Nejste přihlášen/a.
Pečete někdo chléb z kvásku? Dělám to podle návodu přímo napsaného na kvásku, je tam druhý den postavit na teplé místo, 40 stupňů,jak se to dá zařídit? Mám to postavit na topení?
Ta teplota při kvašení je celkem důležitá. Kvasinky potřebují 29°C a laktobakterie, které mu dodávají charakteristickou kyselost, se radují při 35°C. Samozřejmě na nějakém stupni nesejde a kvas vzejde i při pokojové teplotě, ale nebude mít takovou "sílu". Kvasový chleba pak také potřebuje čas. Jestliže chleba z droždí vykyne třeba za hodinu a půl, tak chleba z kvasu může kynout i půl dne, záleží právě na kvalitě a množství kvásku v těstě a i teplotě při které kyne. V neposlední řadě, těsto na chleba nesmí být moc tuhé, ale u kváskového chleba je zas potřeba počítat s tím, že při kynutí malinko zřídne - více než chleba z droždí.
Pokud pak mohu doporučit, lepší je použít živý kvas, který lze koupit nejsnáze v nějakém pekařství. Z trošky kvásku (2-3 lžíce), žitné mouky a vody si necháme vzejít nový kvásek a na vrcholu kvašení (za 3-4 hodiny) z něj zaděláme chleba (mouku a vodu použitou do kvásku si odměříme a pak odečteme od recetu na chleba.) Někdo už tu psal o kynutí v troubě. sám to doma nedělám jinak. Nastavím si troubu na cca 35-40°C a nechám tam vzejít kvásek a pak i nakynout chleba.
Jde Ti o kvásek nebo o výrobu chleba? kvásek není vůbec problematický, nějaké teplo si vždy najdete a nikdy se nám nezkazil. 40 stupňu je celkem dost,ale postavte ho na počítač, tam je tepla akorát.
Spíše nedokážeme nikdy udělat dobrý chleba, aby se aspon trochu podobal kupovanému nebo lepšímu. Vy s tím problém nemáte? poradíte?
Právě že jsem se ho snažila udělat poprvé dle receptu na pytlíčku od kvásku, bohužel vůbec nenakynul. Takže bohužel neporadím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.