Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Do rajské jsem nedala rajský protlak, ale rajčatové pyré. Chut je lepší, ale barva je taková "vybledlá". Dá se to příště něčím vylepšit? Slyšela jsem, že se do rajské omáčky přidává i strouhaná mrkev. Díky.
Pyré? Záleží, jestli to malé 200 g v červené škatulce nebo v zelené, které je dvojnásobné. Já si myslím, že protlaky v plechu jsou plné barviva, protože dovedou obarvit velký hrnec omáčky. Ani pyré, ani doma dělaný protlak, ba ani z čerstvých rajčat, neobarví tak, jako plechovečka protlaku. Mi chutná více pyré a mám ho raději, byt omáčka není jasně červená. Jednou nějaký kuchař z hotelu s deseti hvězdičkami, vyrábel rajskou z čerstvých rajčat, s neuvěřitelným množstvím kořenové zeleniny, kterou pasíroval a dolíval smetanou. Tož, proti gustu . . .
Kupodivu, správná rajská omáčka nemá mít vůbec "červenou" barvu, nýbrž nahnědlou. Základem je opravdu kořenová zelenina a správný vývar. Jakýkoliv kupovaný protlak nemá v "rajské" co dělat. V podstatě žádný protlak. Ke kořenové zelenině se přidávají velká rajčata, která "doladí" onu chut.
Dělám rajskou (jak polévku, tak omáčku) z toho, co mám zrovna po ruce. Jak z pyré, tak z protlaku.
Abych řekl pravdu, tak jsem podstatný rozdíl nezaznamenal. Pyré je možná hustější.
Mrkví to určitě nespravíte, spíš naopak. A s kečupem už vůbec ne, pokud si nechcete vytvořit
chemický koktejl. Schválně, jak dlouho vydrží otevřený kečup v lednici.? půl roku.? Klidně.
Nemyslíte si, že je něco špatně.?
Barvu až tak neřešte. Hlavní je chut. Do litru vývaru dejte dvě malé konzervy protlaku, pár hřebíčků,
pět kuliček nového koření a bobkový list. Po dvaceti minutách máte rajskou, jak víno.!
Pokud není vývar, jde s jistou dávkou sebezapření použít půl kostky Masoxu. (taky chemie)
Pak už jen zbývá sůl a cukr. Barvu fakt moc neřešte. Já třeba rajskou zjemňuju smetanou.
To teprve zbledne závistí.!
Ja davam do rajske mrkev vzdy a je skvela..driv jsem rajsou s mrkvi pasirovala,ale ted uz ponornym mixerem rozmixuju..Vylepsit to muzete cimkoliv a zalezi na vasi chuti..Ja tam pridavam i petrzel, celer,divoke koreni a rodinka a hlavne manzel se jen olizuje..Smetanu v rajske nemame nikdo radi..
Z protlaku /kupovaného/ je červená dost. Ta barviva se už postarají.
Já si dělám protlak v létě sama, proto tolik nebarví. Nebo použiji do omáčky rajčata čerstvá či zmražená. Barva ale chybí. Proto přidám do omáčky kousek syrové červené řepy. Když se vyvaří, můžete ji vyndat pryč, nebo rozmixovat s ostatním. To už je na Vás. Přidávám si ji i do doma vařených kečupů. Barva je pěkná, tou řepou se nic nezkazí.
A ta mrkev? Nikdy jsem ji do rajské nedávala. Ačkoliv: dala jsem si nedávno rajskou v jídelně Globusu, na chut moc dobrá, překvapily mě ale kostky mrkve v jinak hladké omáčce. Vystrkovala jsem je na okraj talíře. Asi bych ji tam nedávala, to spíš opravdu tu řepu, která oproti mrkvi navíc krásně barví. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.