Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kdo zamrazil meruňky?

Od: overalka odpovědí: 17 změna:

Máte některá zkušenost se zamrazenými meruňkami,co z toho vzejde a jak se to dá využít třeba na ovocný koláč nebo na kynuté knedlíky anebo raději zamrazit už hotové kynuté knedlíky s meruňkami? Nebude to plné vody? A chutˇto neztratí?

 

 

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

mate59

2x

Mrazíme je bežně.Na koláč i do knedliku ok. V chuti beze zmeny.

Meruňky nezavařujeme, pouze mrazíme. Půlky na plech do mrazáku, po zmrznutí sundat a dát do sáčku. Odebíráte kolik potřebujete, nejsou slepené dohromady. Použití na koláč, knedlíky. Hotové knedlíky můžete zamrazit také.

overalka

Děkuji vám oběma,moje dvě kamarádky mě od toho zrazují,prý je to o ničem ta chutˇpo rozmrazení.Zkusím

V sezóně si zamrazím meruňky a švestky - do balíčku 48 půlek, mám to spočítané na plech. A kolem Vánoc takový meruňkový lívanec... Nesmíš je nechat rozmrazit, do těsta naklást zmrzlé a rovnou s tím do trouby.

ladinpraha*
Chut po rozmrazeni? Nerozmrazovat, pouzit zmrazene.
doplněno 25.07.15 20:42:

Inžinýrka mě předběhla.

My nikdy nerozmrazovali a syrové jsme nic neměli. Možná to chce přizpůsobit teplotu při pečení.

 

mp*

2x

Mrazit ano, ale nikdo se neptá na správný postup. Je potřeba co nejrychleji uvést danou surovinu do stavu hibernace alespoň - 22 st celsia. Každý nemá profi zařízení, ale doma to samozřejmě taky jde. Hlavně jde o to, mít plný mrazák zmražených potravin, alespoň 80 % objemu zmražených potravin. Teplotu změřte - v mrazáku musíte mít alespoń - 20, nejlépe -22 - -24. Mínus 18, jak je zažitá představa, je jen norma (i zmrzlina je při této teplotě měkká). Zmražujte postupně menší množství potravin (v tomto případě meruněk). Záleží hodně na tvaru - pro zamražení čehokoli si představte, že nejlepší tvar na zmražení je tenká bonboniera a nejhorší tvar je tak krabicové mléko. Prostě - rychle zamrazit - rychle rozmrazit. Pokud máte mrazák zatím z jakéhokoli důvodu prázdný, tak se nic neděje. Dejte do něj zmrznout pet lahle s vodou a hned máte objem.. Pak Vám z meruněk nevyteče skoro nic. A rozmražování je taky věda. Stupně zločinnosti 1. pod teplou vodou. 2. v mikrovlnce na plný výkon. 3. na kuchyńské lince při pokojové teplotě. Dobrý postup je potravinu zpracovat přímo mraženou (hranolky, mražená zelenina), a nebo nechat přez noc povolit v lednici.

mp, k té poslední větě o zpracování zmrzlého ovoce: Do vysoké misky, ponorným mixerem, přikápnout smetanu. Bezva zmrzka!

overalka

Odpovědˇ" mp " je odborně zajímavá,mohu souhlasit...

 


0x
Pokud máte v mrazáku tolik místa, že si to můžete dovolit, tak bát se toho nemusíte. Do koláčů a do různých ovocných knedlíků úplně v pohodě dobré. Samozřejmě pokud jsou dobré při zmrazení. Ty co se zavaruji kolikrát dojdou až při zavareni, to se v mrazáku nestane.
doplněno 25.07.15 19:59: @inzinyrka musím používat rozmrzle nebo skoro rozmrzle, jinak mám kolem těsto syrové a zbylý koláč je hotový.

To se mi nikdy nestalo a tyhle lívance nebo koláče peču ze zmrzlých meruněk nebo švestek už tradičně kolem Vánoc nebo na Silvestra na snídani.

 


0x

Jednou jsem předpisově zmrazila půlky broskví na plechu, v pultáku, a pak sesypala. Byly na pohled krásné a já si libovala. Jenže! Pak jsem z nich chtěla udělat v zimě nějaký koláč a byla to jedna hrůza. já je teda zase podle návodu nechala volně rozmrazit, asi tak napůl a ovoce bylo nedobré a bez chuti. Celá moje práce a několik pytlíků broskví putovaly na kompost. Od té doby to nedělám. Ale možná, že meruňky budou v pohodě, nemají tolik vody, jako broskve.

 

hahanaj*

0x

normálně je mrazím /jako i jiné ovoce nektarinky a broskve nakrájrené na kousky /v doze a pak použiji v zimě na cokoliv - do těsta na knedlíky nebo na koláče

doplněno 26.07.15 14:39:

hlavně při použití NIKDY nerozmrazovat- do těsta dát zmražené ,jinak je z toho nechutná patlanina

 

lidus*

0x

Vypeckuji a skládám půlky každou zvlášt, v jedné vrstvě na podnos určený ke grylování, zabalím smrštující folií, podnosy kladu na sebe. Na knedlíky dávám mírně rozmrazené a na koláč, poškot rovněž.

 

Já namrazím půlky jednotlivě naskládané na tácu a pak sesypu do pytlíků po 48 kusech. Ale dělám si tak 2 - 3 balíčky, ne spousty, ovoce kupuji, takže se moc nerozháním. Jenom pro ten pocit, že o Vánocích vytáhnu z trouby švestkový nebo meruňkový lívanec, co voní a chutná jako z čerstvého ovoce.

 

ivik*

0x

Tohle doporučení se netýká meruněk, ale rebarbory.Nějak mi zbyla a tak jsem ji zamrazila a pak chtěla použít na koláč.Větší hnus jsem nejedla,koláč jsem vyhodila,ta rebarbora byla hrozná, takže rebarboru nedoporučuji.Meruňky bez problému mrazím několikátým rokem.

Iviku, nemůžu souhlasit. Zmrazuju i rebarboru, protože má poměrně krátkou dobu použitelnosti (uvádí se do konce června, pak se zvyšuje množství kyseliny štavelové) a my ji máme rádi na koláč. Oloupané a na špalíky nakrájené řapíky zmrazím jako ostatní ovoce - na plochém tácu, pak sesypu do sáčku. Používám vždy ve zmrazeném stavu a nikdy se mi nestalo, že by nebyla dobrá!

cituska*

Já mrazím meruňky i švestky a jsou na koláč super...použít ve zmrzlém stavu.

Borůvky si mrazím hlavně na knedlíky a také dávám hned z mražáku. Tvarohové těsto už mám nachystané na vále nalním si jich tak deset , to nám pro dva stačí a dám vařit. Potom si nachystám další a ty už si dám do mražáku volně zamrazit a potom nasypu do sáčku.Když dostaneme chut vyndáme a dáme vařit jsou jako čerstvé.

Nikdy se mi nestalo že by nebyl dobrý koláč nebo knedlíky.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]