Nejste přihlášen/a.
Jak si udelam doma prirodni pravy jogurt-bez tech vsech sr...k ,co jsou v kupovanych?
Já si myslím, že se vám to nepovede. Když nainstalovali automat na mlíko, byla jsem nadšená, že si koupím nadojené, neupravované mléko. Měla jsem vidinu kyšky od babičky, ve které, když se nabrala z konvičky, zůstal důlek po naběračce. Musím vám říct, že se kyška vůbec neudělala, mlíko smrdělo a byl to fujtajbl. Sice na výrobu kyšky prodávali siřidlo nebo co, ale už jsem to nekoupila, nezkoušela.Pokud nebudete mít kvalitní mlíko, můžete potom dělat zázraky, jogurt neuděláte! Si myslím já. :D
Babko, jogurt se udělá, ale je potřeba tam dodat nějaké syřidlo nebo kultury atd... Nicméně je to fakt velký hazard se zdravím. Já tvrdím, že se i dneska DÁ koupit dobrý kvalitní jogurt, ovšem nejsou to žádné značky typu Danone nebo Muller... Když vidím "Dobrou mámu" za 4 Kč, otvírá se mi kudla v kapse.
¨ty selske jsou fakt tak kvalitni? jen me to tak napadlo ... nikdy jsem to nijak extra nevyhlizel co v tom je a to mam rad florianka
Potvrzuji, doma je jíme s tátou a lepší jogurty nejsou. A nejlepší je static.akcniceny.cz/...
doplněno 14.06.13 13:23:Cerálie? Ten neznám... ale za pár minut jedeme na týdenní nákup, tak stopro mrknu
Existují jogurtovače - ale já bych Vám nedoporučovala dělat jogurt doma. Představuje to velké hygienické riziko.
Nevím, jaké kupujete jogurty, ale my kupujeme pouze selské bílé jogurty Hollandia (české) a žádné sračky, jak píšete, jsem v nich nenašla.
Cocinka:Ano,ano,jedině tyto kupujeme,žádné jinéFantastické a kvalitníPřidáváme do nich cokoliv,kakao,marmeládu-domácí,vločky,oříšky,medík...
doplněno 14.06.13 15:57:Cocinko:nesbíráme,jelikož u nás je prodávají v plastu :D
Wamp, my dáváme domácí marmeládu, vločky... přesně - lepší jsem nejedla. A sbíráte taky víčka? Do toho věrnostního klubu? My jo...
polozila jsem tuto otazku proto-jestli ma nekdo jeste jinou zkusenost,moje kolegyne-Rekyne -si dela doma jogurt jiz leta,je to recept jeste jeji babicky z Recka ,cerstve! mleko min.3.8 tuku necha ohrat to mleko musi mit urcitou teplotu pak 1 jogurt prirodni do mleka -nalit do sklenicek-da do deky (uz se s nima nesmi hybat)a pres noc necha ty kultury pracovat a ma hotovo-dela velmi casto-je jich 5 a maji celkem velkou spotrebu jogurtu.Samo ze to vyskousim a pak dam vedet.
jde to, a není to ani věda, ani riziko. jen se musí dodržet postup - jako u všeho. My jiný jogurt, než doma dělaný nejíme. Někde jsem to tu na poradně viděl, zkuste to najít. Když se Vám to nepovede najít, tak sem dám postup svůj. Ze 4,5l mléka se udělá asi 4l jogurtu, a jednoduchým postupem se dá z toho udělat měkký sýr, asi jako Lučina. Ten se dá ochutit, aby to nebylo tak jednotvárné, třeba strouhanou čabajkou, uherákem, medvědím česnekem, paprikou, rajčetem, grankem,kakaem, kompotovým ovocem, sirupem, na sladko-ale to se musí do třech dnů spotřebovat, neobsahuje totiž sůl.
Určitě se dá do svařeného mléka zamíchat jogurtová kultura z přírodního bílého živého jogurtu.
Pokud se týká kyšky,jak si žádá Babča,používám v Kauflandu,nebo Penny koupenou Valašskou Kyšku.Rozdělím ji na tři díly do superčistých kelímků a doleju krabicovým mlékem.Přikryju víčkem od jogurtu a nechám na teple zkvasit.Za 48 hodin je kyška hotová.V lednici pak vydrží týden.
Vezmeme skleněné zavařovačky(nebo jiné sklenice) V malém třeba skleničky od medu nebo od Jihočeského jogurtu, odpovídajícího objemu a víčka na ně. My používáme asi 0,7-0,8l se šroubovacím plastovým uzávěrem. Vložíme je do hrnce s vařící vodou-naležato. Tak na 5-10 minut. Tím je vydesinfikujeme a narazíme na první problém. Jak je vyndat z horké vody. Já to dělám tak že si je navléknu po vodou na plastovou vařečku. Dá se použít cokoliv co snese teplo a vejde se dovnitř do sklenice. Tou vařečkou to vyndáme a postavime a už nesaháme dovnitř. Žádné utírání.
Pokud máte syrové-nepasterované mléko(doporučuji), tak ho musíte zahřát asi na 80°C a udržet ho tak asi 5min. U pasterovaného mléka se tento krok nemusí dělat.Při chladnutí pořád míchat, aby se neudělal škraloup.
Nyní musíme dostat mléko na asi 50°C, ne více. Jakmile ho máme ohřáte(ochlazené), tak přidáme jogurt s živou kulturou(bílý-bez marmelády apod.). Máme odzkoušenou Holandii a Jihočeský ve skleničkách. To budete muset odzkoušet sami. Množství tak asi 1,5-2,5 dl na litr mléka. Rozmíchat-kvedlou.
Nyní to nalijeme rychle do připravených sklenic, zavíčkujeme, a šup s tím do připravené bedny. Ta bedna musí být hodně dobře zaizolovaná, z boku, nahoře i vespod. Dají se použít třeba deky. Čím pomaleji to chladne tím lepší a hustší jogurt uděláte.
No a teď šup s tím někam na 12-24 hodin do klidu, aby s tím nikdo nehýbal.
Tolik jogurt.
Až se Vám jogurt povede, a nebudete vědět co s ním, tak Vám popíšu, jak z něj udělat ten měkký sýr. Dobrou chut.
Jen doplním. Nejšetrnější pasterizace je při zahřátí mléka na 72 st. po dobu 15 - 30 vteřin. Při vyšší teplotě nebo delší době si v mléke zničíte značnou část všeho dobrého co mléko obsahuje. Pak např. při výrobě sýrů se vám uvolní velká část vápníku v podobě vloček a do sírů se musí dodávat uměliny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.