Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mohl by mi někdo napsat celý postup přípravy šípokového čaje od sběru až po přípravu?
Je to jen o tom posbírat po létě vybarvené plody, usušit a zalít horkou vodou? Kolik šípků na klasický hrníček?
Moc děkuji
Kolik lidí tolik způsobů. Jakmile jsou plody krásně vybarvené, posbírám je. Sbírám hezké, ničím nenapadené a samozřejmě před zmrznutím. Někdo je po té umyje, záleží jak jsou čisté. Pak je rozložím na plech a pomalu při nízké teplotě (50°?) a pootevřené troubě (vražená vařečka) suším, občas prohrabu. Dělám tak to tak několik dní, než jsou úplně suché (po zmáčnutí se rozletí). Zpravidla to zapnu vždy ráno, než jdu do práce a po příchodu. Poté uschovám do zavíracích sklenic.
Do simaxové konvice (1,5l?) dám cca hrst šípků, které rozmačkám v hmožďíři. Nasypu do konvice, zaleju vodou a dám na plotnu. Jakmile se začne vařit, vypnu a nechám schladnou až je vlažný. Pak do druhé konvice čaj přefiltruju přes papírový filtr, co máme na filtrovanou kávu. To je důležité, ty chloupky v šípkách jsou svinstvo. Cedník nestačí.
To je vše. Výsledkem je krásný, výborný, silný čaj.
Sbírám a suším jako honza75 ,ale na přípravu je namočím do vody třeba večer a nechám pěkně nasáknout a pak pomalu ráno zahřívám nemačkám je - vodu uvedu až k varu ,ale nevařím je , trochu schladlé přecedím a pijeme, nejlepší pro nás je čaj tzv druhák - když se podruhé zalejí a zahřejí a pak má čaj velmi dobrou chut .
Netuším zda je to správně ,ale nám to tak chutná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.