Nejste přihlášen/a.
ahoky, poradíte jak udělat hovězí na česneku? mám asi tak 2kg hovězího
Zdravím, 2kg je pro kolik lidí a co je to za hovězí? dělám roštěnou na česneku- plátky asi 1,5 cm silné lehce naklepu, sůl + pepř a zprudka orestuji na pánvi, v tlakovém hrnci zpěním na tuku cibuli a na tenké plátky nakrájený česnek, přidám maso + výpek z pánve, podleju vodou a vařím, pak přidám ještě tak 3-4 stroučky drceného česneku. Lze to dělat i v troubě, maso přikreju alobalem nebo druhým plechem. Příloha rýže, brambory ale někdy i knedlík. Pro 4 lidi dělám 1kg masa a zbyde, z té druhé půlky bych udělala ptáčky-naklepat, osolit, potřít francouzskou hořticí, dát kousek vaječné omelety, plátek slaniny, okurek, smotat a jelikož já vařím zásadně v papińáku tak podlít, přidat ještě lžíci fr. hořtice, 2 na kolečka sterilované okurky a za 25min je uvařené, můžete zaklechtat trochou hl. mouky.
doplněno 24.07.14 13:15:Ještě přidám hovězí na divoko, kuchař by mě asi rád neměl. Maso v kusu prošpikuji špekem, orestuji a dám kam jinam než do tlakáče, přidám dvě kávové lžičky koření hovězí na divoko, po uvaření dám smetanu ke šlehání a v ní rozklechtané 2 lžíce hl. mouky, příloha knedlík a strávníci si nestěžují.
Tohle je přední krásný...je to pro 5 lidí, tak sem právě myslela že to udělám vcelku v troubě a pak jen nakrájím třeba k nokám..nevím, ale děkuju moc za Váš recept
Liduš, zaujala mě zmínka o vaječné omeletě v ptáčku. To slyším poprvé a budu to muset vyzkoušet. Většinou dělám ptáčky z vepřové krkovice, při pohledu na cenu hovězího, se mi dělá mdlo. Myslíte, že vaječná omeleta ke krkovici půjde? Ráda k vepřovým ptáčkům, po zabalení, dávám nakrájené rajče. I do trouby nebo i do papiňáku.
Já bych tu krkovici místo vaječnou omeletou a rajčaty naplnil tím hovězím a dovnitř třeba kousek jehněčího a krůtí jatýrka...Já jsem totiž masoterián
v poslední době si kupuju u nás v masně " hovězí ořezy " á 116 ,- /kg, a dělám hovězinu vždy když mají přijet rodičové, kteří právě kvůli ceně hovězí vůbec nedělají. někdy je to spíš na guláš, někdy krásné masko na plátky...
Ptáčky (závitky) použiji klidně i plecko, vaječnou omeletu dávám do každého masa, podle mě e dost důležitá ta francouzská hořtice, chtěla jsem ušetřit koupila jinou než Amora a bylo to poznat, smotám a sepnu klipsou nebo kovovými párátky (raděj mám klipsu jelikož mě moc neposlouchají ruce).
Ahoj, před hodinou jsem ho dodělal a teď zrovna dohodoval A udělal jsem k tomu bramboráčky
Dělám ho jako roštěnku: Osolené, opepřené, hořčicí jemně potřené a řádně naklepané hovězí maso orestuju na troše oleje a vyndám. Na omastku osmahnu cibuli, přidám nakrájený česnek a po chvíli maso. Podliju vodou a vařím do měka a podlévám vodou podle potřeby.
Mezitím ve vodě rozmíchám mouku na zahuštění. Když se maso měkké, tak štávu dohustím moukou rozdělanou ve vodě a ještě dochutím česnekem. Nebo kořením podle chuti. A obyčejný bramboráček jako příloha, to je bašta.
doporučuji "orgasmus" v puse s obyčejnou přehlíženou kližkou, která se stane delikatesou:
Maso nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme. V hrnci rozehřejeme olej se lžící másla a řádně orestujeme mrkev s cibulí. Zeleninu shrneme na stranu, vložíme maso a orestujeme ho. Zalijeme vínem a necháme několik minut zredukovat. Přidáme rajčata, česnek, bazalku, přilijeme trochu hovězího vývaru a na velmi mírném ohni vaříme pod pokličkou do měkka (do "buchtového stavu"), tzn. cca 2 - 2,5 hodiny.
pozn.:
- Nejlépe se to dělá v hrnci se silným dnem, případně i v troubě.
- Během vaření možno několikrát promíchat a případně přilít trochu vývaru, aby maso bylo ponořené, ale na závěr by štáva měla být přirozeně hustá.
- Víno i rajčata jsou lepší, co nejméně kyselé. Případně lze i přidat trochu cukru dle chuti.
- Množství cibule a mrkve dle chuti, částečně také štávu osladí.
- Je velice obtížné odolat, ale výsledek je nejlepší jíst až druhý den.
suroviny:
- hov. kližka - cca 0,8 - 1 kg
- sůl a čerstvě namletý pepř
- olej + máslo
- 1 - 2 mrkve na plátky
- 1 - 2 cibule na větší kusy
- 2 dcl červeného vína
- 400g loupaných rajčat v plechovce
- 3 stroužky česneku
- cca 0,75l hovězího vývaru na podlívání
Jendo, toto dělala několikát dcera a je to opravdu paráda veliká. Mladá říkala, že se nesmí použít nějaké krabicové nebo hodně levné víno. Že to má odzkoušené. Byla k tomu rýže nebo americké brambory v troubě. Opravdu blaho v puse!
ano víno doporučuji nějaké "jižní" Itálie apod., co nejméně kyselin, nebo i nasládlé. Stejně tak rajčata. Záleží, jak kdo má rád kyselejší. Tím naležením přes noc se právě trochu kyselosti odbourá, rozleží se.
Zbytek vína doporučuji vypít již během vaření a následném baštění, protože nevěřím, že to někdo dokáže nesežrat hned... Výrobná je rýže, zvláště Basmati nebo ještě lépe čerstvý křupavoučký chleba.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.