Nejste přihlášen/a.
Každé těsto kyne jinak a každý pekař jej nechává kynout jinou dobu. Ono se řekne rohlík, ale je to alchymie. Já rohlíky nepeču, ale dělám v hospodě knedlíky. A někdy záleží na maličkosti, třeba to nechám o pár minut déle míchat a už je doba kynutí jiná. Jak jsou staré kvasnice, jak ten který mlynář vymlel mouku , atd. Takže 20-50 i 60.,
Jen tuším co je kynárna, ale doma nic takového nemám. Není houska jako houska. Pokud je to obyčejný rohlík jen z hladké mouky, tak stačí opravdu 20 minut. Pokud dělám dalamánky (míchám mouky od žitné po hladkou), tak ty kynou déle. Ale 50 minut se mi zdá hodně.
kynutí jsem povýšil na vědu, po vytvarování přiklopím hlubokým plechem a dám do trouby na 50°C na 30 min. Kynou v teple a vlhku a nejsou oschlé. Výsledek je daleko lepší než kynutí 15 min. Jsou o dost větší, krásně nadýchané a nepůsobí tak těžce. Už nejsou k rozeznání od těch nejlepších housek v obchodě (jako kdysi).
Claymane, to jsem před chvilkou snědla velké jablko, tak hlad rozhodně nemám. Ale při pohledu na vaši parádu, se mi hlad ozval velmi silně. A taky polykám sliny, aby nekapaly na klávesnici. Krááása! Všechna čest.
doplněno 26.05.15 11:32:To s tím překlopeným hlubokým plechem, to je skvělý nápad! Vyzkouším. A i v troubě, na 50‘. Děkuji za nápad.
jentak, není to moc! Dnes jsem to vyzkoušela. Ne na houstičkách, ale na táči s rebarborou, jahodami a pro vnoučka nutela. Skvělé, jako peří! Už to tak budu vždycky dělat!
Pozor na jedno. Kvasnice hynou při 45°C. Takže těsto by nemělo dosáhnout vyšší teplotu než 45°C.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.