Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zeptám se raději rovnou - chutná vašim dětem drštková polévka? Přemýšlím že bych ji tento týden zkusila udělat (mám dceru 7 a kluky 11 a 13 let) Zatím jsem ji nedělala a možná bych to zkusila. Máte když tak nějaký zaručený recept jak ji správně udělat? Slyšela jsem taky o drštkové z hlivy ale raději bych chtěla vyzkoušet tu originální Díky moc
u nás děti jedly ale bez dršek ,ale pokud byla z václavek, kotrče nebo z hlívy snědly ji ...chutnala
doplněno 30.07.13 16:22:hlavně držky dobře properte uvařte je a vodu slejte a dejte vodu čistou a ještě je povařte , aby byly opravdu hodně měkké - dětem pak ani nepřijde, že jedí něco takového a hlavně nakrájejte na drobné nudličky
Tak si ji uvař... - jsem na tom podobně a vařím si ji poměrně často - z drštěk, hlívy i václavek...
Podusím na sádle jemně nahrájenou cibulku (tak do ´středněhněda´), kolik masa *) - tolik cibule, v cibulce dusím i bobkový list a nové koření (to před přidáním papriky vyberu), ke konci tak jednu feferonku jemně nasekanou a na závěr přidám sladkou papriku (cca 3 rovné lžíce na kilo cibule) a nechám ´rozpustit´. Pak zaliju vývarem (ideálně hovězím - dělám si předem, pokud není, musí stačit i voda), přidám drcený kmín a majoránku. A samozřejmě maso *), dosolím a vařím na mírném plameni do měkka (obvykle tak něco přes hodinu).
*) maso - drštky kupuju mražené prané, takže je - pro jistotu, předběžně jen jednou povařím (vody vyleju), houby opláchnu a nakrájím na proužky tak 1 cm široké (nejlepší jsou starší plodnice václavek - velké klouboučky, ale i hlíva ´ujde´).
hmmmm.
Vzpomínám si na drštkovou polévku mojí babičky, po které se děti ženou jak o závod. Dělala ji tak, že drštky očistila a nejdříve povařila v čisté vodě, minimálně půl hodiny. Poté vzala další čistou vodu a povařila znovu, dokud drštky nezměkly. Pak vodu vylila, vzala další vodu a teď už se postupuje jako u vývaru. Ještě jednou nějakou tu čtvrthodinu povařte předvařené drštky, přidejte cibuli, mrkev, petržel a kousek celeru, pár kuliček nového koření, sůl a nakonec majoránku. Povařené drštky vyjměte z hrnce, vývar přelijte přes sítko do dalšího hrnce, drštky nakrájejte na nudle a vratte do polévky. Nemá chybu.
Dobrou chut
Moje děti drštkovou vždy jedly. Jen jsem ji nedělala příliš ostrou. Problém byl spíš s manželem - vybíral drštky. Drštky kupuji vždy ve větším množství, tak 2 kg. Vyperu, odrhnu kartáčkem a vařím v papiňáku, postupně ve dvou vodách, které pak vyliju pryč. Uvařené měkké drš´tky nakrájím na nudličky, po vychladnutí rozdělím do mikrotenových sáčků a dám do mrazničky. Tak mám pak několikrát vaření bez práce. Udělám si dobrý vývar z kostí. Do něj přidám balíček drštěk a vařím. Přidám trošku kmínu, pepře, majoránky a podravku. Na másle zpěním cibulku a nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu - mrkev, celer, petržel. Přidám do polévky. Pak udělám zvlášt máslovou jíšku, když zrůžoví, přidám do ni sladkou a pálivou papriku. Promíchám, vypnu sporák /aby se mi paprika nespálila - zhořkla by/ a přidám do polévky. Nechám přejít varem, úplně ke konci vaření přidám prolisovaný česnek a zelenou petrželku. Dochutím kořením a solí dle potřeby. Je skutečně moc dobrá. Jaga.
doplněno 31.07.13 06:32:Falešná drštková jde udělat i z hlívy či václavek. Na ně ale pozor, jsou za syrova mírně jedovaté, proto se musí velice dobře povařit. Také mi chutnala drštkovka z muchomůrek růžovek /masáků/. . V případě nouze lze uvařit i z vepřových žaludků. Ale z hovězích drštěk je bezkonkurenčně nejlepší.
Děkuji Ještě jsem se zapoměla zeptat, co říkáte na drštkovou polévku z obchodu? V Tescu jsem spatřila nějakou mraženou, která se jenom udělá ve vodě. Když budu vařit držštky jak moc tvrdé nebo jemné by měly být? Někde jsem taky četla že můžou zhořknout. Jsem sama zvědavá co na drštkovku řeknou děcka. Nejsou moc vybíravé co se jídla týče, tak snad jim zachutná pokud jim neřeknu z čeho se to dělá
Nedávno jsem měl možnost ochutnat drštkovou polévku z penny marketu, zavařená ve sklenici. Byla vynikající, taková akorát.
I když se v obchodech občas natrefí na dobré hotové věci, myslím si, že domácí je prostě domácí. Můžete si ji ochutit podle svého /pro děti jen mírně/. Jinak vyprané a očištěné drštky vařím vcelku v papiňáku asi 1 hodinu, pak vyndám, zchladím studenou vodou, tlakový hrnec vymyju, dám znovu čistou studenou vodu, drštky pokrájím na obdélníčky asi 15 x 5 cm a vařím ještě asi 1/2 hodiny. Znovu sliju, vychladím studenou vodou a z těch obdélníčků už snadno nakrájím ty masové nudle. Při krájení poznám aspoň, zda jsou už měkké. Jinak vařit ještě chvíli. Že by drštky zhořkly, jsem nikdy neslyšela. Spíš si myslím, že nebyly dostatečně vyprané a zhořkly od obsahu žaludku. Jaga.
Asi budu taky rozmazlená jelikož i mě se zvedá žaludek, manžel ji miluje a tak když ji sousedka vaří vždycky mu donese. Posledně ji jedla tříletá vnučka a jen se olizovala. Sousedka kupuje vyprané drštky a i tak první vodu slívá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.