Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Rajská omáčka - barva

Od: delta® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den. Do rajské jsem nedala rajský protlak, ale rajčatové pyré. Chut je lepší, ale barva je taková "vybledlá". Dá se to příště něčím vylepšit? Slyšela jsem, že se do rajské omáčky přidává i strouhaná mrkev. Díky.

 

 

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


1x

Pyré? Záleží, jestli to malé 200 g v červené škatulce nebo v zelené, které je dvojnásobné. Já si myslím, že protlaky v plechu jsou plné barviva, protože dovedou obarvit velký hrnec omáčky. Ani pyré, ani doma dělaný protlak, ba ani z čerstvých rajčat, neobarví tak, jako plechovečka protlaku. Mi chutná více pyré a mám ho raději, byt omáčka není jasně červená. Jednou nějaký kuchař z hotelu s deseti hvězdičkami, vyrábel rajskou z čerstvých rajčat, s neuvěřitelným množstvím kořenové zeleniny, kterou pasíroval a dolíval smetanou. Tož, proti gustu . . .

 

aaella*

1x

Kupodivu, správná rajská omáčka nemá mít vůbec "červenou" barvu, nýbrž nahnědlou. Základem je opravdu kořenová zelenina a správný vývar. Jakýkoliv kupovaný protlak nemá v "rajské" co dělat. V podstatě žádný protlak. Ke kořenové zelenině se přidávají velká rajčata, která "doladí" onu chut.

Správně rajská má chutnat jako rajská ne jak od pejska a kočičky.

 

junkers*

0x

Já tam dávám normálně kečup. Dvě flašky Kand kečupu, a je barvička i chut.

 

stracena*

0x

Asi taky záleží na množství pyré. Já dělám rajskou z normálního protlaku a červená je dost.

 


0x
Mrkví nic nezkazíte.Je také červená,také sladká...I když o tom jsem neslyšela.Nevadí,kupř.Němci si klidně dají řízek s knedlíkem a ještě to zalijí hříbkovou omáčkou

 

2kedar*

0x

Dělám rajskou (jak polévku, tak omáčku) z toho, co mám zrovna po ruce. Jak z pyré, tak z protlaku.

Abych řekl pravdu, tak jsem podstatný rozdíl nezaznamenal. Pyré je možná hustější.

Mrkví to určitě nespravíte, spíš naopak. A s kečupem už vůbec ne, pokud si nechcete vytvořit

chemický koktejl. Schválně, jak dlouho vydrží otevřený kečup v lednici.? půl roku.? Klidně.

Nemyslíte si, že je něco špatně.?

Barvu až tak neřešte. Hlavní je chut. Do litru vývaru dejte dvě malé konzervy protlaku, pár hřebíčků,

pět kuliček nového koření a bobkový list. Po dvaceti minutách máte rajskou, jak víno.!

Pokud není vývar, jde s jistou dávkou sebezapření použít půl kostky Masoxu. (taky chemie)

Pak už jen zbývá sůl a cukr. Barvu fakt moc neřešte. Já třeba rajskou zjemňuju smetanou.

To teprve zbledne závistí.!

 


0x

Musíte si vybrat. Buď budete mít omáčku z rajčat a to světlejší a nebo červenou tmavší ale plnou barviv a dochucovadel.Můžete ji obarvit třeba paprikou ale to pak nebude ta pravá rajčatová.

 

stracena*

0x

Ještě je možné zahuštovat strouhaným perníkem, i to by mohlo omáčku ztmavět.

 

eivlis*

0x

Ja davam do rajske mrkev vzdy a je skvela..driv jsem rajsou s mrkvi pasirovala,ale ted uz ponornym mixerem rozmixuju..Vylepsit to muzete cimkoliv a zalezi na vasi chuti..Ja tam pridavam i petrzel, celer,divoke koreni a rodinka a hlavne manzel se jen olizuje..Smetanu v rajske nemame nikdo radi..

 

pohanka*

0x

Pokud je omáčka světlá, tak do ní přidejte jednu malou konzervičku protlaku. Normálně stačí už jenom vyklopit a rozmíchat a přejít var.

 


0x

Z protlaku /kupovaného/ je červená dost. Ta barviva se už postarají.

Já si dělám protlak v létě sama, proto tolik nebarví. Nebo použiji do omáčky rajčata čerstvá či zmražená. Barva ale chybí. Proto přidám do omáčky kousek syrové červené řepy. Když se vyvaří, můžete ji vyndat pryč, nebo rozmixovat s ostatním. To už je na Vás. Přidávám si ji i do doma vařených kečupů. Barva je pěkná, tou řepou se nic nezkazí.

A ta mrkev? Nikdy jsem ji do rajské nedávala. Ačkoliv: dala jsem si nedávno rajskou v jídelně Globusu, na chut moc dobrá, překvapily mě ale kostky mrkve v jinak hladké omáčce. Vystrkovala jsem je na okraj talíře. Asi bych ji tam nedávala, to spíš opravdu tu řepu, která oproti mrkvi navíc krásně barví. Jaga.

 

cituska*

0x

Babská rada od vesnické kuchařkysvětlou rajskou omáčku ztmavíme trochou karamelu...cukr na pánvičce nechat pořádně ztmavnout přilít vodu ...rozvařit a nalít do omáčky.

 


0x

Zvykla jsem si pod dušené maso nebo do gulášů přidat lžičku povidel, štáva má pak nádhernou barvu. Možná by to mohlo pomoci i té rajské, na chuti to určitě neuškodí.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]