Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Má někdo přesný recept na výrobu v 50l demižonu? Já jsem udělal cca 10kg cukru, 10kg sušených šípků, 40l vody. Do soudku jsem dal šípek na to 10l převařené vody s cukram + 30l studené vody (vadí že jsem nepřevařil?), promíchal a přidal 4 droždí (vadí, spíše kvasinky?) . Víčko jsem neutách - nechal kloktat (nepoužil jsem bublák, vadí?, nebo je lepší použít kvasný klobouček pro větší hrdla, jak vlastě vypadá kvasný klobouček?) . Chci udělat další 50L tak jestli Vás mohu poprosit o komentáře, co dělám špatně. A taky poradit kdy stočit, až šípky klesnou cca 3 měsíce a jak a kolikrát stáčet. Přidávat cukrový roztok kdy a proč...atd. Děkuji!
Ovoce,tedy šípků by mělo být asi 1:10.Šípky nejlépe rozemleté.10%cukru.Já osobně používám pro kvašení 15 l kbelíky od Primalexu,do nich pytel PE pro odpady.Nepotřebuji žádné složité uzávěry,jen pytel důkladně uzavřu a zaklopím víko.Kvasinky jsou ke koupi vinné,včetně živné soli.Mají tu přednost,že kvas je tím zkvasitelný do 13 % alkoholu.Kvasinky z droždí sice rychle startují kvašení,ale dokážou vyrobit zákvas jen 8 - 9 %.Kromě toho jsou dost cítit droždím.
JABRAKA
S vínem zkušenosti nemám, ale vím, že když se použije nepřevařená voda, má obsah tendenci se kazit. Na vašem místě bych to převařila všechno.
Nebožtík tatka dělával báječné domácí víno v trnek a ze šípků /každé plody zvlášt./ Myslím si, že vhodnější plody jsou čerstvé, než sušené., Má to ale jednu nevýhodu - budete muset počkat do podzimu, až zase dozrají. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.