Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rozhodla jsem se poprvé použít želatinu jko pokrývku na koláč, ale dopadlo to monstrozně! podle návodu jsem želatinu zahřála a nalila na koláč, ale ona se vpila celá do koláče, ted je to v lednici...koláč je mokrý, červený a nepoživatelný ( co mám dělat? mám počkat až to ztuhne? je v tom hodně vajíček, nechci to vyhodit, prosím poradte nekdo
Tak tohle se mi stalo taky někdy kdysi.Zachránit to, bohužel, už nejde.Já to řeším tak, že na piškot dám krém,na to ovoce a pak teprve zaliju opatrně a postupně želatinou. Okraji plechu pečlivě utěsním krémem, aby se dospod nic nedostalo.Třeba někdo poradí jiný fígl, i já budu ráda.
TAk ,tak..jen dodám,že želatinu opatrně dáváme až ve chvíli kdy už už začíná tuhnout.Je třeba vychytat ten správný čas. Když je ještě moc tekutá dopadne to jako u tazatelky a kdyby byla už moc tuhá udělá "kousky. Naštěstí se dá ozehřát a zase počkat až začne tuhnout.
Bohužel koláč nejspíš vyhodíte, nebo ho leda sníst lžičkou z pekáče...
ochutnala jste koláč? Nezdá se mi,že by byl nepoživatelný,i když se stalo co se stalo poživatelný určo bude -želatinu máte vsáklou do koláče a měla jste ji mít na povrchu-je jedno kde je jen bude koláč trošku mokrý,ale pokud nejste fajnovka nebo někdo kolem Vás určo to zblajznete
Ale teď k věci jako cukrářka bych neporadila asi nic,pokud postupujete dle návodu správně chyba není ve Vás,ale v želatině to se občas stane
Takže hlavu vzhůru a směle do dalšího pečení
(oddělovat koláč od želatiny krémem )
Koláč je samozřejmě poživatelný, nic mu není, akorát ta želatina je jinde než měla být. Řešení pro příště: izolovat želatinu od koláče (marmeládou, krémem...)
doplněno 18.07.14 14:19:Pokud je to dlouho a želatina netuhne, tak je to možná tím, že jsi ji povařila. Želatina nesmí vařiit, normálně stačí tak 60°C
Děkuji všem mockrát za rady a povzbuzení, koláč je celý nasáklý tou želatinou, ztuhne ta želatina i v tom koláči? to by pak nemuselo vadit ne? ) ... jestli v něm ztuhne a bude mít jahodou příchuˇté želatiny...ztuhne ta želatina i v tom koláči a za jak dlouho?
Hodina je ještě asi málo...Až zruhne, dejte na to šlehačku,at nic není vidět.-) a uvidíte, že se to dá sníst...:-//
Já Vám poradím jednu věc,pokud to bude stále plavat-hoďte to do mísy-co půjde z koláče vymačkejte-přidejte trošku marmelády-pár oříšků nebo kokosu,trošku rumu,ale nemusí být -kdyby to bylo řídké vrzněte tam pár nastrouhaných piškotů udělejte si koule,které obalte v kokosu nebo v oříškách a budete mít bezva kuličky-sice trošku zavánějící vánocemi,ale komu to vadí
doplněno 18.07.14 13:13:a v troubě to fakt neuschne
děkuji vám mockrát za všechny rady, volala jsem mamce a ta řekla že to mám nechat, že budeme mít takovou želé buchtu :DD děkuji oprvdu všem mockrát
Jak píše Jethro,bude to poživatelné ale bude to trochu jinak vypadat.Nastříkejte na to šlehačku a fertig.Jinak příště izolovat marmeládou,jak zmiňuje a počkat až trochu začne tuhnout.Jak to odstavíte z plotny ,zak míchejte a jak bude chladnout bude i tuhnout.Nalít to na dort,až to bude taková klovatina.
Úplně nejsnadnější krém (a mimochodem moc dobrý), který jsem kdy dělala uděláš následovně: uvař podle návodu puding - klasický, třeba vanilkový, nebo s ovocnou příchutí, který většinou má každý doma. Do ještě horkého pudingu vmíchej asi lžíci másla. Krásně se tam samo rozpustí. Vaničku tvarohu smíchej s tím uvařeným pudingem - ani nemusíš čekat, až puding úplně vychladne. Nemusíš nic šlehat, stačí zamíchat v tom kastrůlku, ve kterém jsi puding vařila. No a je to hotovo! Ještě můžeš podle chuti přisladit a můžeš ten lahodný, lehký krém použít do dortu. Je ho dost na dortovou formu - na podkrojení i jako podklad pod ovoce se želatinou. A pokud ho nespotřebuješ do dortu celý, věř, že bude chutnat samotný jako dezert! Jestli je ti 16 a pustila ses do toho sama - tak teda před tebou klobouk dolů, maminka v tobě má zdatnou pomocnici. Držím palce a dobrou chut!
Děkuji mockrát za recept i za pochvalu Ráda experimentuju, ale víte jak, podle interntových receptů to občas taky nevyjjde podle představ... :/ mojí specialitkou jsou mufiny, v těch už jsem zdatná a vyzkoušela jsem snad všechny, dělám i barevné :D, pečení to je moje ... Tak opravdu ještě jednou všem děkuji za rady i za morální podporu, je to o d vás moc hezké
Kuchařinko,jsi šikovná,takhle se v 16-ti snažit péct! Nikdo učený z nebe nespadl,já byla na intru,tak jsem se pořádně začala učit vařit až po 18 roku a vše jsem dohnala.Přiznám se,ta želatina se mi taky jednou vsákla do koláče a to mi bylo hodně přes 20 ! :--)) Vím,že jsme ho nevyhodili a snědli i tak,když bude moc měkký,tak klidně i lžící,vždyt v něm jsou samé dobré věci,tak nevyhazovat!
Asi takhle : kdykoliv se mi něco "povede" jinak, než bylo původně rodině slíbeno, tak jim oznámím, že jsem vyzkoušela nový bezvadný recept . Naposledy v pátek jsem pekla měkoučký mrkvový koláč. No, nějak jsem na něj pozamněla v troubě, takže pravda, byl takový tvrdší, vysušený. První ho ochutnala vnučka. Povídá : "Babi, jestli to měl být měkký koláč, tak je to děs a běs. Ale jestli jsi pekla sušenky, tak jsou fakt dobré". Takže jasně - záměrně jsem pekla sušenky .
Kuchařinko, jsi šikulka. A taková buchta nasáklá želatinou musí být ňamka. Hele, jak myslíš, že vznikají nové recepty? Většinou na základě takovéhle chyby, jako se stala Tobě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.