Nejste přihlášen/a.
Na zahradě se jich válí...prosím poradit nějakou dobrou buchtu z jablek
Dobrý den.
Z jablek ráda připravuji nepečený jablkový dort.
Asi 1 kg oloupaných jablek bez jádřinců rozvařím v 1/2 l vody na kaši, přidám vanilkový cukr, citronovou štávu, jsou-li jablka kyselá, ještě přisladím, ale jen mírně. Ve 1 /4 l vody rozmíchám 2 nejlépe vanilkové pudinky, které už nesladím, smíchám s rozvařenými jablky. Na dno dortové formy naskládám dětské piškoty, přidám jablečnou hmotu a střídáním vrstvy piškotů a jablečné hmoty naplním celou formu. Dám vychladnout do lednice. Ozdobím šlehačkou, strouhanou čokoládou. Je to osvěžující, rychlé, levné a opravdu moc dobré.
doplněno 30.09.12 21:59:pro RON: a ten pudink se nebude klasicky vařit? jen se prášky smíchají s vodou? není to pak moc řídké? díky
Dobrý večer "ron", tak jsem právě dodělala tento dort z jablek a dala ho do lednice. Už se těším, až si pochutnáme. - pt
Dobrý večer "pt". To jste mě moc potěšila. Přeji Vám dobrou chut. Ron
doplněno 25.10.12 14:00:Vypadá moc krásně, "pt". Hned mám chut na něco sladkého.
"ron", děkuju za přáníčko. Já se rozhodla až dnes večer a tak nemám doma šlehačku. Tu koupím zítra a dortík se krásně proleží a vychládne. Tak ochutnáme zítra. Díky. - pt
doplněno 25.10.12 12:04:Tak jsem dort uděla do mísy. - pt
Mám recept na rychlou, levnou a dobrou buchtu z jablek. Není těžká, neobsahuje totiž žádný tuk. Přitom je pěkně vláčná.
Dobře promíchat: 4 celá vejce, 37 dkg práškového cukru, 45 dkg polohrubé mouky, 45 dkg nahrubo postrouhaných oloupaných jablek, 1 prášek do pečiva, 1 vanilk. cukr. Pokud se zdá těsto tuhé, možno přidat trochu mléka.
Nalít na vymaštěný a moukou vysypaný plech, zvolna upéci. Vychladlé vyklopit. Na vychladlou buchu natřít čokoládovou polevu. A když se z toho nakrájejí pak čtverečky a na každý z nich se navíc prskne hvězdička ze šlehačky, už to vůbec nemá chybu. Jaga.
Jago, tuto buchtu dělávala moje maminka a po ní já, je skvělá. Už jsem na ni zapomněla, od té doby, co musím kupovat jabka v obchodě a nevozím si je z domu ze zahrady. Polepším se. Upeču ji. A vzpomínám si, že tam, ale jen někdy, dávala místo prdopu prášek do perníku.
doplněno 15.09.12 17:21:A taky jsme dělávali pečená jablka. Jablíčka se postavila do železného kastrůlku, podlilo se to kapkou vody a šouplo do trouby. Na talíři pocukrovalo Když to měla být paráda, tak se od stopky vydlabal jadřinec, do vzniklého prostoru se nasypaly nasekané ořechy a rozinky, kousek másla a když byl doma rum, tak se tam kápnul rum a do trouby. Na talíři pocukrovat. Hmmm, dobrota!
Pečené kousky: udělám těsto hustší než na palačinky, do toho nakrajím na měsíčky jablka a polévkouvou lžící kladu do rozpáleného oleje, vždy tak aby s jablíčkem byla i trochu tekutého těsta. usmažit po obou stranách a pak horké posypat moučkovým cukrem.
Je to rychlá a vyníkající mňamka, když přijde nečekaná návštěva a není co ke kávě!
Lujsi, to zní dobře, jen prosím o upřesnění - rozmixovaná a propasírovaná jablka se dají do sklenic, zavíčkují a hotovo, nebo se to musí ještě zavařit? děkuji
co takhle dát nastrouhané jablka do perníku? či štrůdl jako třeba tento:
těsto: 600 g hladké mouky, 3 vejce, 200 g rozpuštěného vlahého másla, 1 prášek do pečiva, špetka soli, 1 lžíce octa, 7 lžic vlažné vody
náplň: strouhanka, strouhaná jablka, skořicový cukr, případně rozinky nebo ořechy
V míse promícháme mouku s práškem do pečiva a solí. Přidáme všechno ostatní a zamícháme. Na vále vypracujeme vláčné těsto. Rozdělíme na tři části. Každou rozválíme na tenký plát, lehce posypeme prosátou strouhankou, poklademe nastrouhanými jablky a posypeme skořicovým cukrem. Můžeme přidat rozinky nebo sekané či mleté ořechy a zavineme. Upečeme dorůžova (všechny tři záviny se vlezou na plech).
veQ
Liduli, tento moučník dělám taky. Jenom těsto mám mnohem jednodušší - 30-40dkg polohrubé mouky, 1 kostku ztuženého tuku (ideální býval Smetol, ale z Hery to jde taky), špetku soli a 4 lžíce kyselého mléka. Těsto zpracuji a nechám odpočinout, v mezičase chystám jablka na náplň. Zjistila jsem, že když mám málo jablek a nadstavím je tak, že do nich vyklopím třeba sklenici meruňkového kompotu, je to taky veliká bašta.
doplněno 16.09.12 20:06:To vrchní těsto před pečením propíchám vidličkou.
já dělám:
300g mouky, 150g hery, 1 vejce, 150g cukru, 1/2 PDP== uplácám těsto - půlku dolů, půlku nahoru a mezi to klasická strouhaná jablka se skořicí, rozinkami a cukrem (jako do štrůdlu). Tento víkend jsem pekla 2x...
Jinak u nás je hodně žádaná "hraběna" - hraběnčiny řezy, ale ty jsou pracnější...
450g mouky, 200g hery, 1PDP, 200g cukru, 4 žloutky = splácat těsto, půlku na plech, druhou do mrazáku,
připravit jablka jako na štrůdl, na ně naplácat sníh z těch bílků co zbydou a nahoru postrouhat na hrubém struhadle zbytek těsta...
Přebytky jablek zpracovávám na jablečná povidla...
Štrůdl. Než tažený závin nebo z listového těsta, u nás je nejoblíbenější těsto: jedna hera, jeden tvaroh, 40 dkg hl. mouky, trochu cukru a soli.. a pak už klasicky plnit
No a v sobotu jsem dělala buchtu, které se u nás v cukrárně říkalo sněhurka: 4 vejce, 150 g moučkového cukru, 160 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva - utřít cukr s vejci, pak přidat mouku s práškem a klasicky upéct piškot.. na ten potom rozprostřít 3 kelímky zakysané smetany, oslazené a s přidaným stužovačem.. (dá se experimentovat místo jedné smetany třeba pomazánkové máslo nebo tvaroh) a na to nastrouhat na hrubo jablka, poskořicovat a nakonec nalít želatinu - do té jsem taky přidávala trochu skořice. Moooc dobré
Já jsem si hodně oblíbila Karlštejnský koláč, který je navíc velice jednoduchý - žádná práce a špinavé nádobí
1 kg jablek
1 hrnek cukru (krupice, krystal)
2 hrnky polohrubé mouky
cca 200g másla
skořice
Jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme a smícháme se skořicí (množství dle chuti).
Smícháme cukr s moukou, třetinu vysypeme na plech vymazaný máslem a utlačíme. Na to rozprostřeme nastrouhaná jablka, opět utlačíme a rovnoměrně zasypeme zbytkem mouky s cukrem. Znovu utlačíme. Máslo nakrájíme na velmi tenké plátky (já dělám hoblinky kráječem na sýr) a poklademe rovnoměrně po celé ploše plechu.
Pečeme 30-45 minut na 150 stupňů.
Lepší jsou kyselejší jablka, která se skvěle doplní s "karamelkový" sladkým těstem
Množstív je na menší plech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.