Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Recepty na slané záviny

Od: babusa* odpovědí: 10 změna:

Příští týden o víkendu jsme pozvaní na kulatiny našeho zetě,na oslavě bude mít moc lidí,jen z celé rodiny je okolo 30 lidí a pozval kamarády,i jiné známé-žijí na vesnici,kde je zvykem slavit kromě rodiny se všema,kdo přijdou,jen se to oznámí,čili může přijít velké kvantum lidí,50-100 lidí včetně rodiny.Jako hlavní je grilování prasete.My ženská část rodiny jsme se dohodly,že přispějeme na občerstvení upečením dobrot,aby na stolech něco bylo.Já kromě majolkových koláčů a kynutých rohlíčků plněných šunkou a sýrem z několika dávek,ještě bych ráda upekla z listového těsta "nohavice" naslano.Něco už jsem dělala,,něco jsem vygooglila,ale i tak prosím o pár receptů,třeba je máte vyzkoušené a já je neznám.Těch "nohavic" budu dělat kolem 10.

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hop®

5x
Už zde toto téma bylo, je to relativně levná, velmi jednoduchá a málo pracná pochutina, mám oblíbených a vyzkoušených několik náplní:- špenát s vajíčkem a jemně nakrájenou uzeninou- míchaná vajíčka s najemno nakrájeným pórkem- mleté maso kořeněná jako na sekanou (je to výrazná chut a stačí menší množství náplně)- navrstvený salám a plátkový sýr, polito kečupem- gothaj, pomazat jedním taveňákem, pak lžící obyčejné hořčice a mírně posypat grilovacím kořenímTen poslední je paradoxně asi nejlevnějsí a chutově nejlepší, alespoň podle mne.Kupuji už uválené těsto, balím tak aby štrůdl byl delší s méně závity, náplň kladu přibližně do poloviny šířky.Vršek lze posypat kořením, kmínem, majoránkou, potřít hořčicí či kečupem, podle náplně a nápadu.Různé posypy a polevy volím i kvůli rozlišení jednotlivých druhů před nakrojením Dobrou chut !
uska*

Jejda hope, já fakt slintám. Můj problém je, že jsem v životě nekoupila lístové těsto, nevím jestli bych to zvládla. Všechny záviny dělám z kynutého těsta a myslíš, že by to také šlo? Hlavně, že v závinech není nic sladkého.

doplněno 09.11.14 18:29:

Hope díky, vyzkouším. Vypadá to, že je to rychlovka než z kynutého těsta. Jak jsem stará, tak nevím, že se prodává rozválené těsto , Bude to moje premiéra.

doplněno 09.11.14 18:41:

sebod - díky. Díky poradně se na stará kolena naučím ještě vařit, vlastně používat lístové těsto, ne jen kynuté.

hop®

Uško, já jsem pohodlný, takže už delší dobu kupuji těsto připravené, mívají ho běžně v Lidlu nebo Penny (asi i jinde) už rozválené na pečícím papíře a opět srolované. Stačí jen rozvinout, naplnit, svinout a zmáčknout konce. Pečící papír pod tím jen přeložím aby nezabral celý plech. Když je připravená náplň (třeba špenátovou nebo vajíčkovou nechávám vychladnout), trvá příprava jedné šišky pár minutek!

sebod*

uska. Zrovna teď jsem si tři taková těsta přinesla z Lídlu. Jdu dětem udělat rychlovku. My máme rádi, když těsto hezky křupe, takže já těsto nakrájím na kousky tak 3 x 3 cm, pomažu rozšlehaným vajíčkem, na to kousek slaniny, na to sýr. Někdy posypu ještě sezamem, slunečnicí, lněným semínkem. Dám upéct. Hotovo za pár minut, snědeno ještě dřív

 

dejavu*

3x

Slaný koláč s fazolovou náplní

Troubu předehřejeme na 220°C.

Poprášíme vál moukou, listové těsto rozválíme a vyložíme jím vymazanou dortovou formu asi 20x5 cm. Takto připravenou formu dáme do ledničky na 5 min. V pánvi rozpálíme olej, přidáme cibuli, sůl, cukr a vše smažíme na mírném plameni 20 min., až cibule zkaramelizuje a zezlátne. Pánev odstavíme.

Fazolové lsky rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou, vložíme do misky a vmícháme parmazán, sýr, koření a vejce. Vše důkladně promícháme a vlijeme do dortové formy vyložené listovým těstem. Pečeme 30-35 min, než koláč nabyde a zezlátne. Formu vyjmeme z trouby a necháme 10 min. chladnout. Mezitím smícháme šatotku a smetanu a pokryjeme směsí koláč a nahoru naklademe karamelizovanou cibuli.

Potřebujeme:

225 rozmrazeného listového těsta

máslo na vymazání formy

2 lžíce oliv. oleje

3 cibule nakrájené na plátky

sůl, pepř

1 lžičku práškového cukru

420g konzerovovaných fazolí, okapaných a nakrájených

2 lžíce strouhaného parmezánu

2 lžíce jiného strouhaného sýru (např. gruyére)

3 střední rozšlehaná vejce

3 nasekané na jemno šalotky

125 g husté kysané smetany

doplněno 09.11.14 16:09:

Téda, ty hopovy záviny vypadají moc dobře. Mňam!

 

pt®

3x

Připravité si lístové těsto na závin, koupíte slaninu, nakrájíte na kostičky a na sádle osmahnete. Koupíte si sterilované zelí, nebo kyselé, jak máte rádi a pokrájíte. Místo jablek dáváte na těsto nakrájené zelí a na zelí osmahnutou slaninu. Uděláte nohavece a dáte upéct. Je to moc dobré. - pt

barbakan*

A co má dělat, když má suroviny vlastní výroby?

S tím zelím dělám taky a je to moc dobré. Někdy místo závinu dělám šneky. Udělám malou placku, pomažu, nebo naplním a zavinu jako závin. Nakrájím tak 1 cm a položím na plech na pečící papír, pomažu vajíčkem a posypu, sezame, kmínem...dle fantazie. Nebo jen z těsta vykrojím různé tvary, potřu vajíčkem, posypu solí a mákem, či sezamem a k vínu výborná pochoutka - lepší než brambůrky.

babusa*

Díky všem,odfajfkovávala jsem odpovědi,ale víc jak 3 nemůžu,tak aspoň takhle všem děkuji.Něco jsem dělávala,něco je nové,vyberu si a snad všechno povede.Od dejavu koláč s fazolema si udělám pro nás,až bude klid po oslavě.

pt®

Barbakane, ušetří, nemusí je kupovat... - pt

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]