Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Mošt z cukrové řepy, jak spracovat?

Od: retrow odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, chci oddělit co nevíce řepné štávy od pevného materiálu, jak by to bylo nejjednodušší v " kuchyňských " podmínkách?

Nemám lis na ovoce. A kolik si myslíte, že může být ml štávy v jedné průměrně velké cukrové řepě?

 

 

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

rnk*

0x

Řepu dobře očistíme, opláchneme a oškrabeme. Pak ji nakrájíme na kousky, dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme do měkka. Když se voda rychle vypařuje, musíme stále dolévati.

Když je řepa uvařená, scedíme vodu, řepu dáme po částech do ubrousku, promačkáme a všechnu štávu, kterou z ní vycedíme, přidáme do scezené vody. Pak ji dáme opět na plotnu a vaříme do zhoustnutí.

Syrup je dobrá pomazánka na chléb pro děti. Používáme jej také k přípravě perníku a s ovocnou přísadou je osvěžujícím nápojem. Ze 20 kg řepy získáme asi 2 až 2 1/2 l syrupu.

Vím o čem píši, s mým tchánem a jeho manželkou jsme sirob nejednou vařili. Pak k tomu bramborové placky nasucho pečené, potřené sádlem. Delší dobu se dařilo sehnat ovocný sirob v NDR...a tím to končí, teď již vzpomínám.

labuznik.cz/...

nebo labuznik.cz/...

dedkoid*

nebylo by lepší to nastrouhat?

 

retrow

Děkuji mnohokrát za rychlou, věcnou a praktickou odpověď. Kdybych mohl, hned Vám zvýším reputaci zde na foru.

sebod*

rnk. On se dá občas koupit. Hlavně na farmářských trzích. Ale... Hodně moc ošizený. Takže je potřeba ho doma dát do kastrůlku a ještě dost dlouho povařit, aby se nadbytečná voda odpařila.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]