Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak udělat tekutý karamel?

Od: alvin odpovědí: 10 změna:

Dobrý večer, mohli byste mi prosím poradit, jak udělat tekutý karamel?

Vždycky když ho udělám, tak stvrdne.

Děkuji předem.

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


3x

Na pánvi rozpustit cukr a podle potřeby nechat tmavnout (pak i hořknout). Zalít vodou, pozor, prská to. Trocu víc vody a pak nechat odpařit na požadovanou konzistenci. Ochutnávat a počítat s tím, že po ochlazení je karamel trochu hustší. Tak to dělám já...

alvin2001*

Děkuji za cenné rady.

Alvin2001 :D

martin1965*

Přesně tak, jen dodávám, že pokud potřebujete zjistit jeho hustotu za pokojové teploty, tak ukápněte kapku horkého karamelu na talířek - on okamžitě zchladne na normální teplotu - pokud je z toho lízátko, tak je ještě moc hustý.

 

ron*

1x

Dobrý den. Karamel dělám stejně jako předchozí rádce. Někdy ale dělávám i karamel z kondenzovaného mléka Salco, které vařím neotevřené v plechovce 2 hodiny ve vodní lázni. Máte tak plechovku tekutého karamelu.

asiasi*

to "ron" - v obchodě jsem si všimla, že prodávají kondezované mléko v plechovce s označením karamel. Nemám s tím zkušenosti, proto se vás ptám, zda to není něco podobného jako vám vznikne tím vařením slazeného kondezovaného mléka?

Ano prodávají kondenzované mléko v plechovce Karamel. Ušetří vás to dvouhodinového vaření. Je to stejné. Já ho kupuju do krému, ale je to hodně sladké.

ron*

Mléka s příchutí karamel jsem si v obchodě nevšimla, takže nevím, ale zkusím koupit.

 


0x

Ve školce nám dělávali karamelové mléko. Zkaramelizovaný cukr zalili mlékem., bylo to úžasné. :D Také je skvělé do zkaramelizovaného mléka přidat trošku smetany a rozvařit. Tu smetanu nebo mléko, přidávat pomalu tolik, až dosáhnete potřebné hustoty.

 

narf

0x

Příprava tekutého karamelu 1/2 kg cukru krupice,150 g Hery, 1-2 dcl vody

Připravíme si vyšší hrnec. Vsypeme do něj cukr a začneme zahřívat zhruba na střední teplotu. Vše za stálého míchání cukru, pomalu ho odlepujeme ode dna. Cukr začne měnit barvu a hrudkovatět. Stále mícháme, cca 15 minut. Cukr postupně tmávne, hrudky se rozpadají na menší krystalky a začíná se tvořit omáčka. Jakmile je cukr rozpuštěný (nespěchejte, chce to hodně trpělivosti), může obsahovat hrudky, zeslabíme teplotu na minimum a hrudky se snažíme rozmíchat (i silou roztlačit). Pokud nám směs tuhne, přidáme mírně plamen.
Cukr hnědne, my kontrolujeme požadovanou karamelovou barvu tím, že bokem na bílém talířku stříkneme proužek hmoty. Zjištujeme, zda má barvu dle našich představ. Jakmile jí dosáhneme, přilijeme ke hmotě trošku vařící vody – bude se velmi rychle vypařovat. Do hmoty husté jako krém či marmeláda postupně vmícháváme Heru. Ochutnáváme a přidáváme dle potřeby vodu či tuk, hmotu dovedeme cca na 50°C . Omáčková konzistence je ideální, v lednici karamel zhoustne.

 


0x

je více možností, tahle jen nejlevnější: knedlik.pise.cz/...

doplněno 30.10.13 13:54:

ten recept nade mnou mi přijde jako vykradený z mého odkazu... no budiž.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]