Nejste přihlášen/a.
Koupili jsme 3kg kvalitních klobásek a zdaji se nám málo uzené,můžou se doudit když jsou už jako hotové.Jestli jste už někdo zkoušeli douzením ještě vylepšit klobásy napište nějakou radu at to nezvorám...jak dlouho jste to udili a na kolik stupnu přibližně.Diky
Doudit není problém, ale dobrota...
Douzuje se podle toho, o jaké klobásky jde - pokud už jsou ´uvařené´, pak při nízké teplotě (tak do 30°C) - klidně 24 hodin, pokud jsou syrové, pak lze i při vyšší do cca 70°C, max. cca 6 hodin. Je také možné je uzením uvařit - udit do cca 95°C cca 2-3 hodiny...
Pokud chceš udit při vyšší teplotě, je dobré klobásy předem ve vodě na tuto teplotu předehřát - na klobásách (ani na masu) nesmí kondenzovat vlhkost z kouře...
doplněno 01.11.12 18:24:Před strčením do udírny se musí klobásky od vody poutírat... Jde o to, že pokud dáš do kouře 70 °C klobásky z lednice, bude se na jejich povrchu srážet vlhkost kouře - a to snižuje kvalitu konzervace (a zhoršuje i chut)...
Douzovali jsme kdysi nejen klobásky, ale i takové obyčejnější polosuché salámy. Třaba Krkonošský. Muselo se pod tím jen tak "čudlat" a nenechat to v udírně příliš dlouho, aby to nevyschlo. Tu vůni cítím ještě dneska.
Tatka tomu říkal, že to "školí" a opravdu, takový "vyškolený" krkonošský salám - to byla pak radost zakrojit. Dávali jsme tam i liberecké párky nebo špekáčky. Je to už ale spousta let a troufnu si říci, že tehdy ty uzeniny opravdu obsahovaly maso. Dneska - no nevím... Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.