Nejste přihlášen/a.
Je sezona rajčat a já vařím rajčatovou polévku tak, jak jsem ji vařila celý život. Kořenovou a jinou zeleninu na kostičky, nakrájená rajčata a zásmažku na špeku. Chtělo by to nový recept. Jak ji vaříte vy? Jak ji vaří Italové, Španělé a jak Bulhaři?
Dobrý den,
zeleninový základ (mrkev,řapík,cibule)nadrobno,na olivovém oleji restuji pomalu a dlouze,
potom zarestuji trochu mouky,přiliji vodu a dám móóóóře rajčat,ochutím,tak 20 min povařím,
tyčovým mixerem rozmixuji,přez jemný cedník propasíruji.Je jemná a dobrá,když ji podávám pokapu
ji bazalkovým olejem(v hmoždíři rozdrtím čerstvou bazalku na kašičku a promíchám s dobrým ol.olejem)
Někdy přidám na drobno posekanou mozzarelu,ale až do talíře.Je to takové tekuté capresse.
My rajčatovou polévku všichni milujeme a dělám ji proto dost často - shodou okolností dnes k obědu taky byla. Jsem asi flink, žádnou jinou zeleninu než rajčata (jo a cibuli) nepoužívám. Na tuku osmahnu cibulku, přihodím koření (bobek, nové, pepř celý a hlavně tymián) a zapráším trochou hladké mouky. Dám do toho sklenku rajčatového protlaku a vývar - raději ze zeleniny než z masa, provařím, ochutím solí, cukrem, provařím a na talíři případně zjemním smetanou. Do téhle polévky u nás tradičně patří jako zavářka nočky, nebo nudle (rýži v polévce ráda nemám). Rajčatový protlak mám k dispozici doma vždycky, dělám ho totiž ve velkém z vlastních rajčat a zásobuju jím celou širokou rodinu. Polévka je ostřejší, ne moc sladká. Moje babička dělala rajskou (polévku nebo omáčku) sladší, a vždy začínala karamelem. Měla doma nakládaná rajčata v pětilitrových sklenicích a asi v nějakém octovém nálevu. Pak dost přislazovala.
...
Rajskou vařím z protlaku. Pokud už mám konečně své vlastní rajčátka, pak vybírám už opravdu hodně zralé a slaďounké.
Vemte plnou hrst (cca 10.rajčátek) a hoďte do hrnce s vařící vodou. Pak to nechte chvíli vychladnout a sundejte šlupky a vykrejte srdíčko (jádřinec). Pak rajské propasírujte skrz cedník. Pokud možno takový, aby přes něj neprošly jadýrka. Pak postupujeme tak, jako s protlakem. Hřebíček, Nové koření, Pepř, Bobkový list, troška Vegety. Zhrube po půl hodince vaření scedíme a zahustíme.
Můžeme dát i Libeček, tím se nic neskazí. Dochutíme cukrem, solí. Jinou zeleninu tam vůbec nedávám. Stačí to samo o sobě.
Jednou je to rajská, tak at to jako rajská taky chutná, ne.?
Pak do ni dávám zavářku z domácích nudlí (drobení)... nebo rýži, nebo vločky.
Prima, prima. Děkuji za recepty. Jedna polívka a tolik způsobů vaření. To mám ráda. Většinu polévek dělám pokaždé jinak. Třeba čočkovou. Někdy ji udělám jen z čočky, někdy se spoustou zeleniny, někdy čočka + nat z celeru a petržele + rozkvedlané vejce. Někdy nechám rozvařit rajčata a někdy kyselím octem. Jen zásmažku dělávám vždycky na slanině. Bez špeku neumím žít. Až půjdeme venčit, stavím se na trh pro čerstvá rajčata a bude bezva polevečka. Jak málo stačí ke štěstí, že? Krásný víkend všem
doplněno 26.07.14 10:41:Ahááá, tak pohanka. Děkuji, vyzkouším.
Tak jsem ji vyrobilo téměř stejně, jako tu svou, jen více oloupaných rajčat. Místo zásmažky jsem ji namixovala ponorákem a přidala skořici. Zahuštovat nebylo třeba. Natrhala jsem bazalku a na talíř jsem si nadrobila kousek tvrdého sýra a nasypala krutonky. Je bezva, mám ještě na dnešek. Děkuji za rady
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.