Nejste přihlášen/a.
Zde v archívu nenacházím vyzkoušené recepty a tak je ptám. Prosím, máte odzkoušený nějaký recept na ostružiny? U nás všude dokola je černo a je mi líto si pár skleniček nezpracovat. V mrazáku už místo není. Děkuji Uška
U nás každoroční přebytky ostružin proměníme v chutný sirup...
Máme ten parní trojdílný hrnec, na spodku se vaří voda, pára projde trubkou do vrchního dílu, kde z ostružin vyextrahuje štávu a ta steče do středního dílu. Z něho už jen přepouštíme do flašek.
Samozřejmě na jednu náplň přidáme k těm ostružinám i kilo cukru, který se také rozpustí tou parou.
Vše bez chemie a konzervačních přípravků, uchováváme v chladném špajzu, otevřenou flašku v lednici. Použití nejen do vody, ale i na zmrzlinu, šlehačku, pudingy, nebo jen tak, do mlsné držky...
doplněno 15.09.13 11:25:
Děkuji za odpovědi, ale letos jsem navařila džemu z černého jeřábu (aronie) tak na dva roky a koláče do zásoby nejdou udělat. Ale dnes koláčj vyzkouším.
doplněno 15.09.13 22:11:Odštavňovač nemám, tak nastoupila fanztazie a dnes jsem uvařila první várku. Netušila jsem, že je to tak lahodný mok. Dostal název Džkohej (návod od Hejkala pro mlsné držky)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.