Nejste přihlášen/a.
V lonském roce jsem dělala rybízovou marmeládu tak, že jsem rybíz odštavnila a pak klasickým postupem. Marmeláda má krásnou barvu i dobrou chut ale konzistenci jak rosol takovou třepetavou. Chtěla bych aby byla s tou dužinou tak nějak hustější. Nemám nic na pasírováni, ale vytahla jsem mlýnek na ovoce po "předcích" a tak mám dotáz nebude to mít po zpracování přes mlýnek stejnou konzistencí jak z odštavnovače. Díky za radu.
odštavňovací mlýnek je stejný jako elektrický odštavňovač, výsledek bude hodně podobný spíše naprosto stejný. Rybízová marmeláda je prostě rosol. Pokud byste chtěla džem tak tam přidejte cca 10% celého ovoce a povařte. Ale stále to bude rosol + kousky ovoce.
Jinou konzistenci dosáhnete jedině přidáním jiného ovoce např jahod.
Dobrý den, myslím, že dosáhnete stejného výsledku. Matka uměla udělat rosol i marmeládu, ale bylo to až následným postupem. Odpad z rybízu (z odštavńovače nebo mlýnku) je stejný a výsledná štáva také. Ovšem, na popsání postupu si netroufám - chce to širokou nádobu (pekáč), želírovací cukr a hlídat si odpar. A je to docela věda to trefit. Zdravím!
P.S. Bobule jako bobule, ale někomu vadí ta zrníčka a jinému ne.
Pokud se jedná o červený, případně bílý rybíz /toho tolik zahrádkáři nepěstují/, tak nedoporučuji použití mixéru. Nejen že tyto dva druhy rybízu mají zrníčka velká a v marmeládě by vadila, ale mixér zrnka naruší a marmeláda má pak nedobrou chut, takovou nahořklou, svíravou. Jinak déle vařit, vyvařit více vody, pak je rosol-marmeláda hustší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.