Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu,nejsem žádná začátečnice ohledně vaření,přesto se poslední dobou potýkám s problémem se zahuštováím bílých omáček a polévek. Dělám takzvanou kvedlandu,hladká mouka a voda,nevím proč,ale dnes a již mnohokrát za poslední dobu se mi nedaří např.zelnice zahustit,je to stále řídké. Zkusila jsem snad všechny možné značky mouky,levné.,drahé i ty nejdražší a stále nic.Provařuji poctivých 20 minut . Máte někdo stejný problém,či radu? Děkuji.
Nemám tu zkušenost. Možná je to regionální záležitost, různé mlýny, různé obilí...
doplněno 24.02.14 22:08:Nikdy jsem to nesledoval, ale zrovna mám ve spíži mouku z Věrovan.
Nebo že by to bylo - skoro se to bojím napsat - rukama?
Mám vyzkoušeny snad všechny dodavatele,jsem z krajského města a obchodů a zboží je tu víc než zdrávo. jsem troufalá,z jakých mlýnů máte doma hladkou mouku v zásobě,zkusím se u nás po ní poohlédnout
Dělá to hladká mouka, že? Mám tutéž zkušenost. Dlouho jsem byla potichu, bála jsem se, že se mi rodina bude smát, že neumím zahustit omáčku. Moukou už smrděla a byla stále řídká. Ze zoufalství jsem párkrát zahustila nějakým škrobem nebo co to bylo. Tragedie Pak jsem si vzpomněla, jak jsem kdysi dostala od bratra mlynáře pytel mouky, ale řekl, že se na ni nemá nějaký čas sahat. Snad půl roku to bylo? Že musí dozrát nebo jak on to říkal. Už je to hooodně dávno, už si nevzpomínám.
Já používám k zahuštování bramborový škrob solamyl, je ok.
doplněno 24.02.14 18:41:kolega říkal že přidává do omáčky kousek chleba, ten se rozvaří a to taky zahustí.
Kvalita mouky mne donutila začít používat granulované jíšky od Knora a mám klid a hlavně hustou omáčku nebo pokévku jak potřebuji. Trošku pomohlo z mouky udělat jíšku, ale také to nebylo ono.
Skusila jste si někdy propočítat na kolik kč vás to zahuštování Knorem vyjde? Umělina tot můj názor.
doplněno 24.02.14 18:48:Používám polohrubou mouku buď ve vodě rozmíchanou nebo na sucho opraženou Chce to jen vystihnout tu správnou chvilkuTak trochu až zavoní Do bramboračky,hřibajdy,zelí výborné.
To je dobrá alternativa,ale mám problémy s polotovary,je mi po nich špatně,nepoužívám žádné masoxy atd. Přesto děkuji za radu.
Ve Zdravé výživě jsem si koupila HRAŠKU. Je to sušený mletý hrách a používá se právě k zahuštování kdečeho, čemu nevadí mírná hrachová příchut. Má to mít tu výhodu, že se nedělá klasická jíška a nepřidává se tak do jídla další tuk.
Taky je možné zahuštovat strouhaným sýrem, a mouku používat na chov a následnou okonsumaci moučných červů. Prý je to dobré a výživné.
Díky za radu,ale nemusím mít všechno,sýrem zahuštěná zelníce no nevím... a na červíky zatím nemám žaludek
Kupte mouku novou, od jiného výrobce. A tu starou nechejte někde v koutě spižírny, ve sklenici (aby se do ní nedostali moli). Anebo vyzkoušejte polohrubou. A bude!
Nedělám žádnou kvedlandu, jak píšete, ale poctivou máslovou jíšku.Na rozpuštěné máslo nasypat přiměřeně mouky, hladké, nebo polohrubé, výrobce není podstatný. Na pánvičce míchat,ztlumit teplotu. Podle toho, jakou chcete barvu /světlou, tmavší/, tak dlouho budete míchat. Touto jíškou zahustím polévku či omáčku. Nemusím kupovat drahé jíšky od Knorru, neliju tam jen mouku s vodou, jako pro slepice. Jíška pokaždé polévku spolehlivě zahustí a případně i přibarví.
Nevím, kolik je Vám let, ale já vařím už víc, jak 40 roků. Takže záleží na zkušenostech. A i ty jednou získáte. At se Vám to povede. Ale vodu s moukou bych opravdu do polévky nelila, je to pak jako šlichta pro čuníka. Podstatné je to opražení a to s vodou nelze. Opravdu, vařte na másle. Jaga.
Dobrá odpověď, ale zapomínate na lidičky ( třeba jako já), že nemohou žádné mléko, natož máslo. Jíška z oleje je hnus. To je pak lepší sádlo, ale kvedlandu taky často používám, kombinuji se škrobem. Takže rada - vařte na mále - je pro někoho nepoužitelná.
Děkuji za názor,na másle samozřejmě vařím,máme totiž to nejlepší jihočeské,ale už moje babička do jihočeské kulajdy či zelnice dávala tzv. závrtku,protože se dává poctivá šlehačka a jíškou by se to promastilo.Jinak když se mouka dostatečně provaří,tak to šlichta pro čuníky opravdu není.Do bramboračky,gulášovky ,drštkové dělám jíšku z domácího sádla,do svíčkové,rajské koprové atd.dělám z másla,jsem gurmán a šlichty nejím ani nevařím.
Stávalo se mi to když jsem do některých jídel používala na zahuštění mouku rozkvedlanou ve smetaně, ale po návratu ke šlehačce se to vyřešilo. Kombinaci s vodou také znám, ale už jsem jí delší dobu nepotřebovala tak nevím. To přirovnání paní Jagy je nevkusné - to jako ti kteří vaří jinak než je ona zvyklá jsou lidé druhé kategorie? Nebo co si o sobě myslí?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.