Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda je pro kvalitu nápojů nebo pokrmů důležité, zda voda přešla varem nebo ne. Teď pomíjím hygienické hledisko, kdy se (někdy) voda doporučuje převařit.
Jde mi o přípravu nápojů nebo pokrmů, kde se používá horká, nikoliv vařící voda. Zda převařením dojde k nějaké změně (v molekulární struktuře či čemkoliv jiném), co by ovlivnilo kvalitu. Například pro zelený čaj stačí voda mezi 60-80 st. Je možné použít rychlovarnou konvici, která vodu pouze ohřeje na tuto teplotu, nebo má nějaký vliv, pokud vodu nechám projít varem a vychladnout na tuto teplotu?
Děkuji!
Převařená voda obsahuje méně případných rozpuštěný minerálů. Ty kristalizují a usazují se u dna a na stěnách nádoby (u "běžné" vody je to prakticky nepozorovatelné množství). Zároveň z vody při varu unikají rozpuštěné plyny (chlór, sirovodík, kysličník uhličitý...). Převařená voda je následkem toho měkčí, vhodnější třeba na zalévání kytek, či do akvária. Při přípravě čaje to nemá velký význam, i když chut čaje to někdy ovlivnit může. V některých (nenáročných) případech se dá převařenou vodou nahradit voda destilovaná.
doplněno 01.12.14 11:36:Ale pokud jste milovník dobrého čaje a chcete si ho skutečně vychutnat (tedy ne zhltnout hrnek čaje ve stoje k snídani , přvaření a následné ochlazení vody bych asi doporučil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.