Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Co dobrého uvařit z červené řepy

Od: faithoncemore* odpovědí: 23 změna:

Zdravím, uvítala bych Vaše rady a recepty, co dobrého děláte z červené řepy? Jen to, co máte sami vyzkoušené, prosím, nechci googlit, ráda bych dostala na to chut již z Vašeho popisu, jaká je to dobrota.

Jedinou vychytávku, kterou znám, je to, že je lepší řepu obalit v alobalu a upéct, nežle vařit - nevytečou z toho živiny a není vše v kuchyni červené; a pečená řepa se dobře loupe. Ale umím jen jeden salát a už se mi přejedl.

 

 

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


4x

Dobrý večer,já dělám z pečené řepy moc dobré carpaccio.Nakrájím ji na co nejtenčí plátky,rozložím na talíř,pokapu oliv.olejem,citronem,ochutím solí,čerstvě mletým pepřem v tuto chvíli navrch dám buďto čersvý kozí sýr a drcená fenyklová semínka,nebo uzeného lososa(u této verze přidám čerstvý kopr a kaparové plody,kopeček kysané smetany,někdy lehce zastrouhnu křenem) k tomu opečenou bagetku a rukolový salát.

faithoncemore*

Sakra, už mi pro Vás nezbyly dva body...

Děkuju moc, tohle navíc splňuje kromě toho, že na to mám chut, i to, že je to celkem rychlá záležitost.

To nevadí,ano je to rychlovka,kozí sýr kupuji v lidlu,je to takové dvojbalení a už je nakrájený na kolečka.Mám vakuovačku,takže když peču v troubě nějaké maso,vždy přihodím řepu(tedy ne k tomu masu),kterou po vychladnutí vyvakuuji(sakryš to je divný slovo) a mám ji po ruce když nevím co k večeři,vydrží klidně měsíc.

Tak dobrou chut!

babusa*

Některé recepty už jsou tady uvedené.Mám ráda tento jako salát:řepu syrovou oloupu,nastrouhám na struhadle s menšími slzičkami-skleroza pracuje,nevzpomenu si,jak to popsat-,zrovna tak nevařenou oloupanou mrkev,na hrubších okách oloupané jablko.A nakonec nakrájím nadrobno mandarinku nebo pomeranč,promíchám a po chvilce sním.Může se přisladit,ale nedělám to,případně pokapat citronem.Ale já to mám ráda bez přichucování.

 

dejavu*

3x

Salát z červené řepy

Řepu uvaříme, dáme do studené vody, aby se lépe oloupala. Nakrájíme na plátky. Zalijeme zálivkou.
Zálivka :
olej ze lněného semene, trochu soli, Stevia nebo trochu medu na oslazení, bylinkový
ocet, kmín (celý nebo drcený). Hojnost česneku.

Promícháme a necháme uležet.

A pak ještě děláme tohle, je to dobré labuznik.cz/...

Jedla jsem i tohle, i když nedělala a bylo to též dobré labuznik.cz/...

 

lucie*

3x

Miluju štávu z červené řepy-oloupat,do studené vody a pak vařit(né do varu),at pustí co nejvíce štávy dochutit citronem a trochou cukru,vychladit.

...nebo jen jako běžný salát-uvařit(hodit do horké vody)ve studené pustí zbytečně stávu do vody a moc si jí neponechá.Když se hodí do horké"zatáhne se" a většina zůstane pod slupkou.Potom oškrábat jako brambory a nastrouhat,nastrouhat trochu křenu,vymačkat k tomu citron i s dužninou a cukr dle chuti,pak vychladit.

...i když nechcete googlit,ale jednu dobu frčela dieta podle Mančingové a dodnes "holky"v práci jí řepu,uvařenou,nastrouhanou s vlašskýma ořechama nebo uvařenou,nastrouhanou se sardinkama...veškeré její recepty prý byly o červené řepě,takže jich bude spousta,ale tyhle dva jim chutnají.

Je to tak dvě hodinky, co jsem na jedné polské televizi viděl dobrý recept. Paní nakrájela řepu na kostičky dala do alobalu tvaru a velikosti měšce na peníze, přidala větší lžičku medu a upekla. Pak udělala běžné čokoládové mufíny a medovou řepu do nich dala místo rozinek Říkal jsem si že bych takový dortík asi docela rád ochutnal i když červenou řepu nerad.

 

lidus*

1x

Otázka zní "co dobrého uvařit z červené řepy" má odpověď je dobrého nic. Červená řepa na salát se zelím -na kyselo nebo s křenem, červená řepa s anýzem na sladko a červená řepa do boršče. To vše tak 1x do roka.

 

 

faithoncemore*

Díky všem!

 

host*

0x

Nevařená, syrová. Oloupat, menší řepu nakrájet na tenoučké asi 1 mm silné plátky, větší řepu překrojit na polovičku a půlky opět nakrájet na tenoučké plátky. Když se nesnědí hned, dají se do plastové misky s víčkem do chladničky a dají se jíst postupně třeba týden. Dobrá řepa z vlastní zahrádky má dobrou chut a co je zvláštní, nebarví nádobí, dá se lehce umývat.

Jí se jako příloha k hlavnímu jídlu nebo k chlebu se sádlem nebo tvarohem k svačině, nebo jen tak pro chut.

 

stirecek*

0x
Červená řepa je vitaminova bomba. Jakýmkoliv vařením se z ní stane kus nepotřebné hmoty. Ani alobal to nezachrání.
lucie*

Je pravda, že tepelně upravená zelenina je lépe stravitelná a tedy lépe využitelná. Něco jiného je tedy samotný obsah vitamínů v čerstvé a vařené zelenině a něco jiného je množství, které si z těchto dvou zdrojů dokáže naše tělo efektivně vzít. A vězte, že z tepelně upravené zeleniny toho vezme víc a snáz.Třeba s takovou mrkví si tělo neumí poradit,lépe využije dušenou,kde se lépe uvolné vitamín A atd.

host*

píšete "Třeba s takovou mrkví si tělo neumí poradit,lépe využije dušenou,kde se lépe uvolné vitamín A atd"

Tělo si s mrkví dovede náramně poradit, ale je dobré k mrkvi mít něco obsahujícího tuk, například chleba s máslem, mrkev dušenou na másle, apod., protože vitamin A (stejně jako vitamíny A, E, E a K) je rozpustný v tucích. Jinak se z mrkve využijí i další živiny a vláknina.

Mrkev chroupají koně, králíci, hryzec vám pod zemí v záhonku vyžere mrkev tak, že nahoře zbyde jenom nat. Hryzec se kupodivu do červené řepy na záhonku nepustí, červená řepa se dá sklidit a postupně konzumovat tak jak je - syrová (nebo samozřejmě tepelně upravená nebo sterilizovaná). Červená řepa nakrájená na kolečka v uzavřené misce s víčkem by mohla vydržet třeba týden - nevydrží, protože se dřív sní

lucie*

..ano,s trochou tuku a protože je moc tvrdá,lépe jí tělo rozloží,spracuje tepelné upravenou...ale nechci zabíhat na téma mrkve,debata byla jiná.

stirecek*
Tepelně upravená zelenina je daleko víc škodlivá než syrová. To jsou fakta a na tom nic nezměníte. Třeba ta mrkev není jenom vitamin A, chemické složení je daleko pestřejší, taktéž obsah jiných vitamínů, které se tepelnou úpravou nad 40° ničí. Navíc člověk do vařených věcí přidává sůl, která je sama o sobě škodlivá. Z mrkve se vyplavují minerály jako draslík, který je potřebný. Organicky vápník se tepelnou úpravou změní na anorganicky, se kterým si tělo neumí poradit. Usazuje se především v cévách, to je pro organismus velké riziko, menší problém jsou hemeroidy. Tak by se dalo pokračovat dál a dál. Nejde jen obhajovat vstrebatelnost vitaminu A, když jinými si tělo ničím. Je to jako brát léky s vedlejšími účinky.
lucie*

jejdaodkud ty informace čerpáte?to jsou někdy fakt novinky...každopádně,vše se pěstuje v půdě na kterou působí spad,pesticidy atd.slupka zeleniny není neprůstřelná,vstřebává do sebe spoustu věcí,takže spekulace vařit či ne,o jaké živiny příjdeme,co příjmeme... jsou na dlouho.Stejně tak jak jste nedávno uvedl jak se dobře pročistí po zelenině a ovoci tělo.Takže Vám můžu potvrdit,že asi jen to vaše.Moje zažívání je na tuhle stravu zvyklé a věřte,že né vždy se mu chce ven a cítím se těžce...pozor,pravidelně běhám a jezdím denně na kole atd.

Prostě tisíc lidí,jiné studie,jiné zkušenosti...asi tak.

stirecek*
No pokud konzumujete vařenou stravu, tak se ani nedivím
lucie*

...tak chápu,je to teď modní-studená kuchyně.Do ČR to došlo později než ve světě,celkem se to rozjelo a jsou i restauračky,takže počkáme až moda skončí a objeví se zase jiné studie.Celé generace vařily,ale teď když máme tolik informací,stačí zajít na pole a utrhnout si kvalitu ze zdravé půdy

stirecek*
Celé generace vařily, ale v tom jídelníčku měla dost výrazný podíl syrová strava. Vařilo se především z vlastni zahrádky a chléva, nehnojilo se pesticidy, nekrmili kostní moučkou a antibiotiky, vajíčka a kuřecí maso mělo úplně jinou barvu i chut. Nevarilo se z polotovarů nasycenych ecky. Uzeniny a maso bylo drahé, takže se toho snědlo velice málo. Takže tomu odpovídá i celkový zdravotní stav obyvatel. Ještě před ctvrt stoletím nebyl takový výskyt civilizačních chorob z nadbytku, jako dnes. Rakovina cukrovka štítná žláza vysoký tlak je téměř v každé rodině

Tohle je velká pravda! Chybí nám střídmost.

jjjj

salát z červené čepy

3-4 štavnatá jablka 75g červené řepy lžíčka nastrouháných vlašských ořechů, 15g ovesné vločky štáva z poloviny citrónu možno zakápnout dýňovým olejem jen lehce, ale nemusí být

řepu a jablka nastrouháme a přidáme vločky se š´távou a ořechy a pak už si jen pochutnáváme

 

faithoncemore*

Díky Vám všem. Zkusím jednu zasyrova na tenké plátky a chroupat, druhou upečenou zkusím upravit podobně, jako je na tom vyfoceném talíři.

Mně některé zelenina dělá dobře syrová - mrkev, okurky samozřejmě, salát atd., ale třeba po syrové paprice a cibuli a česneku je mi těžko, ty potřebuju tepelně zpracované.

 

chian

0x
S řepou jsou skvělé saláty, boršč nebo i netradiční věci jako chipsy a bramboráky. Já jsem si poslední dobou zamilovala jednu pomazánku, je fakt lahodná. Recept je tady: cervena-repa.cz/... a moc ji doporučuju.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]