Nejste přihlášen/a.
Já dělám jednoduché brambory nakyselo.
Dám vařit oloupané a nakrájené brambory přidám bobkový list , pár kuliček pepře a nového koření , osolím . Když jsou brambory skoro měkké zakvrdlám do polévky smetanu s moukou .Rozbiju vejce a zamíchám v polévce a chviličku nechám povařit . Nakonec okyselím. Kopr se může dát či nemusí.
Manžel přidává sušené houby , když se brambory začnou vařit , zahustí stejně jako já a pak udělá zastřená vejce a vloží je do hotové kulajdy. Okyselí a přidá kopr.
Je více variant je dobré vyzkoušet co bude právě u vás chutnat.
Dělám trošku jinak, uvařím brambory se solí a kořením do poloměka, ale dávám trochu více vody, rozvedlám hladkou mouku v trošce vlažné vody, vyleji k bramborám a nechám povařit až jsou brambory měkké, občas zamíchat. Teprve když je mouka povařená tak přidávám horké mléko, nechám přejít pomalý var, ne aby se to vařilo klokotem. Vše se spojí a hned zaleji rozvrdlaným vejcem, nebo rozklepnu vejce do misky a celé ho dám do polévky a teprve v polévce vidličkou propíchám a zlehka roztáhnu. Pak je vajíčko někde bílek, někde žloutek. Osobně to mám radši. S tím octem po uvaření polévky opatrně, polévka se může zdrcnout. Ocet a i případně sůl na dosolení si dávám až do hlubokého talíře u stolu. Mám raději kyselejší, kdežto děti přiměřeně. Je s tím trochu více práce, ale tak mě to naučila tchyně, horké mléko se dává proto, aby se polévka nepřipalovala a hned se vlastně přivedla k varu. Takže tuto polévku vařit opatrně, aby neutekla a nepřipálila se. Obzvláště na plynovém sporáku. Já jsem potom již přestala tuto polévku vařit, protože jsem ji pořád jedla a jedla dokud nebylo vidět dno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.