děláte ho taky? Mohli by jste se podělit o recept? Díky.

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

nikdo*

3x

Tak já přihodím ten svůj. Stejně ho mám určitě odtud z poradny,hi.

LIKÉR Z Aronie
2 l bobulovin (rybíz, aronie, bezinky)
0,5 l rumu
0,5 l vody
1kg cukru
1 skořice
2 hřebíčky
špetka badyánu
½ lžičky kyseliny citronové
2 kl. kávy
Postup:
Ovoce, 0.5litr vody a koření a kávu, vaříme 30 minut, propasírujeme přes jemné síto, přidáme cukr a provaříme až do jeho rozpuštění. Necháme vychladnout, přilijeme rum a přidáme kyselinu citronovou.
Plníme do lahví, celkem máme asi 2 l likéru. A musí se to nechat alespoň rok(čím dýl tím líp), uležet někde v temnu. Čerstvý není tak dobrý. Nedávno jsem pil u kamaráda ten samý likér z r. 1986. A to teprve bylo pití. Mňam.

 

jabraka*

2x

Rozhodně to nebude jednoduché.V prvém stupni je nutné vyrobit sirup.Rozemleté(rozmixované) jeřabiny S troškou vody povaříme a přepasírujeme přes jemné síto.pak je možno přidat na 1l 1 kg cukru a znovu povařit.Získaný sirup zalkoholizovat asi na 30% ,tedy na 1l sirupu 1 l vodky.Lépe 0,7 sirupu a 0,3 l čistého lihu.Pak přes pláténko přefiltrovat.

Druhá možnost je vyrobit(zkvasit) jeřabiny na víno,Na 2 kg 5 l vody a vinné kvasinky a 0,7 kg cukru.Po 6 týdnech kvašení zcedit a přidat cukr 0,7 kg.a opět doplnit čistý líh na rozumnou míru.

JABRAKA

jerab

Když už česky tak Temnoplodec. Kdo to vymyslel?

A není to jedno? Hlavní je že si rozumí. A vědí o čem je řeč..Ach jo

jerab

Pamatuj, že jedno je jen kolečko u trakaru

 

bejbicka

2x

Já jsem pila něco podobného na návštěvě. Bylo to lahodné! A na dotaz, jak se to dělá, tak paní prý jen slila štávu z aroniového kompotu a dolila rumem.Jestli v tom kompotu byl hřebíček či citron a kolik cukru nevím. To je prostor na experimentování.

 

jabraka*

0x

Právě jsem dostal kilo bobulí,ale letos jsou s ním velké problémy,kvůli suchu nemá skoro štávu,vyrobit z něj likér asi nepůjde.,

JABRAKA

nikdo*

Půjde. Podle toho mého receptu je potřeba ho rozvařit s vodou.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]