Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
dělám zelňačku a chci se zeptat jestli mletou papriku můžu do polévky nasypat rovnou a nebo jestli jí nejdřív musím osmahnout na oleji? Někde jsem slyšela, že se paprika musí dávat do pokrmů vždy až přejde přes olej.
Zdravíčko.Já ji sypu rovnou,jak do polévek,tak i třeba do segedínského guláše i jiných pokrmů.Buďte bez obav a nechejte si chutnat
doplněno 11.12.14 10:42:Používám "pravou," domácí,dovážím si ji z Maďarska.Je to zvláštní,ale tato hrudky nedělá.
Ano, paprika se musí nechat osmahnout na tuku při teplotě do 120 st.(pozor na přepálení, zhořkla by). Některé látky obsažené v paprice jsou rozpustné jen v oleji nebo sádle. Výsledek je potom chutově úplně někde jinde. Pokud chcete použít jen menší množství tak se touto procedurou nezabývejte.
Někdy dělávám zelňačku bez papriky a někdy s paprikou. Udělám zásmažku a když ji odstavím, ihned do ní nasypu papriku. Paprika potřebuje horký omastek, aby se barva, vůně a chut rozvinula. A tohle všechno v zásmažce udělá. I gulášovku dělám podobně. Posmažím cibuli, klobásku, pak na kostičky brambory, zasypu a posmažím s moukou, odstavím a nasypu papriku. Zaliju vodou. Je to nejjednodužší.
Papriku ze sáčku do tekutých pokrmů nepřisypávám. Nerozvinou se tolik její chutě a vůně, navíc se občas utvoří i hrudky, které se pak nerozvaří.
Pokud chystám do polévky či omáčky jíšku, osmahnu ji tolik, jak potřebuji /světlou či trochu tmavší/, stáhnu plamen, přisypu papriku, zamíchám a vypnu. Paprika se nesmí déle dělat na ohni, zčernala by a hlavně zhořkla. Proto jen přidat, promíchat, vypnout a následně přidat do hrnce s polévkou či s omáčkou. V tom tuku se paprika dobře rozpustí a rozvinou se její chutě a vůně. Takhle to dělám třeba u zelňačky, drštkovky, nebo gulášovky.
Vyjímku dělám u guláše. Tam si maso na cibulce a na omastku obdělám, opeču, přidám papriku, promíchám a hned zaliju horkým vývarem a dusím pod pokličkou. Jaga.
Papriku jedině na tuk ,aby měla pěknou barvu jinak to nemá význam ,sypat ji do hotového pokrmu to je k ničemu . Ještě je možnost pokud se vám zdá polévka bledá ,na rozplálený tuk dejte trochu papriky a zamíchejte a vlijte do zelnice .Barva bude pěkná.
Zelnic je hodně druhů... někdo dělá bílou vodovou někdo zapraženou bílou, s bramborami bez nich s klobásou či uzeným ... a nyní v této době je to prima jídlo . Taky děláme s paprikou. Doma jsme jedli ale jen bílou se smetanou bez klobásy a říkali jsme jí couračka .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.