Nejste přihlášen/a.
Chci dát do zabijačkového kotle hrnec na podložku, oblít vodou a škvařit sádlo přes vodní lázeň, protože kotel je zašlý a nejde tak vyčistit a nový se mi nechce kupovat. Zavařoval jsem v tom tak a fungovalo to. Jen si nejsem jist zda to rozpustí sádlo.
V kotli s vodou sádlo nerozškvaříte. Škvařte ho přímo v tom hrnci na plotně, pozvolna, před škvařením podlít trochu vodu /asi 3 deci/. Pak často míchat.
Když jsme zabíjeli a sádla bylo hodně, škvařila se dávka v hrnci na plotně. Mezitím jsme dali do 2 elektrických trub 2 pekáče s kostkami sádla, než se to v hrnci rozškvařilo, v těch pekáčích to bylo už pěkně "načaté" a když to pak přišlo do toho hrnce, už se to snadno a rychle dodělalo.
Škvarky po vyškvaření nevymačkávejte, jen sádlo volně slijte, aby ten zbytek zůstal ve škvarkách. Budou krásně vláčné. Pokud byste vymačkal všechno sádlo, byly by škvarky suché jako piliny /vlastní zkušenost/. Jaga.
Hezký den. Sádlo se škvaří při 110-120°C - z čehož je patrné, že ve vodní lázní to nebude to pravé ořechové. A takovou tu charakteristickou chut domácího sádla, mu dává právě to, že se lehce napeče. Velké masokombináty sice škvaří sádlo v parních kotlech, ale pro páru není problém dosáhnout potřebné teploty a takové sádlo může být kvalitní, ale prostě nebude "vonět". Nejlpší sádlo co pamatuji, bylo vždy z kotle nad ohněm...
Blahé paměti když rodiče ještě měli prasce ,tak se sádlo před škvařením vždy podlilo trochou vody,která se v průběhu vypařila!Jinak škvarky se vybírali sítem (otec měl takové speciální,používané jen na toto),nechali odkapat a sadlo se průběžně vybíralo velkou naběračkou,
doplněno 29.01.14 20:53:To Och-vidíte,na toto jsem nevzpomněl,také dávali ale ne po zabíjačce kdy škvařil otec,byla to jeho práce,nikoho k tomu nepustil,škvařil na dvorku v kotli na vodu . Mléko jen při malém množství na plotně!
Děkuji všem za radu, hrnec dám na kamna, stejně však musím koupit vložku do kotle ta stará vyčistit nepůjde je tam roztečený igelitový sáček a to už s potravinami nebudu dávat.
vemte největší hrnec co máte doma a postupujte podle rad výše. Taky to půjde i když pomalu. Ještě mám doma všechno vybavení na zabijačky. Co kdyby ještě přišel čas.
Sádlo má vyšší bod tání, než je var vody 100st. Do vodní lázně se spíš dávají takové suroviny,které naopak vyšší teploty nemají rády. Sádlo chce větší teplotu. Co se týče těch profi gastro prostředků, jak píše zde jeden přispívající,tak bych nebyl tak optimistický,ceny značné, výsledky nejisté. Základ je údržbu zařízení nezanedbat. Z profi gastro prostředků používám Rivonit, Radikalin (a další od firmy Hagleitner). Na nerez je stejně nejlepší starý dobrý louh (hydroxyd sodný, Rasin, čistič odpadů - vše na stejné bázi louhu sodného plus přídavky). Další základ je líh (denaturovaný líh, různé čističe na bázi lihu),ten taky výborně rozpouští mastnotu. Za dvacet let v kuchyni jsem zatím nic zázračného na mastnotu a připáleniny neobjevil (a to byste museli vidět můj sklad). Je to jen práce, to nezanedbat.
doplněno 29.01.14 21:17:Ještě doplňuji, louh jen v ochranných rukavicích a brýlích, a hlavně za tepla (a varu) je nejúčinnější.
myslím,že hliníkovou lžičku, kterou jsem si louh rozpouštěla, mi trochu zflekatil.
nerezová deska sporáku a digestoř
mohl byste to trochu rozvést, jen ze zvědavosti , ráda se poučím, i když je to mimo původní dotaz..
To ani ne, protože se v otázce jednalo o to, že se nechce tazateli(ce) mýt nádobí. pak někdo napsal, že se to dá řešit nákupem profi prostředků. To mě zaujalo,protože již dost let bojuji se špínou v kuchyni, a bez valných výsledků. Louhu se dost lidí bojí, ale poškodí jen zase nekvalitní přístroje. ty dobré vydrží.
Sádlo ve vodě nerozpustíte, vřící voda na to je moc "studená".
A jdu nahlásit většinu odpovědí a rozdat pár mín mínusů , dotaz nebyl na to, jak umýt nádobí...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.