Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Máme na chalupě po tchánovi, který je už šest let po smrti, med. Jak dlouho vydrží, může se med zkazit?
Pokud byl dobře uskladněný, tak se nezkazí. Jak už psal kolega, zkukernatělý rozpustit v horké lázni. Pak ho ochutnejte a když Vám bude chutnat, tak ho bez obav můžete sníst.
dako. Jak je jiný? Jiný než ten kupovaný? Může to být druhem medu. Neboj, med vydrží v 15 let. Teda jak komu. U nás je sklenice medu pryč na totata
ne,ne jak kupovaný, chut medu znám, měli jsme vždy domácí i po smrti tchána, od známých včelařů. Babička (tchýně) ho po dědovi šetřila, chtěla ho mít pro sebe, aby nemusela kupovat, proto ho tam měla tak dlouho. Zdá se mě chutově nic moc. Neumím tu chut popsat.
Dobrý den, pokud vím, tak pravý med se nekazí - vydrží léta. Může se změnit jeho barva nebo tzv. "cukernatí", ale to není vada, která by med znehodnotila. Zdravím!
P.S. Tuhý med povolí v horké vodní lázni.
doplněno 24.06.15 08:34:Ono mu nic nebude. Ta chut je také dána tím, odkud včelky sbíraly pyl - lesní, luční nebo směska.
Lesní med je hodně tmavý a luční spíše světlý. Klidně ho můžete spotřebovat.
Děkuji bene. Rozpouštíme zcukernatělý med ve 40° vodní lázni. Tento starší med se mě zdá na chut takový jiný. Pravý med to je, tchán byl včelař.
Zdravím, máme pár sklenic medu, který má cca 20-22 let a je v pohodě. Med je tak sladký, že výdrž je prakticky neomezená. Jedná se o tmavý lesní med. Jediné co asi degraduje jsou léčivé přírodní látky. Med zásadně rozpouštět ve vodě do těch 40 stupňů, možná jen 37 stupňů, jinak se z medu stane levné sladidlo.
Četl jsem, že faraonům dávali do pyramid mimo jiné i med v amforách a ten vydržel v poživatelném stavu až do dneška. Vliv na to mělo i stabilní, chladné a tmavé prostředí v pyramidě. Osobně mám zkušenost s medem cca 6 let starým, skladovaným v nestálem, prostředí činžovního bytu mojí tety v Praze na Žižkově pod postelí a ten podle mně zkysnul...Po jejím úmrtí jsme vyklízeli byt a ač miluju med, tenhle jsem musel s lítostí vyhodit. Takže tak...
Kuchařinky ve školkách šlehaly do pěny máslo s tuhým medem. To byla úžasná dobrota.
doplněno 24.06.15 11:04:Smiler, já si myslím, že je to nepodstatné. Ničím nešizený med je dobrý vždycky. A víte, co je lesní med? V lese přece není tolik květů. Zeptejte se pana včelaře, já to vím, ale nebudu vám kazit představu. V neděli ráno jsme v vnoučkem stáli pod rozkvetlou lípou. Hučela, ale nějak podivně. Tišeji a v nějaké nižší tónině. Vnouček křiknul: "Čmeláci, jsou to čmeláci!" Ani jedna včela, sami čmeláci, na té voňavé, rozkvetlé lípě byli.
doplněno 24.06.15 11:43:Jojo, profiltrované přes hmyz. Něco jako cibetková káva.
Že v lese nejsou květy? Možná víc jak na louce. I stromy kvetou a mají pyl a i ty jehličnaté. A jestli normální med je to, co včelička rozžvýká a vyplivne, proč by nám mělo vadit, že lesní med je to, co včelička rozžvýká a vyplivne ale až po tom, co to mšice a jiný savý hmyz spapaly a vykakaly?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.