Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřeboval bych poradit s výběrem koření k běžnému vaření, nejlépe univerzálně použitelné na různá masa a třeba i ryby (makrela, hejk, losos), asi se obejdu bez hodně exotických či jiných "specialit". Doposud jsme kupovali klasické směsi, kde je nejvíce soli s chemií a koření minimum za hodně peněz. Chtěl bych několik základních asi jednodruhových, případně směsi ve výhodném balení (pro domácnost). Možná se směs dá smíchat v nějakém odzkoušeném poměru doma, ale nevím z čeho by se měla vytvořit. Napište někdo svoje odzkoušené tipy, které zde budu sledovat delší čas. Dík. Zd.
U nás vede provensál, tymián, kari (směs s cibulí), bazalka, kurkuma a oregano.
doplněno 25.02.14 21:47:Kolikokoli - nápoobně , konkrétně provensál je u nás snad i v buchtě
Tymián a oregano, to cpu všude :D. Taky kari, chilli, samozřejmě základy - sůl, pepř, bobkový list, nové koření, majoránka, kmín. Taky si nemůžu vynachválit badyán a muškátový oříšek. A fantastickou chut rýže získáte přidáním kardamomu. Směsi bych nekupovala, nejsou moc dobré. Kupujeme jen jakousi směs na ryby, ale jinak nic.
doplněno 25.02.14 22:11:Ano, provensál taky všude :D
Kmín: vepřové na kmíně, pstruh na másle a kmíně, brambory vařené s kmínem, slané pečivo s kmínem
Pepř celý: hovězí na pepři, utopenci, svíčková na smetaně, atd.
Paprika mletá sladká: guláš, slané pečivo posypané sladkou paprikou, pomazánky
Bobkový list: do polévek, k masu, svíčková na smetaně, utopenci, atd.
Hřebíček: zapíchnout jeden do cibule a tu vložit nahoru na rýži při vaření, hřebíček do svařeného vína
Skořice celá: ovocné kompoty, svařené víno
Cibule: na cibulce se dělá maso, polévky, omáčky, cibulová polévka, atd
Mám ráda voňavá koření, jen kurkuma mi nějak nejede. Na skopové čerstvý česnek a majoránka.Ty různé česneky sušené či pasty už nemají tu sílu a vůni.Proto když česnek, tak pěkně stroužky.
Celý hřebíček a celou skořici kromě toho vína a kompotů, jak bylo psáno, přidávám vyvařit i do rajské omáčky a když vařím domácí kečup. Má to pak příjemnou chut.
Poslední dobou velice ráda používám koření BABY-GRIL. Nejdřív se mi to nezdálo, ale pak jsem si na něj rychle zvykla. Je převážně ze sušené zeleniny, obsahuje málo soli. Je určené pro děti. Můžete jím okořenit polévku, omáčku, kuře i jakékoliv jiné maso.
Neobsahuje glutaman sodný, obsahuje jen 10 % mořské soli, je vhodný pro děti a na diety. Výrobce jsem ustřihla s vrškem sáčku, bohužel. Zůstalo mi, že je to 70 g /hodně velký sáček/ a stálo to 42 korun. Jaga.
Nakonec- uznejte sami:Babajaga a babygril, to přece jde pěkně dohromady, ne?
Dobrý den. Koření, sůl, kmín, pepř je vhodné ke každému jídlu. Třeba rybu, ( pstruh) kde chci nechat jeho chut, dám jen sůl a kmín. Jestli máte možnost, podívejte se do větších center, kde prodávají, všechna koření bez soli. Naposledy jsem koření bez soli, kupovala v Kauflandu. Jen můj názor. Viky
Já koření zas až tak moc nepoužívám. Mám ráda vůni a chut suroviny, ze které vařím. Mám velikou spotřebu kmínu, který dávám k bramborám při vaření a také do všeho, kde brambory jsou. Třeba polévky. Pepř několika barev si ráda melu vždycky čerstvý. Majoránku můžu také. S paprikou jsem opatrnější, cítím ji ještě druhý den. Občas čili nebo z mlýnku čili papričky. Občas karí, mám ho ráda v rýži. Pak mám nějaké směsi na grilování. Objevila jsem orient kuře, je úžasné. Zlaté kuře je také bezva. Country koření ráda nasypu do kapání, nočků do polívky. Skořici, hřebíček. Nové koření a bobkový list do polévek a masa, ketré se vaří s česnakem a cibulí. Bez česneku nemůže život existovat. Říkám, že koření používám málo a ejhle, kolik se našlo! Vlastně mám 15 skleniček. A nějaké sáčičky s kořením, které používám velice maličko.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.