Nejste přihlášen/a.
Dostali jsme maso z jelena (kytu) .Máte nějaký tip na dobry recept .Maso je ted v mrazáku.
Maso z divočiny, tedy i jelení, připravovat nejméně 3 dny před konzumací. Zvláště v zimě, kdy nehrozí zkažení. Maso odblanit, protahat klínky slaniny. Osolit, v kastrolku si rozehřát máslo a peroutkou maso ze všech stran dobře potřít. Tím se maso uzavře. Vložit do pekáčku, posypat tymiánem, kdo má rád, může přidat i koření Divočinka. Zasypat nahrubo strouhanou kořenovou zeleninou /mrkev, celer, petržel/, nakrájenou velkou cibulí a kostičkami slaniny. Přidat asi 3 bobkové listy. Do kousku gázy zavázat asi 10 celých pepřů, 6 nových koření a 6 jalovců. Přidat do pekáče. Až bude maso hotové, sáček se snadno vyjme a nemusí se lovit jednotlivé kuličky.
A teď se to nechá v ledničce, nebo teď v zimě ve špajzu pěkně rozležet. Aspoň 3 dny. Potom pomalu péci, až zelenina zhnědne, pak podlévat postupně horkou vodou, nebo lépe vývarem. Přidat poklici a pod ní maso dusit doměkka. Tím máte hotový základ. A teď můžete pokračovat dvěma způsoby:
1/ NA SMETANĚ. Přidat zakysanou smetanu a zahustit trochou mouky ve vodě. Povařit, vyndat sáček s kořením a bobkové listy, maso vyndat a nakrájet na plátky. Vše ostatní dobře rozmixovat a přecedit přes hustý cedník. Omáčku nalít na maso, podle chuti dosolit, případně trochu cukru /aby byla navinulá/, zakápnout citrónem. Povařit.
Servírovat s houskovým knedlíkem, kolečkem citrónu, kopečkem brusinek a kopečkem šlehačky.
2/ PO DIVOKU. Odstranit bobkové listy a sáček s kořením. Změklou upečenou zeleninu nechat vcelku, nemixovat. Maso nakrájet na plátky, do té štávy přidat asi 2 dcl dobrého červeného vína a zahustit francouzským máslem /kuličky z másla obalené v mouce/. Provařit, maso vrátit do pekáče. Dochutit solí, možno špetkou cukru.
Servírovat s vařenými i opečenými brambory, kroketami, hranolky.
Takhle jsem dělala jelena před lety, kovář u nás dělal vrata a my ho pozvali na oběd. Vzpomíná na to blaženě dodnes, kdykoliv mě potká. A je to už možná 30 let.
Tak dobrou chut a at se podaří. Jelení maso se povede připravovat jen párkrát za život a tak by byla škoda to zkazit. Ale nic to opravdu není. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.