Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zajímá mě jak dlouho vydrží jídlo v lednici. Například. uvařím si rýži a maso 10 porcí a mám v plánu to celý týden jíst.(příklad). Maso v páře, rýže vařená. Ovšem mi ostatní říkají, že jíst jídlo po uvaření a skladování 5dní v lednici není zdravé. co vy na to?
V chladničce vydrží většina hotových jídel tak 3 až 4 dny, záleží i na teplotě v chladničce, pokud je pořeba jídlo schovat déle, pak jedině dát ho zmrznout na mrazák, nebo do mrazničky. Jídla zamražuju dost často, ale vždycky mám na mrazáku několik jídel, která střídám - jíst celý týden to samé by mě nebavilo.
Myslím si, že 5 dní je maximum, jednorázově to asi nevadí, ale živit se tím pravidelně možná nemusí být zdravé, ale třeba se pletu. Co zkusit to jídlo zamrazovat?
Já osobně se tedy snažím uvařené jídlo spotřebovat do 24h. Například si v pondělí večer uvařím rizoto a mám z toho 5 porcí, tzn. že končím ve středu večeří. Déle už bych se bála, že by to mohlo být zkažené a navíc už bych toho byla přejedlá. Řešením je ale zamražení pokud to chcete jíst delší dobu, jak už bylo řečeno.
Možná, že byste měl, jste-li pevně rozhodnut takto uvařit, dát maso se štávou do dvou kastrůlků. Měl byste otvírat jen jeden, do úplného vyprázdnění. Případně ten jeden dát na mražák nebo v krabičce. A sahat do něho s naprosto čistou lžící, naběračkou. Stačí s olíznutou a je to v háji. Tu rýži jezte jen třeba 2 dny a pak si kupte knedlík, oškrábněte brambory, uvařte těstoviny. Nebo něco. Jíst totéž celý týden, to je strava pro zoufalce. A k tomu kompot, kyselý okutek, okurkový salát dovedou hodně oživit, obměnit.
Já osobně nevidím problém jest to samé třeba 4 dny, dělám to taky tak...bydlím sám, tak si uvařím co mně chutná a klidně to jím několik dní po sobě (např. už zmíněné rizoto, které bych teda do mražáku nikdy nedal, protože rozmražená uvařená rýža chutná divně a má takovou divnou strukturu). A co se délky skladování týká, tak pokud to nesmrdí, neplesniví nebo nehnije, tak s tím asi nic není, ne? Ono taky záleží na ledničce...mám No Frost ledničku s ventilátorem, kde je 4°C a jídlo tam vydrží mnohem dýl než v ledničce obyčejné (šunkový salám klidně i týden). Eště podotknu, že sem se z žádného jídla, co skladuju v ledničce, nepos...l ani nevrhnul.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.