Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dneska má moje Babička narozeniny a chtěla bych ji upect nějaky dort. Nemám ruční šlehač Znáte nějaký dort, který nemusite používat ruční šlehač? Moje babička nemá moc ráda čokoládu. Předem děkují za odpověd
Úplně jednoduše, nepoužívám vždy ruční šlehač. Do mísy si dáte 6 žloutků, 15 dkg cukru a ruční metličkou vyšleháte, zjemna vmícháte asi 6 lžic polohrubé mouky + 1/2 prášku do pečiva (není nutné) . V druhé misce ručním šlehačem vyšleháte sníh ze 6 bílků. Ušlehané bílky zlehka vmícháte do těsta v první míse. Nalejete do vymazané a vysypané kulaté formy. Vložíte do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečete zhruba 20 - 25 minut. Špejlí zkoušíte, až se těsto na špejli nelepí, je upečeno.
Vychladlý korpus vyklopíte, potřete zakysanou smetanou (2 kelímky) smíchanou s 1 vanilkovým cukrem, pokladete libovolným ovocem a vylepšit to ještě můžete (ale nemusíte) želatinou připravenou dle návodu (používám želatinu Dr. Oetkera).
doplněno 28.08.13 13:28:Samozřejmě může být šlehačka, máte-li šlehač (alespoň ruční). Zakysanou smetanu jsem zmiňovala proto, že ji smícháte vidličkou v misce za minutu. Pokud budete dávat šlehačku, pak ji dejte až na želatinu.
Želatinu připravte dle návodu na sáčku. Z hlavy si přesně nepamatuji potřebné množství vody a cukru. Ale postup je jednoduchý. V misce smícháte obsah sáčku (želatina) s pískovým nbo krystalovým cuklem. Přidáte do vody, rozmícháte, přivedete za stálého míchání k varu, minutu povaříte a necháte za občasného promíchání mírně zchládnout (stačí vlažné), pak opatrně třeba lžičkou lejete na dort. Dort necháte ztuhnout v lednici. Já na dort běžné velikost používám 2 sáčky želatiny (cca 1/2).
Koupit dětské piškoty, jogurty, kysanou smetanu a ovoce.
Vezmete mísu o velikosti a tvaru požadovaného dortu a vyložíte ji piškoty.
Ze smetany, jogurtů, cukru a třeba marmelády podle chutí umícháte směs, stačí ručne.
Celá stavba dortu probíhá tak, střídáte vrtvy piškotů, smetanové směsi a ovoce.
Když máte mísu plnou, dáte do ledničky a necháte zavadnout. Nejlépe přes noc.
Po zavadnutí mísu vyklopíte na tác a máte dost, stačí polít čokoládou a ozdobit podle libosti.
Jako ovoce doporučuji, meruňky, jakody, borůvky, ananas...
Andrejko, ty budeš asi ještě malá cukrářka, také mě napadl nepečený piškotový dort, nebo koupit v potravinách dortový korpus a ten nazdobit, želatina se prodává také v potravinách, je to malý sáček (může být čirá nebo třeba růžová) a na sáčku je návod. Babička to jistě ocení i kdyby nebyl jak od cukráře.
doplněno 28.08.13 15:01:Pro inspiraci poslirecept.cz/.... Já dávám do dortové formy obyčené dětské piškoty, zakysanou smetanu s tvarohem a cukrem (může být i ušlehaná šlehačka nebo jogurt), vrstva piškotů, pokapat rumem (nemusí) pak tvaroh a klidně třeba nakrájený banán, jahody, meruňky (co je), zase piškoty a znovu tvaroh a tak stále dokola až je forma plná, pak naskládám ovoce jaké je (hezké je třeba kolo s kivi, další banán, maliny...) zaleju želatinou a dám do lednice. Není tam déle jak 2 hodiny, formu mám plechovou co se dá rozdělat, než ji rozdělám tak objedu kraj nožem.
Vylepšení zmiňovaného piškotového moučníku: Dortové želé, kterým se zalije ovoce nahoře. Dává se i puding.
A jak se ten pudink prosím vás vyrabi?
doplněno 29.08.13 15:04:A to mám jak to je ještě horke naten dort nalít?
Normální pudink z prášku. Je to napsané na obalu. 1 hrnek mlíka ohřát v kastrolu, v druhém hrnku (do půlky) mlíka rozmíchat pudinkový prášek s cukrem (2-3 lžíce), nalít do toho kastrolu a míchat a míchat. Až to začne bublat, tak je to hotový.
doplněno 29.08.13 15:05:No, úplně vařící ještě ne, ale ani by se to nemělo nechat vychladnout (pak by netekl). Takže asi chvíli míchat mimo plotýnku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.