Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Recept na domácí kečup

Od: dako® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, letos máme hodně rajčat, tak bych z nich chtěla udělat kečup. Dříve jsem ho dělávala, vím, že se tam přidávaly jablka a hodně cibule, koření..., ale recept jsem někde zašantročila. Budu ráda, když mi napíšete recept, jak ho děláte vy. Moc děkuji.

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x

Myslím si, že dobrá hospodyňka nemůže mít nikdy kečup nebarevný a nevýrazný. Záleží totiž, co tam dá a jak to ochutí.

Tady je můj domácí, dělám ho už řadu let. Komu jsem dala recept, ten chválil:

2 kg přezrálých rajčat - rozkrájet na čtvrtky, 1 velké kyselejší jablko - oloupat, zbavit jádřince, pokrájet, 20 dkg cukru krystalu, 4 větší cibule - oloupat a nahrubo nakrájet, 1,5 dcl octa, 1 vrchovatá pol. lžíce soli, 1 malá červená řepa - oloupat a nakrájet /je důležitá, protože udělá krásnou barvu, nemusí se přidávat žádná umělá barviva/, 1/2 lžičky mleté skořice, 1 rovná lžička sladké papriky, 1 rovná lžička pálivé papriky, 20 kuliček celého pepře, 10 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, 2 velké bobkové listy, asi 4 - 5 stroužků česneku, 1 rozkrájená feferonka. Kdo má rád hodně ostré, může přidat chilli.

Vše zvolna vařit adi hodinu, až zhoustne, občas dobře promíchat. Pak rozmixovat a přecedit přes hustý cedník. Povařit, nalít do sklenic, otočit a nechat vychladnout.

Dávám do menších sklenic /od dětské přesnídávky, od majolky.../. Abych měĺa jistotu, že mi kečup vydrží, steriluji ho asi 30 minut na 80 - 85 stupňů. Ale není to podmínkou.

Je v něm všechno, co má být, je pěkně barevný a řízný. Takže dobrý domácí kečup skutečně udělat jde. Jaga.

kono

Zapomněl jsem dodat, když jsem se zeptal sousedky čím obarvuje kečup, tak z toho dělala vědu (používá červenou řepu) vzpomněl jsem si, že mamka používala při pečení potravinářské barvivo. Výsledek viz. foto (domácí)

Když postavím originál a domácí, sundám nálepku tak to nepoznáte.


Děkuji Jaguško, zítra ho uvařím podle Vašeho receptu. Už se mi sbíhají sliny. Podobný recept jsem měla, ale bez červené řepy a nemůžu ho najít. Jsem bordelářka, mám recepty v sešitě nepřepsané, jen na papírku a pak to takhle dopadá. Domácí kečup se s kupovaným nedá srovnat. S tou červenou řepou pro barvičku, je výborný nápad .

 

ivik*

0x

Na internetu je x receptů.Jednou jsem ho dělala, ale není to ono,je světlý,takový nevýrazný...

doplněno 24.07.14 14:40:

Nejsem zastánce průmyslově vyráběných potravin, ale kupovaný je opravdu lepší...Je otázka, co v tom všechno je


Vím, že na netu recepty jsou, ale myslela jsem si, jestli má tady někdo vyzkoušený a je dobrý.

 


0x

tenhle vyšel dva dny zpět na iDnes...

Na velký hrnec použijte asi dvě kila nakrájených rajčat, čtvrtkilovou hrubě nasekanou cibuli, jedno stejně velké jablko. Chutit můžete podle sebe, rozhodně přidejte lžíci soli, 10 dkg cukru, deci octa. Hrst divokého koření, špetku skořice, hřebíček, lžičku mleté papriky, česnek nebo chilli.

Zdroj: hobby.idnes.cz/...

 

kono

0x

Podle tohoto receptu děláme kečup cca 25 let

 

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]