Nejste přihlášen/a.
dobrý den,vloni jsme dělali džem z černého rybízu s angreštem. Letos jeste neni angrest zraly, ale jsou jeste visne a tresne. Mate nekdo zkusenost jestli by to slo tedy udelat cerny rybiz s tresnemi nebo visnemi...? Budu rada za Vase zkusenosti
Dobrý den.
Minulý rok jsem dělala džem z černého rybízu, josty a do pár sklenic jsem přidala i několik jablek (žňovek). Myslím, že můžete nakombinovat jakékoliv právě dozrávající ovoce. Džem bude pokaždé jiný, ale to není na závadu.
zrovna jsem to chtěl také poradit - zjemnit černý rybíz nastrouhaným jablkem. Dělají to výrobci, aby ušetřili náklady na výrobu (jablka jsou levnější). Já to letos také udělal, ale ještě neochutnal
Letos jsem obarvil bílý rybíz muchovníkem, takže vypadá úplně jak z červeného rybízu
S angreštěm mám trochu potíž, zvlášt mi jako marmeláda moc nechutná, nemám pro něj využití a jen tak ho nedokážu sníst celý ani jako čerstvý.
doplněno 24.07.13 09:13:spíš nesouhlasím, protože jako zdroj pektinů jsou nezralá jablka. Ve zralých ho už tolik není. Ale možné je všechno, z potravinářské průmyslovsky jsem pryč už dlouho
Já jsem v kapce vody úplně rozvařila nakrájená spadaná podřadná jablka žňovky a nakonec přidala a nechala jen prohřát na kusy nakrájené meruňky, jindy vypeckované třešně, maliny, ostružiny nebo rybíz nebo angrešt. A sterilizovala. V zimě, když nás honila mlsná, někdy jsme to vylily na rýži v mléce, mladá na mysli, na vločky, s piškotem, na pudink. A když jedna z nás byla nachlazená, tak jsme tu dobrotu ohřály.
doplněno 24.07.13 10:53:Ničím jsem nezahuštovala, mělo to hustotu jako dětská přesnídávka.
U nás se do černého rybízu přidává pouze cukr, teda do sklenic od dětské výživy nebo tatarky dáme vrstvu rybízu, vrstvičku cukru, zase rybíz a cukr, navrstvíme až po vrch, přidáme lžičku rumu a sterilizujeme pár minut. Černý rybíz ve vlastní štávě = čisté železo... specifická chut...
Používáme na šlehačku, na pudingy, sladké pokrmy, k omáčkám, a často také k ukojení mlsné...
Třešně/višně neobsahují pektin, takže džem bude řídký, tekutý. Řešením je použít jabka, pektin (pektogel) v prášku, želírovací cukr, nebo se s tím prostě smířit.
doplněno 24.07.13 09:10:clayman: ty jablka se do džemů nepoužívají ani tak kvůli ceně, ale jako zdroj pektinu, který působí jako zahuštovadlo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.