Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Rybízová marmeláda - jaký odštavňovač?

Od: mija* odpovědí: 6 změna:

V lonském roce jsem dělala rybízovou marmeládu tak, že jsem rybíz odštavnila a pak klasickým postupem. Marmeláda má krásnou barvu i dobrou chut ale konzistenci jak rosol takovou třepetavou. Chtěla bych aby byla s tou dužinou tak nějak hustější. Nemám nic na pasírováni, ale vytahla jsem mlýnek na ovoce po "předcích" a tak mám dotáz nebude to mít po zpracování přes mlýnek stejnou konzistencí jak z odštavnovače. Díky za radu.

 

 

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


3x

odštavňovací mlýnek je stejný jako elektrický odštavňovač, výsledek bude hodně podobný spíše naprosto stejný. Rybízová marmeláda je prostě rosol. Pokud byste chtěla džem tak tam přidejte cca 10% celého ovoce a povařte. Ale stále to bude rosol + kousky ovoce.

Jinou konzistenci dosáhnete jedině přidáním jiného ovoce např jahod.

mija*

Díky všem za rady,nakonec jsem to odštavnila jako minule protože ten mlýnek je stejný způsob ziskaváni štávy z ovoce jak z odštavnovačem akorát namáhavější.Měla jste pravdu,vyzkoušela jsem to a marmeládu už mám ve skleničkách.Hezký zbytek dne přejí.

 


2x

Ovoce do džemu vždycky jenom nahrubo rozmixuju tyčákem. Sice děláme spíš borůvky než rybíz, ale bobule jako bobule,

doplněno 03.07.14 13:51:

Když dělám rybízový koláč, tak jsou tam zrníčka taky a nevadí. Ale možná záleží i na odrůdě.

 

ben®

2x

Dobrý den, myslím, že dosáhnete stejného výsledku. Matka uměla udělat rosol i marmeládu, ale bylo to až následným postupem. Odpad z rybízu (z odštavńovače nebo mlýnku) je stejný a výsledná štáva také. Ovšem, na popsání postupu si netroufám - chce to širokou nádobu (pekáč), želírovací cukr a hlídat si odpar. A je to docela věda to trefit. Zdravím!

P.S. Bobule jako bobule, ale někomu vadí ta zrníčka a jinému ne.

 

pohanka*

1x

Pokud se jedná o červený, případně bílý rybíz /toho tolik zahrádkáři nepěstují/, tak nedoporučuji použití mixéru. Nejen že tyto dva druhy rybízu mají zrníčka velká a v marmeládě by vadila, ale mixér zrnka naruší a marmeláda má pak nedobrou chut, takovou nahořklou, svíravou. Jinak déle vařit, vyvařit více vody, pak je rosol-marmeláda hustší.

 

anavi*

0x

Rybíz melu na mlýnku, štávu přecedím at nejsou zrníčka. Pak odměřím , používám Gelfix zelený obal. Vařím dle návodu asi 5 minut, kapku zkouším na talířku jak tuhne. Do hotového přidám kávovou lžičku kyseliny citronové. Marmeláda je dobré konzistence.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]