Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Sterilovat DIA marmeládu?

Od: babajaga® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, včera jsem si uvařila marmeládu z rajčat. Protože jsem diabetik, tak s DIA přípravkem. Pěkně mi ztuhla, má dobrou chut, jen na to, co jsem zamatlala nádobí jí je jen 6 skleniček. Ale bojím se, aby se mi nezačala kazit, plesnivět. Mám ji ještě nějaký čas sterilovat? Steriluji okurky, houby, kompoty, kečup apod., ale s marmeládou si teď nejsem nějak jistá. Už jsem ji dost dlouho nedělala. Jak uchováváte marmelády Vy? Předem děkuji za rady. Jaga.

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ron*

2x

Dobrý den.

horkou marmeládu dávám do umytých a několikrát vypláchnutých skleniček. Víčko a okraj sklenice před uzavřením otřu čistou utěrkou do sucha. Marmeládu nesteriluji ani neotáčím víčkem nahoru. Kdysi jsem marmelády místo víčkem uzavírala jen celofánem a provázkem a nikdy se mi nekazily.

 


1x

Já to dělám jako Ron, ale skleničky otáčím víčkem dolů. Nechám je tak do vychladnutí, dokonce je někdy tak ukládám a popisuju je na dně. Je fakt, že jsme kdysi marmelády dávali jen pod celofán, ale to se do nich přidával prostředek PETOL (kyselina sorbová). Teď se místo něj prodává "Prostředek na konzervování" - asi je to totéž, ale já ho nedávám. Marmelády, džemy ani štávy se mi nekazí a jsou i po několika letech pořád dobré.

 

asiasi*

1x

Klasické marmelády z ovoce za přidání cukru a pektogelu plním do skleniček ještě horké a pouze uzavřu víčkem bez sterilování. Ale u rajčat s přidáním dia přípravku to nevím jestli bude shodný postup. Nebyl by nějaký návod na netu pokud se zde neozve nějaký diabetik?

 

jabraka*

0x

Skleničky s marmeládou dej do mikrovlnky,pěkně po jedné.Víčko nech mírně povolené.Pozoruj po spuštění ohřevu,až začne obsah vařit,hladina se přitom začne zvedat.Ohřev vypni,skleničku rychle v rukavicích vyjmi a utáhni víčko.Ulož na stůl víčkem dolů.Po zchladnutí už víčko drží a určitě se obsah nezkazí.

JABRAKA

Kovové víčko do mikrovlnky... Fakt?
jabraka*
14.09.13 08:28

Fakt.

JB

 

xixi*

0x

Marmelády nesteriluju. Víčka i skleničky důkladně omyju přípravkem na nádobí, opláchnu a nechám oschnout. Těsně před plněním marmeládou dám prázdné sklenice (bez víček) do klasické trouby na plech na teplotu 80-100°C. Pak je to práce pro dva nebo i tři lidi. Jeden podává po jedné nahřáté skleničky z trouby, druhý do ní naleje právě uvařenou marmeládu a třetí zavíčkuje a obrátí dnem vzhůru. Dnem vzhůru nechávám stát asi deset minut, pak otočím zpět.

Marmelády děláme všelijaké a asi 60 třetinkových skleniček, a za zimu narazím tak na jednu dvě skleničky které jsou špatné. Vyzkoušeno několika generacemi.

 


Díky všem, babičku jsme odvezli do nemocnice, bylo to moc hektické a nebyl čas na uvažování, co s marmeládami. Přesto všem děkuji za Vaše rady. Zdraví Jaga.

 

monika123*

0x

Naliju horke do sklenic, otocim a necham vystydnout. Nic vic s tim nedelam.

 

lidus*

0x

Marmeládu nevařím, mamka vaří na chalupě na kamnech na dřevo je to prý mnohem lepší, vaří kastrol půl dne pak naleje trochu na talíř jak tuhne, když se ji zdá dobrá naleje do skleniček a na některé dá klidně jen celofán, nic neotáčí a uloží do chladné spíže. Tu s celofánem bere jako první, že vysychá, ta s víčkem vydrží i dva roky.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]